facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

1 στους 7 δυσκολεύεται να βρει ανοικτό φαρμακείο - Υψηλή εμπιστοσύνη στους φαρμακοποιούς [έρευνα]

Ένας στους επτά πολίτες δυσκολεύτηκε τον τελευταίο χρόνο να βρει φαρμακείο. Το 70,9% των περιπτώσεων αφορούσε ώρες εκτός ωραρίου και δεν ήταν εύκολο να εντοπιστεί εφημερεύον ή διανυκτερεύον φαρμακείο, το 13,5% αφορούσε απομακρυσμένη τοποθεσία και το 13,5% άλλο αίτιο.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έρευνα του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας για την ικανοποίηση του κοινού από τις υπηρεσίες στα φαρμακεία, η οποία παρατίθεται πιο κάτω. Διενεργήθηκε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) σε τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.049 ατόμων από ολόκληρη την Επικράτεια. 

Η έρευνα έδειξε, επίσης, πολύ υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης των πολιτών στους φαρμακοποιούς, στους οποίους βασίζονται για τον εμβολιασμό και για μία σειρά από άλλες πληροφορίες που σχετίζονται με την υγεία τους.

"Τα φαρμακεία απέδειξαν ότι έχουν να προσφέρουν πολλά ακόμη στον Έλληνα πολίτη και στον ασθενή", ανέφερε κατά τη σημερινή παρουσίασή της ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, για να σημειώσει: "Ο ΠΦΣ έχει καταθέσει πρόταση για την ανάληψη υπηρεσιών πρόληψης και αναμένουμε από την όποια Κυβέρνηση αναδείξουν οι κάλπες, να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί τον καθοριστικό αυτό ρόλο στην Πρωτοβάθμια Υγεία".

Παρουσιάζοντας τη μελέτη, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης υπογράμμισε το υψηλό ποσοστό του πληθυσμού (73,1%) που εμπιστεύεται συστηματικά το ίδιο φαρμακείο, καθώς και το πολύ υψηλό ποσοστό ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες όπως εκφράζεται από το 97% του πληθυσμού που συμμετείχε στην έρευνα.

Παροχή συμβουλών

Σημειώνεται ότι αν και ο βασικός λόγος επίσκεψης σε φαρμακείο είναι η εκτέλεση συνταγής για τη λήψη φαρμάκου (89,5%), τα τελευταία χρόνια προστίθενται και άλλοι λόγοι, όπως η παροχή συμβουλών για τη λήψη φαρμάκων αλλά και για άλλα ζητήματα υγείας, η μέτρηση βασικών δεικτών όπως το βάρος, η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, η αντιμετώπιση μικροτραυματισμού.

Πάνω από το 50% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι θα εμπιστεύονταν τις συμβουλές των φαρμακοποιών σχετικά με θέματα υγείας, πέραν αυτών που αφορούν στα φάρμακα. Ο κ. Σουλιώτης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των φαρμακοποιών στο κρίσιμο ζήτημα της συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία και στην ανάγκη διαρκούς συνεργασίας και επικοινωνίας με τους ιατρούς για τη βελτίωση των σχετικών δεικτών.

Τέλος, σημαντική ήταν η συμβολή των φαρμακείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού αποτέλεσαν βασική πηγή ενημέρωσης του κοινού και παροχής προστατευτικών ειδών και αυτοδιαγνωστικών τεστ ενώ είναι ενδεικτικό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19, σε ιδιωτικό φαρμακείο.

Τα παραπάνω ευρήματα, κατέληξε ο κ. Σουλιώτης, καταδεικνύουν τον πολλαπλό ρόλο των φαρμακοποιών στο σύστημα Υγείας και υποδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω αξιοποίησή τους από την πολιτεία.

iatronet

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news