Υπενθυμίζεται πως το ενδεχόμενο ενός χτυπήματος εκτός ουκρανικών συνόρων υπήρξε ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα μεταξύ των δυτικών συμμάχων και του Κιέβου. Παρά την επιθυμία της ουκρανικής κυβέρνησης οι δυτικές ηγεσίες εξέφραζαν φόβους πως τα χτυπήματα εντός Ρωσίας με χρήση νατοϊκών όπλων θα μπορούσαν να εκληφθούν από το Κρεμλίνο ως άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ και να πυροδοτήσουν μια μεγάλη κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Μιλώντας στο Radio Free Europe, ο Γεν Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως «πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, για μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η Ουκρανία έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα». «Αυτό το δικαίωμα περιλαμβάνει επίσης τα χτυπήματα εκτός Ουκρανίας. Αυτό είναι το διεθνές δίκαιο και, φυσικά, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να το κάνει, για να προστατεύσει τον εαυτό της», πρόσθεσε.
Η δήλωση προκάλεσε αίσθηση αλλά και προβληματισμό στη δυτική συμμαχία. Μάλιστα οι Financial Times έσπευσαν να ζητήσουν επιβεβαίωση με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ να επαναλαμβάνει πως ο Στόλτενμπεργκ επισήμανε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, συμπεριλαμβανομένου και του χτυπήματος νόμιμων ρωσικών στρατιωτικών στόχων εκτός Ουκρανίας.
Καθώς πλησιάζει η ώρα που η Ουκρανία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F16 που έχουν σταλεί από νατοϊκές δυνάμεις, η συζήτηση αναμένεται να ενταθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν ήδη προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά τα χτυπήματα εκτός συνόρων της Ουκρανίας υπό τον φόβο της κλιμάκωσης με τη Μόσχα. Ενδεικτικό είναι επίσης πως η γερμανική κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, αρνείται να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία.
Μάλιστα πληροφορίες ανέφεραν στο παρελθόν πως κάθε ενέργεια του ουκρανικού στρατού περνάει πρώτα από την έγκριση μιας αμερικανικής επιτροπείας. Χτυπήματα εντός ρωσικής επικράτειας είχαν προκαλέσει και εντάσεις μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον. Εξάλλου και η ίδια η Ουκρανία, αν και έχει πραγματοποιήσει κάποιες επιθέσεις εντός της Ρωσίας, κυρίως με drones, έχει αποφύγει να αναλάβει επίσημα την ευθύνη και απλώς την υπαινίσσεται.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αφήσει να εννοηθεί πως η χρήση νατοϊκών F-16 έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας θα μπορούσαν να φέρουν το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία. «Όπως καίγονται τα τανκς τους, θα καούν και τα F-16 τους», είχε τονίσει ο Ρώσος Πρόεδρος, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν απειλήσει ακόμη και με το ενδεχόμενο χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εάν η Ρωσία βρεθεί αντιμέτωπη με μια πραγματική απειλή των συνόρων της.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφερόμενος στα «πυρηνικά κροταλίσματα» υπογράμμισε πως «οι δυτικές κυβέρνηση λένε πάντα πως ‘’πρόκειται για μια προσπάθεια της Ρωσίας να τρομάξει, αλλά δεν πρόκειται να το κάνει ποτέ’’. Τους λέω πως κάνουν λάθος. Αν διακυβεύεται η ύπαρξη της χώρας μας, τότε τι επιλογή έχει ο αρχηγός του κράτους μας; Καμία».
Ο Stephen Bryen, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, ειδικός στη στρατηγική και την τεχνολογία ασφαλείας, σε ανάλυσή του στο Weapons and Strategy, υπογραμμίζει πως η δήλωση του Γεν Στόλτενμπεργκ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. «Η άδεια που δίνει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα F16 για επιθέσεις εντός της Ρωσίας ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου», τονίζει και ζητάει την απομάκρυνσή του.
«Ο Στόλτενμπεργκ δεν είναι μόνο ένα γεράκι, αλλά παρεξηγεί εντελώς τον σκοπό του ΝΑΤΟ. Εάν του επιτραπεί να παραμείνει στη θέση του, θα οδηγήσει το ΝΑΤΟ σε έναν ευρωπαϊκό πόλεμο που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και πυρηνικά όπλα. Πάνω από όλα, ο Στόλτενμπεργκ δεν κατανοεί ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι μια αμυντική, όχι μια επιθετική, συμμαχία», αναφέρει και προσθέτει:
«Το ΝΑΤΟ παρασύρεται σε λάθος κατεύθυνση εδώ και χρόνια. Έχει εμπλακεί σε πολέμους έξω από τον αμυντικό τομέα του ΝΑΤΟ, με βάση ένα αγενές είδος πολιτικής που ικανοποιεί τους κατά τα άλλα αδρανείς και κοντόφθαλμους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Αυτοί οι πόλεμοι, που τώρα περιλαμβάνουν την Ουκρανία, αποστραγγίζουν την άμυνα του ΝΑΤΟ και αποδυναμώνουν την βασική ευθύνη της συμμαχίας, που είναι η προστασία του εδάφους των μελών της».
«Ο πόλεμος της Ουκρανίας μετατρέπεται γρήγορα σε πόλεμο του ΝΑΤΟ […] Η χρήση και των F-16 είναι μια ποιοτική επέκταση γιατί τα μαχητικά μπορούν να επιτεθούν σε ρωσικές πόλεις», γράφει μεταξύ άλλων και εκτιμά πως «η Ρωσία δεν θα ικανοποιηθεί απλώς με το να καταρρίψει F-16 που θα πετούν στο όνομα της Ουκρανίας […] Θα ερμηνεύσει τη πτήση τους πάνω από το έδαφός της ως κήρυξη πολέμου […] Είναι απλώς μια πρόκληση που μπορεί να οδηγήσει σε έναν ευρύτερο πόλεμο που θα εξαπλωθεί στην Ευρώπη».
Και καταλήγει: «Οι επιθέσεις εντός της Ρωσίας δεν έχουν στρατιωτική εξήγηση και μπορούν μόνο να οδηγήσουν σε κλιμάκωση, ενώ ο στρατός της Ουκρανίας έχει ολοένα και μεγαλύτερη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και όπλων. Ο Ζελένσκι πιθανότατα ελπίζει πως θα σωνόταν από μια παρέμβαση του ΝΑΤΟ, αλλά από τη σκοπιά της Ρωσίας το ΝΑΤΟ παρεμβαίνει ήδη στην Ουκρανία και τα πράγματα μπορούν να γίνουν μόνο χειρότερα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν κάποιος είπε στον Στόλτενμπεργκ να κάνει μια τέτοια απερίσκεπτη δήλωση για τη χρήση των F16. Αυτό όμως που είναι ξεκάθαρο είναι πως σίγουρα θα πρέπει να ανακαλέσουν την ‘άδεια’ για χτυπήματα εντός της Ρωσίας και ο Στόλτενμπεργκ θα πρέπει να απομακρυνθεί».
ieidiseis
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου