facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

O Αυγενάκης ζήτησε παραίτηση, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ απαντά: Δεν πρόκειται

Στη θέση του δηλώνει ότι θα παραμείνει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, την παραίτηση του οποίου ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, λόγω των λαθών που έγιναν στις πληρωμές της βασικής ενίσχυσης των αγροτών.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελος Σημανδράκος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι δεν έχει παραιτηθεί κι ούτε πρόκειται. Δεν είναι πολιτικά τοποθετημένος, όπως είπε, αλλά έχει διοριστεί βάσει ΑΣΕΠ για μία τριετία έως το 2025, ενώ δεν έχει στα χέρια του καμία επιστολή με την οποία ζητείται η παραίτησή του καθώς και οι λόγοι της. Ωστόσο, τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ παραιτήθηκαν.

Αυγενάκης: Γιατί ζήτησα την παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ

«Δεδομένων των λαθών τα οποία έγιναν, που είναι αδικαιολόγητα, ζήτησα την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, σήμερα το μεσημέρι», ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του αναφέρθηκε και στην απόφασή του να ζητήσει την παραίτηση του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ.

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης είχε προηγουμένως ζητήσει από την κυβέρνηση να δώσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο βουλευτής κάλεσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δηλώσει εάν έχουν βάση τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την ανακοίνωση από τον οργανισμό ότι καταβλήθηκε η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στο 70% και ότι η πληρωμή έγινε με το gov.gr, κατόπιν των διασταυρωτικών ελέγχων.

Σε σχέση με τις αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους στη Θεσσαλία, ο κ. Κόκκαλης κάλεσε τον Λευτέρη Αυγενάκη να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία αν θα αποζημιωθεί η απώλεια της παραγωγής και αν θα αποζημιωθούν οι απωλεσθείσες ζωοτροφές. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην αποζημίωση του ζωϊκού κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι η τιμή των 85 ευρώ απέχει πολύ από την πραγματική τιμή στην αγορά, όπως δηλαδή αυτή έχει καθοριστεί τον Μάιο του 2023 με υπουργική απόφαση ότι το ζωϊκό κεφάλαιο θα αποζημιώνεται με τις τιμές του 2010.

Για τις αποζημιώσεις κρατικής αρωγής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι στο πλαίσιο της καταβολής της πρώτης αρωγής, θα διατεθούν συνολικά 82,1 εκατομμύρια ευρώ σε 20.794 πλημμυροπαθείς, συνολικά 19,8 εκατομμύρια ευρώ σε 8.889 επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικά μονάδες. Θα ακολουθήσει «δεύτερο κύμα» αγροτών και κτηνοτρόφων, που θα ενισχυθούν από την κρατική αρωγή και όπως διευκρίνισε ο κ. Αυγενάκης, θα διατεθούν 12,4 εκατομμύρια ευρώ σε 6.189 αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με ζημίες στο πάγιο κεφάλαιο. Επίσης 1,6 εκατομμύρια ευρώ για 406 κτηνοτροφικές μονάδες με ζημίες στο πάγιο κεφάλαιο. «Την Παρασκευή το βράδυ ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέθεσε 488.384.000 ευρώ σε 538.000 δικαιούχους σε όλη τη χώρα. Καταθέτω και επίσημα την ανακοίνωσή τους. Και βέβαια, δεδομένων των λαθών τα οποία έγιναν, που είναι αδικαιολόγητα, ζήτησα την παραίτηση της διοίκησης, σήμερα το μεσημέρι», είπε στο σημείο αυτό ο Λευτέρης Αυγενάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία αποτυχίας

Μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, δήλωσε ότι «η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ζητήσει την παραίτηση της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς ακόμα να έχει στεγνώσει το μελάνι από τις διθυραμβικές κραυγές «αυτοδικαίωσης» των ιθυνόντων του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφορικά με την «πετυχημένη», διοικητικά και θεσμικά, πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης του 70% για το 2023, την προηγούμενη Παρασκευή, αποτελεί μία ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας στα αυτονόητα από την κυβέρνηση».

Ο κ. Κόκκαλης πρόσθεσε επίσης: «Αν αυτό δεν είναι απτή απόδειξη πολιτικής διπολικής συμπεριφοράς ή πολιτικού σουρεαλισμού, τότε είναι είτε ομολογία πλήρους αποτυχίας είτε απόπειρα αποποίησης ευθυνών από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Σε κάθε όμως περίπτωση, παραμένει, δυστυχώς, γεγονός ότι η Κυβέρνηση των Αρίστων και το Επιτελικό της Κράτος, εξακολουθεί να «παίζει», εδώ και 4,5 χρόνια, με τον κόπο και την ίδια την επιβίωση του πολύπαθου αγροτικού κόσμου, είτε με επικοινωνιακά «φτιασίδια» είτε με την πρόσφατη, αλαζονική «επίκληση» του 41%.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε τον «κατήφορο» της ΝΔ στην αγροτικό τομέα, αλλά παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στον αγώνα, προκειμένου να επανέλθει σύντομα η σταθερότητα, η εντιμότητα, η διαφάνεια, η ελπίδα, η κοινωνική ευαισθησία, η λογοδοσία και η δικαιοσύνη, που τόσο έχει ανάγκη αγροτικός κόσμος, αλλά κυρίως ο τόπος μας».

Όπως μετέδωσε το OPEN, ο Λ. Αυγενάκης παραπέμπει το φάκελο του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Δικαιοσύνη.

ieidiseis

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news