Αναλυτικότερα, στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της χώρας τους, της Παλαιστίνης και της Χεζμπολάχ, φώναζαν συνθήματα και είχαν υψώσει πανό που έγραφαν «Κάτω η Αμερική» και «Κάτω το Ισραήλ», όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις του Ιράν, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.
Η Τεχεράνη, η οποία υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά τους μαχητές της Χαμάς, ενός κινήματος που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατικό από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει καλέσει τις ισλαμικές και τις αραβικές χώρες της περιοχής να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν άρχισε σήμερα περιφερειακή περιοδεία μεταβαίνοντας στο Ιράκ για να συνασπίσει τους συμμάχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο ίδιος προειδοποίησε το Ισραήλ πως «νέα μέτωπα» μπορεί να ανοίξουν εναντίον της χώρας αυτής, αν δεν σταματήσει να βομβαρδίζει τη Γάζα.
Στην πρωτεύουσα του Ιράκ, τη Βαγδάτη, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, στην καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας, φωνάζοντας «Όχι στην κατοχή! Όχι στην Αμερική!».
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ «σε υποστήριξη προς τη Γάζα» και εναντίον του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές και ιρακινές σημαίες, ενώ μία τεράστια ισραηλινή σημαία ήταν απλωμένη στο έδαφος ώστε οι διαδηλωτές να μπορούν να την ποδοπατούν, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Αυτή η διαδήλωση έχει στόχο να καταγγείλει αυτό που συμβαίνει στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, την αιματοχυσία και την παραβίαση των δικαιωμάτων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπού Καγιάν, οργανωτής της διαδήλωσης και μέλος της κίνησης του Σαντρ.
Γύρω από την πλατεία Ταχρίρ, η κίνηση του Μοκντάντα Σαντρ επέβαλλε αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ισχυρές ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ήταν επίσης ανεπτυγμένες στον τομέα της διαδήλωσης.
Ο Μοκντάντα Σαντρ ανήκει στην πολιτική αντιπολίτευση, όμως το κίνημα υποστήριξης προς τη Γάζα έχει τη ρητή υποστήριξη της ιρακινής κυβέρνησης, καθώς στο Ιράκ υπάρχει συναίνεση υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης. Η ιρακινή κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία κομμάτων που πρόσκεινται στο Ιράν, σύμμαχο της Χαμάς, δήλωσε πως η επίθεση που εξαπολύθηκε το Σάββατο εναντίον του Ισραήλ από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα ήταν το «φυσικό αποτέλεσμα της συστηματικής καταπίεσης» στην οποία υποβάλλονται οι Παλαιστίνιοι «από την πλευρά τις σιωνιστικής κατοχής».Καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντά τον βασιλιά της Ιροδανίας Αμπντάλα Β’ και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, στην πρωτεύουσα Αμμάν πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση υποστήριξης προς τον λαό της Γάζας, μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Σύμφωνα με το BBC, οι διαδηλωτές κοινοποιούν βίντεο στα social media με ιορδανούς στρατιώτες να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τις διαδηλώσεις κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας με τη Δυτική Όχθη.
Το πέρασμα Allenby ή King Hussein -το οποίο ελέγχεται από το Ισραήλ στην παλαιστινιακή πλευρά- έκλεισε.
Πολλοί Ιορδανοί είναι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ή έχουν παλαιστινιακές ρίζες - συμπεριλαμβανομένης της βασίλισσας Ράνια. Σε story της στο Instagram έγραψε «Δεν είναι αυτοάμυνα αν είσαι κατοχική δύναμη...» πριν αναδημοσιεύσει ιστορίες που απεικονίζουν τι συμβαίνει στη Γάζα.
Παράλληλα, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας προειδοποίησε σήμερα κατά «οποιασδήποτε απόπειρας να εκτοπιστούν με τη βία οι Παλαιστίνιοι ή να προκληθεί οποιαδήποτε μετακίνησή τους», σύμφωνα με ανακοίνωση από το παλάτι.
Ο Αμπντάλα Β’ εκτίμησε ότι «η κρίση δεν θα πρέπει να επεκταθεί στις γειτονικές χώρες και να επιδεινώσει το ζήτημα των προσφύγων», λίγες ώρες αφού το Ισραήλ, που βρίσκεται σε πόλεμο με την παλαιστινιακή Χαμάς, ζήτησε από τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια.
ieidiseis
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου