Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του κακάο έχει υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους, γεγονός που οφείλεται στη συνεχιζόμενη κακή κατάσταση εφοδιασμού, σύμφωνα με την faznet. Οι ασθένειες των φυτών και οι ακραίες καιρικές συνθήκες, ιδίως στην κύρια περιοχή καλλιέργειας της Δυτικής Αφρικής, απειλούν με πρωτοφανή έλλειψη εφοδιασμού.
Τα εργοστάσια επεξεργασίας κακάο στη Δυτική Αφρική αναγκάζονται επί του παρόντος να σταματούν κατά καιρούς την παραγωγή.
Η κατάσταση επιδεινώνεται επίσης από τους νέους κανονισμούς της ΕΕ, σύμφωνα με τους οποίους οι προμηθευτές πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν κόπηκαν δέντρα για την παραγωγή του κακάο, αλλά αυτό δεν είναι εύκολα εφικτό.
Δεν υπάρχει ακόμη καμία σαφήνεια όσον αφορά την επερχόμενη συγκομιδή, δήλωσε ο Φουάντ Μοχάμεντ Αμπουκαμπάρ (Fuad Mohammed Abubakar), επικεφαλής της βρετανικής εταιρείας εμπορίας κακάο της Γκάνας. Η κατάσταση εφοδιασμού δεν θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο, η αυξανόμενη ζήτηση τροφοδοτεί επίσης το κενό της προσφοράς. Παρόλο που η Ελβετία και η Γερμανία εξακολουθούν να καταναλώνουν την περισσότερη σοκολάτα κατά κεφαλήν, η Ασία πλησιάζει και εδώ. Η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας εισάγουν όλο και περισσότερο σοκολάτα.
Όποιος ανησυχεί ότι οι τιμές των σοκολατένιων αυγών και των πασχαλινών κουνελιών μπορεί να εκτοξευθούν στα ύψη, μπορεί να είναι ήσυχος, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.
Η τρέχουσα παραγωγή χρησιμοποιεί ακόμη περισσότερο κακάο, το οποίο αγοράστηκε σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές πέρυσι.
Ωστόσο, πρέπει να φοβάται καείς περαιτέρω αυξήσεις των τιμών των προϊόντων σοκολάτας, ακόμη και αν η τιμή του κακάο μειωθεί σημαντικά, καθώς σήμερα είναι περίπου τέσσερις φορές ακριβότερο από τον ιστορικό μέσο όρο.
Ωστόσο, όποιος πιστεύει ότι οι υψηλές τιμές ωφελούν και τους αγρότες κάνει λάθος. Στις δύο κύριες χώρες παραγωγής στον κόσμο, την Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, τα (ημικρατικά) καρτέλ καθορίζουν σταθερές τιμές για τα φασόλια του κακάο. “Για το κράτος και τις ελίτ, οι υψηλές τιμές στην παγκόσμια αγορά σημαίνουν καλό εισόδημα και αυτό μπορεί να έχει και σταθεροποιητική επίδραση στην οικονομία στο σύνολό της. Ωστόσο, οι παραγωγοί αρχικά δεν λαμβάνουν τίποτα από την αύξηση των τιμών”, λέει ο ειδικός του δίκαιου εμπορίου της Misereor, Βίλφριντ Βούντεν (Wilfried Wunden). Ο εμπορικός οργανισμός Cocobod της Γκάνας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να πληρώσει στους αγρότες περισσότερα, επειδή οι ίδιοι είχαν πουλήσει το κακάο σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες τιμές. Οι ξαφνικές αιχμές των τιμών είναι σχεδόν αδύνατο να χαρτογραφηθούν λόγω της μεγάλης διάρκειας της περιόδου παραγωγής και της ανάγκης αντιστάθμισης με την έγκαιρη πώληση της συγκομιδής. Η spot αγορά ενέχει πάντα τον κίνδυνο να πληγεί από ξαφνικές καταρρεύσεις των τιμών.
Ωστόσο, ο Βούντεν λέει ότι οι τιμές είναι πολύ χαμηλές εδώ και χρόνια. Στην Ακτή Ελεφαντοστού, οι καλλιεργητές κακάο κέρδιζαν κατά μέσο όρο 2.130 ευρώ το 2020 – αλλά ο εκτιμώμενος μισθός διαβίωσης στη χώρα ήταν ισοδύναμος με 5.500 ευρώ ετησίως. Αυτό δημιούργησε τεράστια πίεση για ανάπτυξη, λέει ο Βούντεν. Η παραγωγή αυξήθηκε εκτενώς με την επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Η διαδικασία αυτή σταδιακά φτάνει στο τέλος της, αφενός επειδή η ΕΕ, η οποία είναι η κύρια περιοχή αγοραστών, λαμβάνει μέτρα κατά της αποψίλωσης των δασών, και αφετέρου επειδή οι δασικές εκτάσεις λιγοστεύουν και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις είναι λιγότερο κατάλληλες για καλλιέργεια.
Οι ακραίες διακυμάνσεις αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα για το Βούντεν. Το μεγάλο κίνητρο να στραφεί πλήρως στην υποτιθέμενα κερδοφόρα καλλιέργεια του κακάο ενέχει μεγάλο κίνδυνο. Μακροπρόθεσμα, απαιτείται μια τιμή κοντά στο κόστος παραγωγής και διαβίωσης των παραγωγών. Τα λαγουδάκια σοκολάτας ενός δίκαιου εμπορίου συμβάλλουν επομένως και στο μέλλον της παραγωγής κακάο.
Εν τω μεταξύ, η Σίλβια Μονέτι (Silvia Monetti), εμπειρογνώμονας για τις τιμές των τροφίμων και τη διατροφική φτώχεια στο κέντρο συμβουλών καταναλωτών της Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, ζητά τη δημιουργία ενός κέντρου παρακολούθησης των τιμών των τροφίμων. Οι τιμές για τα σοκολατένια κουνελάκια κυμαίνονται μεταξύ 9,93 και 37,90 ευρώ ανά κιλό και για τα σοκολατένια αυγά μεταξύ 7,25 και 29,90 ευρώ ανά κιλό. Τέτοια μεγάλα εύρη τιμών προκαλούν έκπληξη, καθώς όλοι οι κατασκευαστές επηρεάζονται από τις υψηλότερες τιμές του κακάο.
newsit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου