Με εκατοντάδες τρακτέρ, μαύρες σημαίες και πανό, οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Διέσχισαν την παραλιακή οδό για να καταλήξουν στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγεται η 30η Έκθεση Agrotica. Κεντρικό ζήτημα, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής.
Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, διότι, όπως αναφέρουν, θέλουν τους πολίτες μαζί τους και όχι εναντίον τους. Μάλιστα, αντιπροσωπεία αγροτών παρέδωσε ψήφισμα και στο γραφείο του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Το ακριβό πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα, αποτελούν βασικά «αγκάθια» στο κόστος παραγωγής, σύμφωνα με τους αγρότες.
Συμπαραστάτες στον αγώνα τους είναι και οι αλιείς του νομού Θεσσαλονίκης που έφτασαν με τις μηχανότρατές τους στον Θερμαϊκό, στο ύψος του Λευκού Πύργου.
Οι μελισσοκόμοι, στη Λάρισα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. κυρίως σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις και τις νοθείες στο μέλι, έκαψαν ομοιώματα επαγγελματιών του κλάδου τους.
Με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στήριξε η Ελλάδα – εάν αυτή εγκριθεί – οι αγρότες θα μπορούν να καλλιεργήσουν σε εκτάσεις που θα έπρεπε να παραμείνουν σε αγρανάπαυση με αποτέλεσμα να τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν διπλό κέρδος, επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο της 30ης Έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη. «Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της απόφασης θα σας αναφέρω δύο αριθμούς: Αφορά 1.480.972 καλλιεργήσιμα στρέμματα στη χώρα μας και 127.232 Αγρότες. Η πρόταση, μετά τη σημερινή διαδικασία που συμμετέχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα ισχύει αναδρομικά από 01/01/2024».
Οπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, αναμένεται να λειτουργήσει στο πρώτο εξάμηνο αγροτικό «112» για έγκαιρη ενημέρωση αγροτών με sms 72 ώρες πριν για έντονα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές του και τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργεί στο ΟΠΕΚΕΠΕ για την εξυπηρέτησή τους.
Νέες παρεμβάσεις προαναγγέλλει η κυβέρνηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόθεση της κυβέρνησης, εφόσον βρει δημοσιονομικά τον τρόπο να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. (…) Αισιοδοξούμε μέσα από διάλογο να προχωρήσουμε παρακάτω όλοι μαζί» τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.
Το ενεργειακό κόστος είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, καθώς σήμερα πληρώνουν το ρεύμα όσο οι οικιακοί καταναλωτές. Την Παρασκευή, από την Agrotica ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων», που θα παρέχει δωρεάν πράσινο ρεύμα σε αγρότες.
Τι προβλέπει
Ενεργειακές κοινότητες που θα παρέχουν δωρεάν καθαρή ενέργεια στους δικαιούχους με το σύστημα του ενεργειακού εικονικού συμψηφισμού. Η ενέργεια που θα παράγεται από απομακρυσμένα φωτοβολταϊκά πάρκα θα συμψηφίζεται σε πραγματικό χρόνο με την ενέργεια που θα καταναλώνουν οι δικαιούχοι, όπου κι αν βρίσκονται και με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος.
Ποιοι συμμετέχουν
Στο πρόγραμμα «Απόλλων» θα συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές, δηλαδή ενεργειακές εταιρείες και πάροχοι ενέργειας, με την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν φωτοβολταϊκά πάρκα που βρίσκονται σε ώριμη φάση αδειοδότησης και έχουν πάρει όρους σύνδεσης στο δίκτυο αλλά δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί.
Το κράτος θα διασφαλίσει για τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας εγγυημένη τιμή πώλησης μετά από διαγωνισμό και τιμή χαμηλότερη από την χονδρεμπορική τιμή ρέυματος, λόγω της χαμηλής τιμής παραγωγής από φωτοβολταικά.
Ποιοι είναι δικαιούχοι
- Δικαιούχοι του προγράμματος «Απόλλων» είναι:
- Ευάλωτα νοικοκυριά
- Αγρότες
- ΤΟΕΒ: Τοπικοί οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων
- Οργανισμοί ύδρευσης
Το ΥΠΕΝ θα προκηρύξει διαγωνισμό για να προκύψουν τα έργα ανά περιφέρεια, ισχύος 1,1 GW. Επιλέξιμες θα είναι οι προσφορές με χαμηλότερη τιμή ρεύματος. Σύναψη συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης με τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και μετά από 8-10 χρόνια, η ιδιοκτησία των φωτοβολταϊκών πάρκων θα περάσει στους δήμους.
ertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου