facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Οδηγός για το mAIgov.gr: Πώς θα λάβετε απαντήσεις στα ερωτήματά σας από τον Ψηφιακό Βοηθό - Δείτε παραδείγματα

Σε λειτουργία βρίσκεται πλέον  ο ψηφιακός βοηθός του gov.gr. Με την ονομασία mAIgov.gr, ουσιαστικά πρόκειται για ένα chatbot του Δημοσίου, το οποίο απαντά στα απλά, ή σύνθετα ερωτήματα των πολιτών, κατευθύνοντάς τους στη διεκπεραίωση εργασιών. Η νέα πλατφόρμα, η οποία εισάγει την Τεχνητή Νοημοσύνη στις υπηρεσίες του Δημοσίου, λειτουργεί σε beta (πιλοτική) μορφή, δεχόμενη ως 240-250 ερωτήματα πολιτών το λεπτό (αριθμός ο οποίος θα μεγαλώσει το επόμενο διάστημα), 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Το mAIgov το οποίο παρουσιάστηκε το πρωί στον πρωθυπουργό από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και έκανε αργότερα το επίσημο ντεμπούτο του, λειτουργεί πρακτικά όπως το chatGPT με τη διαφορά ότι είναι εστιασμένο αποκλειστικά και μόνο στις υπηρεσίες του Δημοσίου.

αρχικη

Ο πολίτης, αφού μπει στο gov.gr και τον "καλωσορίσει" το mAIgov (με τη φράση "χαίρετε, πώς μπορώ να σας εξυπηρετήσω;", μπορεί να κάνει προφορική συνομιλία με τον αλγόριθμο, να του εκφωνήσει δηλαδή το ερώτημά του, ή να του γράψει το ερώτημά του στο πεδίο. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε να αναγνωρίζει και greeklish (παρότι δεν προτείνεται η χρήση τους, καθώς αυξάνει την πιθανότητα λαθών) και, αφού λάβει το ερώτημα, αντλεί πληροφορίες από τον κατάλογο των 1.610 συνδεδεμένων και ψηφιοποιημένων υπηρεσιών του Δημοσίου και των 3.270 ψηφιοποιημένων διοικητικών διαδικασιών του μητρώου ΜΙΤΟΣ.

Στη συνέχεια, το σύστημα δίνει τις πληροφορίες για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο πολίτης για να ολοκληρώσει την διαδικασία που χρειάζεται. Το mAIgov κατευθύνει τον συνομιλητή του ως προς τις υπηρεσίες στις οποίες θα πρέπει να απευθυνθεί, ενώ του παρέχει και ενεργά links, στα οποία μπορεί να πατήσει για να συνεχίσει τη διαδικασία.

Το σύστημα, σε πρώτη φάση δεν εκφωνεί απαντήσει, παρά μόνο απαντά γραπτώς, ενώ έχει δοθεί μεγάλο βάρος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και την σωστή κατεύθυνση των πολιτών. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος του "συστηθεί", γράφοντας το όνομά του, το chatbot θα διαγράψει το ερώτημα, ενώ εάν του ζητηθεί να απαντήσει σε κάποιο ερώτημα που δεν είναι της "αρμοδιότητάς" του, θα απαντήσει πως "δεν γνωρίζω, δεν έχω σχεδιαστεί γι' αυτό".

Το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης άλλωστε, βρίσκεται σε στάδιο στο οποίο "εκπαιδεύεται" από τα ερωτήματα των πολιτών, ενώ οι φορείς του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρακολουθούν την απόδοσή του και αναμένουν το feedback που θα δίνουν οι πολίτες οι οποίοι το χρησιμοποιούν, με σκοπό να προχωρήσουν σε βελτιώσεις. Παρότι ο ψηφιακός βοηθός είναι εκπαιδευμένος να απαντά στα βασικά και σύνθετα ερωτήματα των πολιτών και να μη ζητά ή δέχεται προσωπικά στοιχεία, όπως οι κωδικοί πρόσβασης ή στοιχεία πληρωμών, μέσα από τις "συζητήσεις" που θα έχει καθημερινά με τους πολίτες, τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης που διαθέτει θα τον βοηθούν να μαθαίνει, κάτι που σημαίνει ότι το chatbot θα βελτιώνεται διαρκώς με την πάροδο του χρόνου και με την αλληλεπίδραση με το κοινό.

Πώς λειτουργεί

"Χαίρετε, πώς μπορώ να σας εξυπηρετήσω"; Με αυτή τη φράση μας καλωσορίζει το πρώτο chatbot του Δημοσίου, το mAIgov στην πλατφόρμα gov.gr. Ημέρα ντεμπούτου του συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης σήμερα και μόνο στις πρώτες δύο ώρες λειτουργίας του, δέχθηκε 3.800 επισκέψεις πολιτών που του έθεσαν τα ερωτήματά τους και του έδωσαν τα πρώτα "μαθήματα", καθώς από κάθε συνομιλία και αλληλεπίδραση, το ΑΙ σύστημα εκπαιδεύεται. Ανάμεσα σε αυτούς  και το protothema.gr, το οποίο δοκίμασε να κάνει την πρώτη του "συνομιλία" με τον Ψηφιακό Βοηθό εν είδει δοκιμής.

Πόσο απλή είναι η χρήση του, λοιπόν; Πώς απάντησε στα ερωτήματά μας το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης;

Μπαίνοντας στον ιστότοπο του gov.gr, κατευθυνόμαστε στο πεδίο του mAIgov. Επιλέγοντας να κάνουμε νέα συζήτηση, ενημερωνόμαστε ότι έχουμε στη διάθεσή μας 5 λεπτά (χρόνος ο οποίος επίσης αναμένεται να τριπλασιαστεί το επόμενο διάστημα) για να "συζητήσουμε" με το chatbot. Στο τέλος του παραθύρου διαλόγου, εμφανίζεται η ώρα που θα λήξει η συζήτησή μας. Όταν ολοκληρωθεί αυτός ο χρόνος, μπορούμε να επιλέξουμε "ανανέωση χρόνου", όπου θα εκκινήσουμε τη συζήτηση από την αρχή.


διαβατηριο

Δοκιμάζούμε λοιπόν να ρωτήσουμε το chatbot, πατώντας στο "μικροφωνάκι" το οποίο υπάρχει στο κενό της ερώτησης, εκφωνώντας "πώς μπορώ να εκδώσω νέο διαβατήριο". Μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα, το mAIgov απαντά: "Για την έκδοση νέου διαβατηρίου, πρέπει να καταθέσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα γραφεία υποδοχής. Τα δικαιολογητικά ελέγχονται και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίου, διαβιβάζονται στην Κεντρική Υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίων με υπηρεσία ασφαλούς ταχυμεταφοράς. Η Κεντρική Υπηρεσία, εκδίδει το διαβατήριο εντός 3 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών. Το νέο διαβατήριο αποστέλλεται με τον ίδιο τρόπο στην Υπηρεσία όπου υποβλήθηκε η αίτηση. Ο ενδιαφερόμενος παραλαμβάνει το διαβατήριο από το γραφείο υποδοχής αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση, προσκομίζοντας την απόδειξη κατάθεσης. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα: Σύνδεσμος". Στη λέξη "σύνδεσμος", υπάρχει ενεργός σύνδεσμος, ο οποίος μας ανακατευθύνει στη σελίδα https://www.passport.gov.gr/tools/faq/erotiseisgenikes.html.

Προχωράμε σε ένα πιο σύνθετο ερώτημα, αυτή τη φορά πληκτρολογώντας: "Πώς μπορώ να κάνω αποδοχή κληρονομίας;". Το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης, μετά από λίγα δευτερόλεπτα απαντά: "Για να κάνετε αποδοχή κληρονομιάς, θα πρέπει να ακολουθήσετε την αντίστοιχη διαδικασία που προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία. Αυτή περιλαμβάνει την υποβολή δήλωσης αποδοχής στο αρμόδιο δικαστήριο. Συνήθως, η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με την βοήθεια δικηγόρου. Σημειώνεται ότι η αποδοχή της κληρονομιάς μπορεί να γίνει είτε υπό την επιφύλαξη του αρτικλήρου, είτε χωρίς αυτήν. Στην πρώτη περίπτωση, ο κληρονόμος αποδέχεται την κληρονομιά, αλλά δεν αναλαμβάνει προσωπική ευθύνη για τα χρέη της κληρονομιάς που υπερβαίνουν την αξία της. Στη δεύτερη περίπτωση, ο κληρονόμος αναλαμβάνει προσωπική ευθύνη για όλα τα χρέη της κληρονομιάς, ανεξαρτήτως της αξίας της. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη ενότητα της ιστοσελίδας της ελληνικής κυβέρνησης: Σύνδεσμος".


αποδοχη


Αφού έχουμε... ώρα για συζήτηση, επιμένουμε, με νέο ερώτημα: "Ναι, αλλά μπορώ να κάνω και άρνηση της κληρονομιάς;", αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη "αποποίηση", για να δούμε εάν θα καταλάβει το σύστημα τι εννοούμε: "Ναι, μπορείτε να κάνετε άρνηση κληρονομιάς. Η διαδικασία γίνεται στη γραμματεία του δικαστηρίου κληρονομιάς. Το δικαστήριο κληρονομιάς είναι το Ειρηνοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε κατά το χρόνο του θανάτου του την κατοικία του και αν δεν είχε κατοικία, τη διαμονή του και αν δεν είχε ούτε διαμονή, το Ειρηνοδικείο της πρωτεύουσας του Κράτους. Μέχρι την 01/03/2013, δικαστήριο της κληρονομίας ήταν το μονομελές Πρωτοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε κατά το χρόνο του θανάτου του την κατοικία του και αν δεν είχε κατοικία, τη διαμονή του και αν δεν είχε ούτε διαμονή, το μονομελές Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας του κράτους. Σήμερα, η υπηρεσία παρέχεται για συγκεκριμένα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία. Σταδιακά, θα ενταχθούν όλα τα δικαστήρια. Εναλλακτικά, έχετε την επιλογή να κλείσετε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε Σύνδεσμος".


κληρονομια

Προς ώρας, το chatbot του Δημοσίου είναι σε θέση να κάνει μέχρι περίπου 240 συνομιλίες το λεπτό. Σε περίπτωση που δεχτεί περισσότερα, δεν θα "πέσει", αλλά θα δημιουργήσει "ουρά", δηλαδή θα βάλει σε αναμονή τους πολίτες που ρωτούν τελευταίοι. Πάντως, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παροτρύνει τους πολίτες να δοκιμάσουν το νέο σύστημα και να δώσουν τις εντυπώσεις, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους στις υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς, όπως αναφέρει "όσο περισσότεροι το δοκιμάσουν, τόσο καλύτερο και πιο αποτελεσματικό θα γίνετια μέσω τις εκπαίδευσης από τους πολίτες με τις ερωτήσεις τους".

Με στόχο να διασφαλιστεί μια καλή εμπειρία για τον τελικό χρήστη, αλλά και η διαθεσιμότητα της υπηρεσίας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, ειδικά το πρώτο διάστημα όπου αναμένεται αυξημένο ενδιαφέρον, το σύστημα του mAigov περιλαμβάνει εξειδικευμένο μηχανισμό αναμονής (queueing). Μόλις καλυφθεί ο μέγιστος αριθμός ταυτόχρονων εξυπηρετούμενων χρηστών, ο αμέσως επόμενος οδηγείται σε ουρά αναμονής μέχρι να μπορέσει να εξυπηρετηθεί.

Επισημαίνεται ότι για την υλοποίηση του έργου έχουν αξιοποιηθεί πόροι με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι οποίοι προβλέπονται για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Αφορούν σε σύμβαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για cloud services, και την παρακολουθεί η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΜΑΕ).

Ανάδοχος του έργου είναι ο ΟΤΕ με υπεργολάβους την Accenture και τη UBITECH η οποία έκανε την υλοποίηση, ενώ τεχνολογικός πάροχος είναι η Microsoft με την τεχνολογία Azure Open AI.

Το πρώτο chatbot του ελληνικού Δημοσίου σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής που βασίζονται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστικού νέφους και υλοποιήθηκε σύμφωνα με το Πρότυπο Υπεύθυνης Τεχνητής Νοημοσύνης της Microsoft (Microsoft Responsible AI Standard) διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων διαφάνεια, ισότητα και σεβασμό προς την ιδιωτικότητα των χρηστών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Παρουσιάστηκε ο πρώτος ψηφιακός βοηθός

Τον πρώτο ψηφιακό βοηθό ο οποίος λειτουργεί με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και θα εξυπηρετεί πολίτες που επισκέπτονται την πύλη gov.gr παρουσίασε σήμερα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

mitsotakis_texniti_noimosini__1_

«Είναι πια πολύ εντυπωσιακές οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και πιστεύω ότι με αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα αναβαθμίζουμε σημαντικά τις δυνατότητες του gov.gr, φέρνοντάς το ουσιαστικά στην εποχή του, ενδεχομένως και μπροστά από την εποχή του, όσον αφορά στην ευκολία με την οποία μπορούμε να συνομιλούμε πια με κείμενο το οποίο θα χρησιμοποιούσαμε και σε μία προφορική συνομιλία και δίνοντας τη δυνατότητα στον αλγόριθμο να μας δίνει απαντήσεις οι οποίες είναι τελικά πιο εύκολα κατανοητές», τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των δυνατοτήτων της νέας υπηρεσίας από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.



mitsotakis_texniti_noimosini__4_


«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό το οποίο είπες Υπουργέ, ότι αυτή είναι μια μηχανή η οποία μαθαίνει ανάλογα με το πόσες περισσότερες αναζητήσεις γίνονται, άρα θα ζητήσουμε την κατανόηση των χρηστών εάν ενδεχομένως τα αποτελέσματα των ερωτήσεων που γίνονται στο mAIgov δεν είναι ακριβώς τα σωστά. Όσο η μηχανή εκπαιδεύεται και συμπεριλαμβάνει περισσότερα δεδομένα, τόσο πιο ακριβείς θα γίνονται οι απαντήσεις. Και νομίζω ότι είναι μία εφαρμογή η οποία μας δίνει την δυνατότητα να αντιληφθούμε πραγματικά τις τεράστιες δυνατότητες αλλά και τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Το ότι την αξιοποιούμε σε ένα brand τόσο ισχυρό, όπως το gov.gr, δείχνει ακριβώς ότι θέλουμε πάντα να προλαμβάνουμε τις εξελίξεις και να εκσυγχρονίζουμε ένα εργαλείο το οποίο έχει γίνει πια αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όλες οι ανταλλαγές μηνυμάτων με τον ψηφιακό βοηθό γίνονται ανώνυμα, δηλαδή η εφαρμογή δεν διαθέτει στοιχεία για τον πολίτη που εξυπηρετεί, διασφαλίζοντας την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Ο ψηφιακός βοηθός είναι ήδη εκπαιδευμένος να μην ζητά ή δέχεται προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς πρόσβασης ή στοιχεία πληρωμών.

«Θα αναμένουμε και θα αναμένετε -φαντάζομαι- το feedback των πολιτών και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα βγάλουμε και την ένδειξη “beta” από εκεί και θα γίνει πλήρως λειτουργική η υπηρεσία. Και θεωρώ ότι όσο περισσότερο εξοικειώνεται και ο πολίτης με την υπηρεσία, τόσο θα αυξάνεται η χρήση της σε βάρος των κλασικών τρόπων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή με το gov.gr. Να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι υποστήριξαν αυτήν την εφαρμογή και με το καλό να τη δούμε να αγκαλιάζεται από τους πολίτες, με την ίδια θέρμη που αγκάλιασαν και το πρωτότυπο gov.gr», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο ψηφιακός βοηθός θα συνεισφέρει επίσης στη μεγαλύτερη εξοικείωση του μέσου πολίτη με το gov.gr και την ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών από το κράτος, που αποτελεί μέρος της ευρύτερης ψηφιακής μετάβασης στην οικονομία του 21ου αιώνα.

mitsotakis_texniti_noimosini__6_

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Παρουσιάζουμε με μεγάλη χαρά σήμερα την πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης για το Ελληνικό Δημόσιο. Το gov.gr έχει διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών και έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους προς το κράτος.

Με το mAIgov, ερχόμαστε να ενισχύσουμε αυτή τη σχέση, αποδεικνύοντας ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες ενδυναμώνουν το κράτος και μπορούν να το κάνουν ακόμη πιο φιλικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό. Ο ψηφιακός βοηθός, θα εξυπηρετήσει ουσιαστικά τους πολίτες, βοηθώντας τους να βρουν αυτό που χρειάζονται ανάμεσα στις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται, καθώς και διαδικασίες του Δημοσίου του ΜΙΤΟΣ».

mitsotakis_texniti_noimosini__3_

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανέφερε: «Το επίκεντρο του νέου δοκιμαστικού μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης που εγκαινιάζουμε είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη. Από την αρχή της εφεύρεσης όλων αυτών των γλωσσικών μοντέλων, η αξιοποίησή τους γινόταν σε επίπεδο assistance, ώστε να βοηθούν δηλαδή, σε κάθε επίπεδο, τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν.

Ακριβώς αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, η εξυπηρέτηση του πολίτη 24 ώρες το 24ωρο για όλα τα θέματα. Σκοπός μας είναι, λοιπόν, να φέρουμε το AI chatbot στο πλαίσιο του gov.gr. Και όπως κάθε αντίστοιχο μοντέλο, όσο περισσότερο το δοκιμάσουν και το “εκπαιδεύσουν” οι πολίτες με τις ερωτήσεις τους, τόσο καλύτερο και πιο αποτελεσματικό θα γίνεται».

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο Διευθυντής Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σπύρος Διαμάντης.

Μητσοτάκης για το mAIgov: Για πρώτη φορά η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται στο ελληνικό Δημόσιο

Για σημαντική αναβάθμιση του gov.gr η οποία συμβάλλει στον ευρύτερο εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού, κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του για τη λειτουργία του mAIgov.

Σε ανάρτησή του πρωθυπουργός σημειώνει: «Για πρώτη φορά η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται στο ελληνικό Δημόσιο! Το mAIgov διευκολύνει τους επισκέπτες του https://www.gov.gr/ να βρουν εύκολα την υπηρεσία που αναζητούν και να πάρουν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους. Απλά, έξυπνα, κατανοητά!

Ο νέος ψηφιακός βοηθός αναβαθμίζει σημαντικά τις δυνατότητες του gov.gr και συμβάλλει στον ευρύτερο εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού, ειδικά στο σκέλος της αλληλεπίδρασης με τους πολίτες για την απλοποίηση της καθημερινότητάς τους».

Δείτε την ανάρτησή του


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news