Με αυτό τον τρόπο περιγράφει γνωστός παράγοντας της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης το κίνητρο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, σε περίπτωση που μια κατοικία καλυφθεί έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμού και φωτιάς).
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, δεν θα πρέπει να σταθούμε τόσο πολύ σε ορισμένα πρακτικά ζητήματα που ανακύπτουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν εταιρείες που αρνούνται να ασφαλίσουν τα παλιά σπίτια (προ της δεκαετίας του 1960), ή έστω ζητούν γι’ αυτά βεβαίωση μηχανικού για τη στατικότητά τους.
Δεν είναι λίγα αυτά τα σπίτια, ιδίως στην περιφέρεια, πλην όμως στο τέλος της ημέρας τα προβλήματα αυτά είναι σε γενικές γραμμές αντιμετωπίσιμα. Άλλωστε στην Ελλάδα έχουμε δεκάδες ασφαλιστικές εταιρείες που ανταγωνίζονται για τους ίδιους πελάτες.
Σε ό,τι αφορά τις καλύψεις έναντι πυρκαγιάς, οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν προφανώς οι κατοικίες να είναι αδειοδοτημένες και ιδιαίτερα στα επαρχιακά ακίνητα -μέσω φωτογραφιών- να φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες συνθήκες σχετικής προστασίας.
Κατά πόσο όμως μια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% είναι σε θέση να πείσει τους Έλληνες να ασφαλίσουν τα σπίτια τους;
Σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς:
Πρώτον -και πιο σημαντικό απ’ όλα- είναι προς το συμφέρον των νοικοκυριών να ασφαλίσουν τα σπίτια τους ακόμη και χωρίς κανένα κρατικό κίνητρο. Μια από τις χρησιμότητες της συγκεκριμένης διάταξης είναι ότι προβάλλει στους Έλληνες πολίτες το πόσο χρήσιμο και αναγκαίο είναι γι’ αυτούς να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους.
Δεύτερον, το κίνητρο του -10% στον ΕΝΦΙΑ από μόνο του δεν είναι σε θέση να διαφοροποιήσει ριζικά τη στάση των περισσότερων συμπολιτών μας. Αν για παράδειγμα σήμερα ένα σπίτι 100 τ.μ. μπορεί να ασφαλιστεί πλήρως έναντι 200-250 ευρώ και από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ προκύψει όφελος 40-70 ευρώ, δεν πιστεύω ότι αλλάζουν τα πράγματα εκ βάθρων. Πάντως, θα ήθελα να τονίσω ότι άτομα που έχουν περισσότερα από ένα σπίτια και σπεύσουν να τα ασφαλίσουν, δεν θα κερδίσουν μόνο από το -10% του ΕΝΦΙΑ, αλλά και από τις εκπτώσεις στις οποίες θα προχωρήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Γενικότερα, όσο μεγαλύτερος πελάτης είσαι σε μια ασφαλιστική εταιρεία, τόσο μεγαλύτερες εκπτώσεις απολαμβάνεις.
Εναλλακτικές προτάσεις
Σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς αλλά και με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το ποσοστό μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα έπρεπε να ανέρχεται στο 30% και όχι στο 10% και αυτό γιατί μια τέτοια φοροαπαλλαγή συμφέρει τελικά όχι μόνο τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αλλά και την Πολιτεία, που θα απαλλαγεί από μια σειρά εξόδων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
Πέραν όμως αυτού, γενικότερη είναι η αντίληψη ότι σε βάθος χρόνου θα πρέπει να ακολουθήσουμε άλλες πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του το ζήτημα της κάλυψης των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών.
«Κλειδί αποτελεί η υποχρεωτική κάλυψη όλων των πρώτων κατοικιών. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία -λόγω των οικονομιών κλίμακας που θα προέκυπταν-, το κόστος ασφάλισης κάθε κατοικίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30% έως 40% και θα αφορούσε το σύνολο των σπιτιών. Αν σ’ αυτό το ποσοστό προστίθετο και μια κρατική επιχορήγηση, τότε το όποιο βάρος για τα ελληνικά νοικοκυριά θα ήταν πολύ μικρό και έναντι αυτού θα είχαν εξασφαλισμένη την πλήρη ανάκτηση της αξίας των κατοικιών τους και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, το Δημόσιο θα απαλλασσόταν από τα συνεχή προγράμματα στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας, εξοικονομώντας ενδεχομένως περισσότερα χρήματα από αυτά που θα θυσίαζε ως συμβολή στο πρόγραμμα της υποχρεωτικής ασφάλισης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
euro2day
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου