Η κυβέρνηση της Τουρκίας συνεχίζει να μην αναγνωρίζει τον ηγετικό ρόλο ή τις διοικητικές δομές μη μουσουλμανικών μειονοτήτων όπως το Αρμενικό Αποστολικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και το Αρχιραβινάτο, ως νομικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αγοράσουν ή να κατέχουν τίτλο ιδιοκτησίας ή να ασκήσουν αξιώσεις στο δικαστήριο. Αυτές οι τρεις ομάδες, μαζί με άλλες μειονοτικές θρησκευτικές κοινότητες, βασίζονται σε ανεξάρτητα ιδρύματα τα οποία εποπτεύονταν από χωριστά διοικητικά συμβούλια, για να κατέχουν και να ελέγχουν κάθε θρησκευτική περιουσία.
Η κυβέρνηση χορήγησε άδεια στο Ελληνορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο να πραγματοποιεί ετήσιες ακολουθίες στη Μονή Σουμελα του 4ου αιώνα στην Τραπεζούντα. Τον Φεβρουάριο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «βεβήλωση» τις εικόνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μιας μπάντας που παίζει ηλεκτρονική χορευτική μουσική στο χώρο. Η κυβέρνηση και πάλι δεν επέτρεψε στο Πατριαρχείο να τελέσει ετήσιες ακολουθίες στη Μονή του Αγίου Νικολάου στην Καππαδοκία.
Η κυβέρνηση συνέχισε να παρέχει εκπαίδευση σε σουνίτες μουσουλμάνους κληρικούς, ενώ περιόριζε άλλες θρησκευτικές ομάδες από την εκπαίδευση κληρικών εντός της χώρας. Τα Ελληνορθόδοξα και Αρμενικά Ορθόδοξα Πατριαρχεία παρέμειναν ανίκανα να πραγματοποιήσουν επίσημη θεολογική εκπαίδευση εντός της χώρας.
Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει επισήμως το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α’ ως ηγέτη των περίπου 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών στον κόσμο, αν και μεμονωμένοι πολιτικοί ηγέτες και κυβερνητικά τμήματα φάνηκαν να το αναγνωρίζουν ανεπίσημα. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης παρέμεινε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο θρησκευτικός ηγέτης μόνο της ελληνορθόδοξης μειονότητας της χώρας.
Η κυβέρνηση συνέχισε να επιτρέπει μόνο σε Τούρκους πολίτες να ψηφίζουν στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή να εκλεγούν πατριάρχη και συνέχισε να υποστηρίζει ότι οι ηγέτες των ελληνορθόδοξων (Οικουμενικό Πατριαρχείο), των Αρμενικών Ορθοδόξων και των Εβραίων κοινοτήτων πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες.
Στις 12-13 Σεπτεμβρίου, ο Πρέσβης των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία συναντήθηκε στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη με κυβερνητικούς ηγέτες, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και διάφορες θρησκευτικές κοινότητες. Σε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α΄, επανέλαβε την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την επαναλειτουργία της Ιεράς Σχολής της Χάλκης και προέτρεψε την κυβέρνηση να δώσει άδεια για εκπαίδευση ελληνορθόδοξων κληρικών εκεί.
Υπήρχαν αναφορές για βανδαλισμούς με στόχο χριστιανικά στοιχεία της Αγίας Σοφίας, την οποία η κυβέρνηση μετέτρεψε εκ νέου σε τζαμί το 2020.
Οι ΜΚΟ και οι ομάδες στήριξης δεν ανέφεραν σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια του έτους όσον αφορά στην επίλυση των εβραϊκών αξιώσεων ιδιοκτησίας της εποχής του Ολοκαυτώματος, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών. Αρκετές αξιώσεις ιδιοκτησίας της εποχής του Ολοκαυτώματος παρέμειναν ανοιχτές μέχρι το τέλος του έτους.
Στις 13 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Υγείας Πλεύρης ζήτησε συγγνώμη από την εβραϊκή κοινότητα για «προσβλητικές απόψεις» που είχε εκφράσει ενώ ήταν μέλος του κόμματος ΛΑΟΣ. Ο Πλεύρης δήλωσε ότι «καταδικάζει κατηγορηματικά τον αντισημιτισμό» και τον «ρεβιζιονισμό του Ολοκαυτώματος» και είχε αποστασιοποιηθεί από τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Πλεύρη, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο που αναφερόταν στο Ολοκαύτωμα ως «παραμύθι». Ο υπουργός αναγνώρισε ότι «μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με ισχυρή αντισημιτική επιρροή».
Τον Μάιο, δικαστήριο της Αθήνας καταδίκασε έναν έκπτωτο μοναχό σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή για υποκίνηση βίας κατά των Εβραίων. Τον Φεβρουάριο, ένα δικαστήριο της Αθήνας καταδίκασε δύο ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή για ψευδή κατηγορία ενός Έλληνα Ορθόδοξου Μητροπολίτη για ρατσιστική και αντισημιτική ρητορική μίσους.
Τον Μάρτιο, η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τοπικοί αξιωματούχοι συμμετείχαν σε πορεία στη Θεσσαλονίκη για τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Στις 20 Ιουλίου, το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που ορίζει το χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση Τζαμί της Αθήνας στην περιοχή του Βοτανικού ως το θρησκευτικό κέντρο των μουσουλμάνων στην ευρύτερη Αθήνα (Περιφέρεια Αττικής). Ο νόμος ανέθεσε στη Διαχειριστική Επιτροπή του Τζαμιού Αθηνών να συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με το Ισλάμ.
Τον Αύγουστο, το κοινοβούλιο τροποποίησε τη διαδικασία βάσει της οποίας η κυβέρνηση διορίζει μουφτήδες στη Θράκη.
ertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου