Υπέρ των διατάξεων ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας. Οι 68 βουλευτές από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν ενώ οι 24 από «Σπαρτιάτες» και Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών».
Το σχέδιο νόμου έλαβε την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Ολομέλειας που επιβάλλει το Σύνταγμα για την τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας και πλέον οι Έλληνες του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους χωρίς καμία προϋπόθεση.
Ειδικότερα, καταργούνται οι προϋποθέσεις που ορίζουν ότι οι εκλογείς προκειμένου να διευκολυνθούν και να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
- να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
- να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Όπως φάνηκε από τις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις τα δύο αυτά κριτήρια λειτούργησαν ως «κόφτες» με αποτέλεσμα να ψηφίσουν τελικά λιγότεροι από 20.000 αν και όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος οι έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και έχουν δικαίωμα ψήφου υπολογίζονται σε 600 με 900 χιλιάδες.
Κλείνοντας την διήμερη συζήτηση η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στην τραγική απώλεια των δύο πιλότων του πυροσβεστικού αεροσκάφους και σημείωσε ότι πως «σε τέτοιες ώρες περιττεύει κάθε άλλη συζήτηση για το νομοσχέδιο. Ας κρατήσουμε μόνο αυτά που μας ενώνουν και όχι εκείνα που μας χωρίζουν».
Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος είπε πως «Αυτό που κάνουμε ψηφίζουμε είναι η κοινή λογική και περιμένουν όλοι οι Έλληνες να την κάνουμε πράξη. Δυναμώνουμε την Ελλάδα μεγαλώνουμε την πατρίδα μας».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου παρεμβαίνοντας στη συζήτηση είπε πως «υπερασπιζόμαστε το νομοσχέδιο και την αρχή που γίνεται προκειμένου να πετύχουμε 2 πράγματα: Να δοθεί δικαίωμα ψήφου και σε Έλληνες του εξωτερικού που δεν είναι αυτή την στιγμή σε εκλογικούς καταλόγους. Εμείς θέλουμε την διεύρυνση του εκλογικού σώματος. Να δώσουμε την ίδια δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο στους προσωρινά διαμένοντες στο εξωτερικό και στους εκλογείς εντός της επικράτειας που την ημέρα εκλογών για οπουδήποτε λόγο βρίσκονται σε άλλη περιφέρεια από εκείνη που είναι εγγεγραμμένος».
Απευθυνόμενη δε προς το ΚΚΕ και τους περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων είπε: «Είναι τρομακτικό να διατυπώνονται τέτοιες προσεγγίσεις στο όνομα της Αριστεράς που πάλεψε να μην υπάρχουν διακρίσεις. Η άρση των περιορισμών είναι άρση διακρίσεων σε βάρος των συμπολιτών - συμπατριωτών μας που βρίσκονται στο εξωτερικό που έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με την οικογενειακή και προσωπική τους κατάσταση . Πιστεύετε ότι ένας εργάτης μισθωτός εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούσε να πάρει το αεροπλάνο 2 φορές και να έρθει να ψηφίσει τον Μάιο και τον Ιούνιο στην Ελλάδα;».
«Στηρίζουμε την ψήφο των ομογενών. Όχι, όμως την αλλοίωση του εκλογικού σώματος» είπε η κυρία Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) για να επαναφέρει την πρόταση του κόμματός της η οποία προβλέπει πως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα της επικράτειας.
Ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής είπε πως «Η θετική ψήφος επιβάλλεται για λόγους αρχής καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της ενδυνάμωσης των σχέσεων με τον απόδημο ελληνισμό». Στην διατήρηση των περιορισμών επέμεινε ο αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Να δικαιολογήσει την αλλαγή στάσης του κόμματός του επιχείρησε ο Πέτρος Δημητριάδης (Σπαρτιάτες). «Στην επιτροπή είδαμε το νομοσχέδιο και θάλαμε να το σκεφτούμε εθνικά. Δε θέλαμε να μεταβάλλουμε το νομοσχέδιο σε πεδίο στείρας αντιπαράθεσης και να πουμε όχι σε όλα. Εμείς είπαμε «ναι» επι αρχής γιατί το νομοσχέδιο κινείται θετικά και αίρει αδικίες. Όμως είχαμε πει ότι υπάρχουν ελλείψεις και αβλεψίες που επισημάναμε και σημεία που δεν ρυθμίζονται . Προτείναμε την επιστολική ψήφο, απογραφή, πολιτογράφηση ομογενών. Δεν εισακουστήκαμε και ψηφίζουμε «παρών»».
Ό αγορητής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης εξηγώντας την αναδίπλωση του κόμματός του και την καταψήφιση της πρότασης που το 2021 είχε υπερψηφίσει είπε «Ο βλάκας επιμένει σε μια λάθος επιλογή, ο πονηρός την συζητά και ο έξυπνος την αλλάζει υπέρ του εθνικού συμφέροντος». Ο ίδιος αμφισβήτησε την εθνική ταυτότητα των Απόδημων Ελλήνων λέγοντας πως «αυτοί που ψηφίζουν πρέπει να έχουν εθνική ταυτότητα και να βάζουν πάνω από όλα την Ελλάδα» και πρότεινε ως ορθότερο σύστημα να μην προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Ο κ. Αλέξανδρος Καζαμίας (Πλεύση Ελευθερίας) κλείνοντας τον κύκλο των αγορητών επανέλαβε ότι θα ψηφίσει «υπέρ» των διατάξεων και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να πράξουν το ίδιο.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου