facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο στον Κουβαρά προς τα παράλια

Μαίνεται ανεξέλεγκτη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Κουβαράς της Αττικής, η οποία εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα προς τα παράλια, λόγω των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών, του ισχυρού άνεμου και της υψηλής δασικής ευφλεκτότητας.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ κοντά στο σημείο που έχει ξεσπάσει το πύρινο μέτωπο υπάρχουν κατοικίες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά, το μέτωπο είναι μεγαλύτερο των 4 χιλιομέτρων, ενώ ανέφερε ότι καίγονται σπίτια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις φλόγες έχουν παραδοθεί και πυλώνες της ΔΕΗ. 

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μήνυμα 112 για εκκένωση σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο

Μήνυμα 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Μελισσουργός και Τραμπουριά να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Ανάβυσσο μέσω της λεωφόρου Αναβύσσου λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Μελισσουργός - Τραμπουριά εκκενώστε μέσω Λεωφόρου Αναβύσσου προς Ανάβυσσο. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Νωρίτερα είχαν ειδοποιηθεί να εκκενώσουν τις εστίες τους και οι κάτοικοι στον οικισμό Πέτα.

Ακολούθησε μήνυμα από το 112 για εκκένωση σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο.

To Yπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Υπηρεσίας με μήνυμά του ενημέρωσε εγκαίρως τους κατοίκους της περιοχής ζητώντας τους να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Στην πυρκαγιά που εξελίσσεται στην Κερατέα, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, λέγοντας:

«Μια δύσκολη αγροτοδασική πυρκαγιά, η οποία καίει χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Κουβαρά. Συγκεκριμένα Πέτα - Κουβαρά μπορούμε να πούμε και έχει εκδοθεί γι’ αυτό τον σκοπό ένα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112. Συγκεκριμένα στις 13:15 και αφορά την ύπαρξη δασικής πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά αυτή τη στιγμή καθοδηγούμενη από ισχυρά ρεύματα ανέμων εντάσεως 6 και 7 μποφόρ, έχει γίνει κλιμάκωση δυνάμεων».

Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🆘 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή #Κουβαράς #Ανατολική_Αττική

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών

Οδηγίες αυτοπροστασίας ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki

Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε το meteo για τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς στο Νέο Κουβαρά Αττικής που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Αναλυτικά:

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Νέου Κουβαρά στην Ανατολική Αττική, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενημερώνει:

- Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (17.07.2023, 13:00) BA άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Η θερμοκρασία είναι στους 33 - 34 oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%). Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).

- Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (βλ. εικόνα), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

Πυρομετεώγραμμα για την πυρκαγιά στο Νέο Κουβαρά Ανατολικής Αττικής

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή η εξελίσσεται και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση σχετικά και με την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις αμέσως επόμενες ώρες.

Παραμείνετε σε επαγρύπνηση. Παραμείνετε ενημερωμένοι. Παραμείνετε ασφαλείς. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Iσχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο ως και Τετάρτη - Nέα θερμική έξαρση από Παρασκευή

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ),

α) σήμερα Δευτέρα 17-7-2023, αύριο Τρίτη 18-7-2023 και την Τετάρτη 19-7-2023 οι περιοχές που θα επηρεάζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα είναι περιορισμένες στα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ στα ανατολικά οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες, αλλά και η ένταση της ζέστης μικρότερη, κυρίως επειδή θα πνέουν ετησίες άνεμοι (μελτέμια) που θα φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

β) την Πέμπτη 20-7-2023 οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και

γ) ειδικότερα από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 η νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 και από τα βόρεια αναμένεται υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα:

Από σήμερα Δευτέρα 17-7-2023 και έως και την Τετάρτη 19-7-2023 η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο τους 41 βαθμούς Κελσίου

β. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 και την Τετάρτη τους 40 βαθμούς Κελσίου

γ. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 και την Τετάρτη τους 37 με 38 και τοπικά στη Θράκη τους 39 βαθμούς Κελσίου

δ. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου και

ε. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη 20-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του Αιγαίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά με τις μέγιστες τιμές να φθάνουν τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Από τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει, κυρίως στα βόρεια, κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου.

Σε πλήρη κινητοποίηση οι μηχανισμοί περιφέρειας και δήμων

Σε πλήρη κινητοποίηση οι μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας του Α' και Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης συνδράμουν με κάθε μέσο και έμψυχο δυναμικό την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Κουβαρά που βρίσκεται σε εξέλιξη, απειλώντας κατοικημένες περιοχές.

Η Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με το αίτημα του ΠΣ, απέστειλε 12 υδροφόρες για την ενίσχυση της πυρόσβεσης ενώ και οι όμοροι δήμοι συμμετέχουν με πούλμαν, οχήματα, όλο το δυναμικό τους και εθελοντές.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ το μέλος του τομέα Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Κοινότητας Κερατέας Ντίνος Λιούμης έχουν αποσταλεί οχήματα και πούλμαν για την απομάκρυνση των κατοίκων, εκκενώθηκε το Μοναστήρι και κρίσιμες περιοχές καθώς και ότι οχήματα και υδροφόρες με όλο το σώμα εργαζομένων, εθελοντών κ.λπ. συμμετέχουν στη κατάσβεση με όλες τις δυνάμεις τους.

Ως «κόλαση» περιέγραψε ο επί δεκαετίες (τέως σήμερα) δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου το πύρινο τοπίο που συνεχώς εξαπλώνεται ταχύτατα κατά μήκος τουλάχιστον 3 χλμ. λόγω των ισχυρών ανέμων από Κουβαρά, σε Πέτα, Πάνειο Όρος, Καλύβια, Μελισσουργό και περιμετρικά των Καλυβίων προς Σαρωνίδα και Ανάβυσσο. Η πρώτη εκτίμησή του ήταν ότι ήταν αδύνατον να επιτευχθεί ο έλεγχός της καθώς ο ισχυρός άνεμος, η υψηλή θερμοκρασία με το χαμηλό θαμνώδες ή ελαιόφυτο έδαφος δεν το επέτρεπαν. Το σκηνικό συμπληρώνεται από έντονους πυκνούς καπνούς που προκαλούν οι ισχυρές εκρήξεις οι οποίες σημειώνονται στους πυλώνες ηλεκτροδότησης, κάποιος εκ των οποίων ενδεχομένως ευθύνεται για την εκδήλωση της πυρκαγιάς, όπως υπονόησε ο κ. Φιλίππου.

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα συγκαλέσει η Πολιτική Προστασία

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα συγκαλέσει η Πολιτική Προστασία. Στη σύσκεψη θα συμμετέχει η ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ειδικότερα μεταξύ άλλων θα μετέχουν τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, και η Περιφέρεια Αττικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ/euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news