facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

ΠΟΥ: Τι είναι η "νόσος Χ" και ποιο είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση μίας νέας πανδημίας

Σε προσδιορισμό των παθογόνων υψηλού κινδύνου για πρόκληση νέας πανδημίας, βρίσκονται κορυφαίοι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σκοπός είναι να περιγραφεί η αποκαλούμενη "νόσος Χ", η οποία θα έχει μεγάλη διασπορά και θα θέσει εκ νέου σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και τα συστήματα Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΥ θα καθοδηγήσει τις επενδύσεις που γίνονται διεθνώς σε έρευνα και ανάπτυξη νέων εμβολίων, τεστ και θεραπειών.

Εκατοντάδες ερευνητές αξιολογούν περισσότερες από 25 οικογένειας ιών και βακτηρίων και διαμορφώνουν έναν κατάλογο παθογόνων παραγόντων προτεραιότητας.

Η πρώτη λίστα δημοσιεύτηκε το 2017, ακολούθησε νέα αξιολόγηση τη 2018 και αναμένεται μία ακόμη έως τα μέσα του 2023.

Περιλαμβάνει τις παθήσεις CoViD, αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας, τη νόσο του ιού Έμπολα και του ιού Marburg, τον πυρετό Lassa, το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), ασθένειες Nipah και henipavirus, τον πυρετό Rift Valley, Zika και τη "νόσο Χ".

Για τους παθογόνους παράγοντες που προσδιορίζονται ως προτεραιότητας, το σχέδιο έρευνας και ανάπτυξης του ΠΟΥ περιλαμβάνει οδηγίες, με τις οποίες καλύπτονται τα κενά και γνώσης και μπαίνουν οι ερευνητικές προτεραιότητες. Καθορίζονται, έτσι, οι προδιαγραφές για εμβόλια, θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις.

Καταβάλλονται, επίσης, προσπάθειες για χαρτογράφηση, σύνταξη και διευκόλυνση κλινικών δοκιμών για την ανάπτυξη αυτών των εργαλείων. Εξετάζονται συμπληρωματικές προσπάθειες, όπως η ενίσχυση της ρυθμιστικής και δεοντολογικής εποπτείας.

"Αυτή η λίστα παθογόνων παραγόντων προτεραιότητας έχει γίνει σημείο αναφοράς για την ερευνητική κοινότητα στο πού να επικεντρωθούν οι ενέργειες για τη διαχείριση της επόμενης απειλής", είχε σχολιάσει στο τέλος του 2022 ο δρ Soumya Swaminathan, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, για να διευκρινίσει:

"Αναπτύσσεται μαζί με ειδικούς στον τομέα και είναι η συμφωνημένη κατεύθυνση για το πού - ως παγκόσμια ερευνητική κοινότητα-  πρέπει να επενδύσουμε ενέργεια και κεφάλαια για την ανάπτυξη δοκιμών, θεραπειών και εμβολίων".

iatronet

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news