«Ο Τσίπρας δεν μπορεί να αλλάξει ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει αν δεν αλλάξει ο Τσίπρας» υποστήριξε ο κ. Μανιτάκης, « Έχουμε μια πανηγυρική καταδίκη όλου αυτού του προγραμματικού λόγου, αυτής της υπόστασης και δεύτερον, έχουμε μια φαντασιακή ταύτιση του Τσίπρα με την ιστορία της Αριστεράς. Νομίζει δηλαδή ότι είναι ο αυθεντικός εκφραστής και συνεχιστής της αριστερής ιδεολογίας. Δεν το πιστεύω αυτό» προσέθεσε ο κ. Μανιτάκης, σημειώνοντας ότι στελέχη της Αριστεράς, τα περισσότερα του ΚΚΕ Εσωτερικού και του Συνασπισμού, έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Φαντάζεται» συνέχισε ο κ. Μανιτάκης, μιλώντας για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, και διερωτήθη «τι κληρονόμησε από τον Κύρκο, ο Τσίπρας στον πολιτικό του λόγο; Στη διορατικότητά του, την ευγένειά του, στην καλλιέργειά του, στη μόρφωσή του, στην παιδεία που είχε ο Κύρκος; Ο Κύρκος θαύμαζε τη μουσική καταρχήν, είχε κλασική παιδεία. Έχει αυτή τη στιγμή ΣΥΡΙΖΑ τόσο πολλούς ανθρώπους που αυτή τη στιγμή να έχουν ηγεμονική θέση; Την εποχή του Κύρκου η Αριστερά ήταν ηγεμονική και στο πνευματικό επίπεδο και στο ιδεολογικό, εκεί καταξίωσα τον εαυτό μου. Βλέπετε πολλούς διανοούμενους του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή να κυριαρχούν στον πολιτικό λόγο;».
Επιπλέον, ο κ. Μανιτάκης, επισήμανε ότι με τις τρομακτικές αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο, στις ιδέες και την τεχνολογία στην εποχή μας, δεν είναι δυνατόν ακόμα να αναφερόμαστε με κάποιους παρωχημένους διχασμούς, Αριστερά – Δεξιά.
Ο κ. Μανιτάκης, εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα συγκυριακό, με συγκυριακή άνοδο του ίδιου και του προέδρου του, «γι’ αυτό και κατέρρευσε τόσο εύκολα».
«Δεν μπορεί να αρνηθεί τον εαυτό του, δεν μπορεί να βγάλει άλλο λόγο. Δεν έχει συλλάβει την εποχή που ζούμε. Ζει ακόμα με τη νοσταλγία και με τις κρίσεις και αυτό φάνηκε και από τη συνέντευξή του, της δεκαετίας της δεκαετίας του 2010, να μην πω του 1990, για να μην πω του 1980. Ο πολιτικός λόγος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ θύμιζε Ανδρέα Παπανδρέου, κακέκτυπο. Δεν ήταν ο λόγος της σημερινής εποχής. Είναι ένας λόγος εθνοκεντρικός, ζει την Ελλάδα με κλειστά σύνορα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία της αγοράς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιτάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική ζωή της χώρας, διάγει έναν ατελή δικομματισμό.
«Απέναντι στην πανίσχυρη Νέα Δημοκρατία δεν έχουμε έναν πανίσχυρο ΣΥΡΙΖΑ πια, αλλά ούτε και ένα πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, ο τέλειος δικομματισμός που είχαμε γνωρίσει κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, αυτή τη στιγμή, καθαρά, έχει μείνει κενός. Υπάρχουν δύο κόμματα τα οποία διεκδικούν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ελπίζουν ότι θα γίνουν κάποτε το αντίπαλο δέος της Νέας Δημοκρατίας για να καταλάβουν την εξουσία. Ο τέλειος δικομματισμός έχει δύο κόμματα να εναλλάσσονται στην εξουσία και ο ατελής δικομματισμός, όπως τον ονομάζουμε, είναι το κομματικό εκείνο σύστημα που έχουμε ένα κόμμα πανίσχυρο, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία και έχουμε ένα, δύο ή τρία κόμματα τα οποία διεκδικούν να πάρουν τη θέση του αντίπαλου δέους, του πόλου. Εκείνο που διερωτώμαι, είναι αν θα μπορέσει και πότε, να σχηματιστεί ένα αντίπαλο δέος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή ο άλλος πόλος της διεκδίκησης εξουσίας. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να μπορούν, με τα σημερινά δεδομένα, να διεκδικήσουν την εξουσία και να νικήσουν τη Νέα Δημοκρατία, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, έγινε ο δικομματισμός από τέλειος που είχαμε, ατελής» ανέφερε σχετικά ο κ. Μανιτάκης.
«Μια μεγάλη ελπίδα είναι, τη νέα εποχή που για μένα αρχίζει και σε αυτήν στηρίζομαι, είναι ότι δεν κατέρρευσε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέρρευσε και ο προγραμματικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ. Κατέρρευσε ο αρνητικός λόγος, ο καταγγελτικός λόγος, ο καταστροφικός λόγος, ένας διχαστικός λόγος και αυτό νομίζω είναι το δεύτερο στοιχείο που δείχνει μια ωριμότητα στον ελληνικό λαό» τόνισε ο κ. Μανιτάκης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για μια κρίσιμη καμπή που μπορεί να είναι ελπιδοφόρα και για τον πολιτικό λόγο, με την έννοια της επίτευξης πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων.
«Κάτω από την τοξικότητα και την πολικότητα που είχαμε ήταν δύσκολο να γίνει συναίνεση πολιτική. Τώρα πια, όταν ένα κόμμα είναι πανίσχυρο και βλέπουμε ότι ο κόσμος δεν θέλει τοξικότητα, δεν θέλει χωρισμό, δεν θέλει διχασμό, μπορούμε λοιπόν να ελπίζουμε ότι θα συνειδητοποιήσουν όλα τα κόμματα ότι υπάρχει μια επιταγή και μια ανάγκη για εθνική συνεννόηση, πολιτική συνεννόηση. Την ευθύνη όμως αυτής της συνεννόησης την έχει η κυβέρνηση, διότι έχει την άνεση και διότι για μένα, αυτό που έχω καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι μπορούμε να ψηφίζουμε νόμους και να κάνουμε μεταρρυθμίσεις που τόσο πολύ το θέλει η Νέα Δημοκρατία και δικαίως το θέλει, να κάνει τομές, ριζικές αλλαγές» τόνισε ο κ. Μανιτάκης, ενώ σημείωσε πως δύο αιώνες τώρα η χώρα μας ζει σε ένα μονίμως πολωμένο ιδεολογικό κλίμα, έναν διχασμό.
«Τώρα λοιπόν ο Μητσοτάκης που δεν έχει άμεσα έναν αντίπαλο και είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή την τετραετία θα είναι μοναδικός, μπορεί να κάνει παραχωρήσεις. Είναι προς το συμφέρον και της Νέας Δημοκρατίας αυτό. Αν πιστεύει πραγματικά ο Μητσοτάκης ότι και εγώ πιστεύω ότι το πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν ριζικές τομές, μεταρρυθμίσεις, δεν είναι δυνατόν σε αυτό το ριζοσπαστικό να μη βρει κάποια μικρή έστω απήχηση στο ΠΑΣΟΚ» είπε καταλήγοντας ο κ. Μανιτάκης.
ertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου