Η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) συμμετέχει στην πανελλαδική πανυγειονομική απεργία και καλύπτει όλους τους γιατρούς που θα θελήσουν να απεργήσουν.
"Δεν μάς αρμόζει ένα σύστημα Υγείας που οι πολίτες θα βάζουν το χέρι στην τσέπη, θα αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας και δεν θα παρέχονται δωρεάν από το Κράτος", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, στην οποία επισημαίνονται τα εξής:
"Δεν μας αρμόζει ένα σύστημα Υγείας που στα Νοσοκομεία θα κυριαρχούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Όλοι γνωρίζουν ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι αποτελούν το 35% των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και εάν απολυθούν θα μπει λουκέτο στα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε εν μέσω πανδημίας για την μονιμοποίησή τους. Δεν θα επιτρέψουμε να απολυθούν 6.000 συνάδελφοι ΣΟΧ από τις υπηρεσίες στήριξης και να επανέλθουν οι εργολάβοι οι οποίοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και στοιχίζουν ακριβότερα στο Δημόσιο".
Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ ζητεί να επανέλθει η νομοθετική δυνατότητα στα νοσοκομεία να καλύπτουν τις ανάγκες στις υποστηρικτικές υπηρεσίες συνάπτοντας νέες Συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Εκφράζει την αντίθεσή του σε ένα σύστημα Υγείας που οι ασθενείς ταλαιπωρούνται επί ώρες στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων, λόγω ελλείψεων προσωπικού και λόγω έλλειψης οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
Διαφωνεί με τις νοσηλείες σε ράντζα, σημειώνοντας πως "έχουμε διαχρονικά τα λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους (συνολικά 35.000 κλίνες) όταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους".
Όπως αναφέρει, στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων έκλεισαν 10 νοσοκομεία πριν 10 χρόνια και από τότε μεθοδεύεται η συρρίκνωση - συγχώνευση - κατάργηση 35 νοσοκομείων που απώλεσαν την νομική αυτοτέλεια, καθώς επίσης και άλλων νοσοκομείων της περιφέρειας.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το δημόσιο σύστημα Υγείας απέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του την περίοδο της πανδημίας, ενώ ο ιδιωτικός τομέας δεν έβαλε πλάτη.
"Δεν μπορεί οι δημόσιες δαπάνες Υγείας να παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ (Μ.Ο. χώρες Ευρώπης 7,5% του ΑΕΠ). Υποβαθμίζεται έτσι η ποιότητα των υπηρεσιών, ιδιωτικοποιείται το σύστημα αργά, αλλά σταθερά και οι πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά υπηρεσιών Υγείας", σημειώνει.
Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού. Υποφέρουν από τις συνεχείς παραιτήσεις και τις άγονες προκηρύξεις. Χιλιάδες είναι οι κενές οργανικές θέσεις. Αυτό οφείλεται στις δυσμενείς συνθήκες εργασίας στους πενιχρούς μισθούς και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης να τεθούν όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.
Νομοθετική ρύθμιση
Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται και σε πρόσφατη δήλωση του υπουργού Υγείας ότι θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση κατοχύρωσης της εργασίας όσων εργαζομένων έχουν ήδη προσληφθεί και εργάζονται με την ειδική μοριοδότηση, αλλά βρίσκονται εκτός των νέων πινάκων επιτυχόντων. "Ακόμη όμως δεν είδαμε την νομοθετική ρύθμιση", τονίζει.
Σε σχέση με τους μισθούς των υγειονομικών, το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως, σε πολλές περιπτώσεις, είναι χαμηλότεροι ή κοντά στον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη (στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς ενώ στο Δημόσιο 12 μισθοί κατ' έτος λόγω, περικοπής δώρων εορτών και επιδόματος αδείας).
Η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ασφαλιστικά) δεν νομοθετήθηκε, παρά το θετικό πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη που σύστησε το υπουργείο Εργασίας και παραμένει ανενεργό στα συρτάρια.
Τέλος, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίζει την επιστροφή των μισθών των υγειονομικών που ήταν σε αναστολή από τις 14 Απριλίου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2022, χωρίς ακόμη να υπάρχει εξέλιξη.
iatronet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου