Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας επικύρωσε σήμερα, Παρασκευή τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού του μέτρου για την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη, ενώ απέρριψε ορισμένα μέτρα του κυβερνητικού σχεδίου, όπως η δημιουργία ενός «ανώτερου δείκτη».
Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου επέκριναν ορισμένες δευτερεύουσες πτυχές της μεταρρύθμισης, αλλά δεν απέρριψαν το κύριο μέτρο που αυξάνει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.
Πλέον το επίμαχο νομοσχέδιο αποτελεί νόμο του γαλλικού κράτους.
Την ίδια ώρα, η Γερουσία απέρριψε αίτημα για δημοψήφισμα κοινής πρωτοβουλίας (RIP) που υπέβαλε η αριστερά. Ένα δεύτερο αίτημα, που κατατέθηκε αργότερα, θα αποτελέσει αντικείμενο νέας απόφασης στις 3 Μαΐου.
«Ο αγώνας συνεχίζεται», είπε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν μετά την επικύρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης από το Συνταγματικό Συμβούλιο.
«Η πολιτική μοίρα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν έχει τελειώσει», λέει η Λεπέν.
Πολιτικοί που πρόσκεινται στην Αριστερά έχουν ήδη δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να απαιτούν τον τερματισμό της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν, ακόμα και αν το Συνταγματικό Συμβούλιο την αποδεχθεί.
«Βρισκόμαστε σε ένα δημοκρατικό αδιέξοδο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γραμματέας των Πρασίνων Marine Tondelier. «Η μεταρρύθμιση είναι νόμιμη αλλά περισσότερο από ποτέ παράνομη».
Προειδοποίησε: «τα κόμματα, τα συνδικάτα, οι Γάλλοι δεν θα κάνουν πίσω». Η κ. Tondelier είπε ότι είναι επίσης «σοκαρισμένη» από την απόρριψη διεξαγωγής δημοψηφίσματος της πρωτοβουλίας πολιτών που ζήτησε η αριστερά.
«Είναι απογοήτευση, δεν είναι παράδοση», διαβεβαίωσε ο γραμματέας των Σοσιαλιστών Olivier Faure. «Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κακό, άδικο, παράνομο νόμο», «έστω και συνταγματικά επικυρωμένο» πρόσθεσε.
Λίγο πριν την απόφαση, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα γαλλικά συνδικάτα να τον συναντήσουν την Τρίτη, «όποια κι αν είναι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου».
«Θα είναι απαραίτητα η αρχή ενός κύκλου που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους. Η πόρτα του Ελιζέ θα παραμείνει ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις, για τον διάλογο αυτό», ανέφερε το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.
Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι αρνούνται να συναντήσουν τον πρόεδρο Μακρόν.
«Δεν θα συζητήσουμε, όσο η μεταρρύθμιση δεν θα αποσυρθεί», προειδοποιεί ο François Hommeril, γενικός γραμματέας του CFE-CGC. Η Sophie Binet, επικεφαλής της CGT, επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση με την εκτελεστική εξουσία πριν από την 1η Μαΐου. Την απόφαση έλαβαν το βράδυ της Πέμπτης οι οκτώ συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες ανακοίνωσαν αυτήν την Παρασκευή με δελτίο τύπου ότι θα συναντηθούν στις 17 Απριλίου.
Από νωρίς το απόγευμα, διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους και βιομηχανικές περιοχές σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας.
Ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας έξω από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η πρόσβαση στα κέντρα των πόλεων της Μασσαλίας και της Ρουέν ήταν περιορισμένη και μια βιομηχανική περιοχή στη Χάβρη και άλλες τοποθεσίες κοντά στο Στρασβούργο και τη Λιλ αποκλείστηκαν.
Στο Παρίσι, ένοπλα ΜΑΤ βρίσκονταν σε επιφυλακή κοντά στο αυστηρά φυλασσόμενο κτίριο του Συνταγματικού Συμβουλίου, ενός εννεαμελούς σώματος που αποφασίζει εάν η νομοθεσία είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα.
Όλες οι διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν στην περιοχή, ορισμένοι σταθμοί του μετρό έκλεισαν και τοποθετήθηκαν οθόνες ασφαλείας ύψους τριών μέτρων.
«Αν ο Μακρόν θέλει να βρει χρήματα για να χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, θα πρέπει να έρθει εδώ για να τα βρει», δήλωσε ο Φαμπιέν Βιλντιέ, συνδικαλιστικό στέλεχος, στο CNN. «Επομένως, μία από τις λύσεις για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι η καλύτερη αναδιανομή του πλούτου και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να φορολογηθούν οι δισεκατομμυριούχοι», συμπλήρωσε.
ieidiseis
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου