Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian, την ώρα που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγορούσε τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ότι «κατέστρεψαν με τα ίδια τους τα χέρια τη στρατιωτικοπολιτική διάσταση του ΟΑΣΕ», υπήρξαν κάποιες αντιπροσωπείες που σηκώθηκαν από τη θέση τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας φεύγοντας από την αίθουσα.
Στη διάσκεψη στα Σκόπια συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών ή εκπρόσωποί τους των 57 χωρών του ΟΑΣΕ.
Λόγω της παρουσίας του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στη διάσκεψη, οι ομόλογοί του από την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνίας ακύρωσαν την συμμετοχή τους σε αυτή, διότι, όπως θεώρησαν, με τον τρόπο αυτό «δίνεται άλλη μια ευκαιρία στη Ρωσία για προπαγάνδα».
Ένα χρόνο πριν, η Πολωνία, που είχε διοργανώσει τη διάσκεψη του ΟΑΣΕ, είχε απαγορεύσει την είσοδο του Λαβρόφ στο έδαφός της με αφορμή τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.
Λαβρόφ κατά ΝΑΤΟ και ΕΕ
«Το 1999, το ΝΑΤΟ διέπραξε μια απροκάλυπτη βίαιη επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, μέλους του ΟΑΣΕ και μέλους του ΟΗΕ. Και το 2008, κατά παράβαση του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας και της αρχής του απαραβίαστου των συνόρων στην Ευρώπη που περιέχεται στην τελική πράξη του Ελσίνκι, το Κόσοβο αφαιρέθηκε από τη Σερβία χωρίς δημοψήφισμα. Οι ίδιες χώρες του ΝΑΤΟ που είναι μέλη του ΟΑΣΕ παρέσυραν την Τιφλίδα και το Κίεβο να γίνουν μέλη στη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας το 2008 στο Βουκουρέστι. Ο στόχος ήταν απλός: να τους φέρει απέναντι με τη Ρωσία» ανέφερε ο Λαβρόφ, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα.
Επιπλέον, κατηγόρησε τη Δύση ότι «χρησιμοποιεί ξεδιάντροπα τον ΟΑΣΕ για να προωθήσει τα επιθετικά της σχέδια και να καταστρέψει σκόπιμα τη βασική αρχή της συναίνεσης και την ίδια την κουλτούρα της διπλωματίας».
Τέλος ισχυρίστηκε ότι στην Ευρώπη, κυρίως στην Ουκρανία και στις χώρες της Βαλτικής, «υπάρχει ένα κύμα ναζιστικής ιδεολογίας και αναπτύσσεται μία πρακτική άλλων μορφών φυλετικής και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας».
Ο Λαβρόφ υπογράμμισε επίσης ότι οι Βρυξέλλες έχουν απομακρυνθεί από τις βασικές αρχές της ιδρυτικής της διακήρυξης.
«Η εντύπωση είναι ότι η ΕΕ έχει εγκαταλείψει τους αρχικούς στόχους των δημιουργών της να βελτιώσει την ευημερία των πολιτών των κρατών μελών και έχει μετατραπεί, κυρίως μέσω των προσπαθειών της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, σε ένα επιθετικό γεωπολιτικό σχέδιο», δήλωσε.
«Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε στους ομολόγους του ότι ο ΟΑΣΕ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ότι η Δύση σκοτώνει τις πιθανότητες να αναβιώσει ο οργανισμός», αναφέρει το Reuters, προσθέτοντας ότι έριξε και σπόντες στις Βρυξέλλες.
«Η εντύπωση είναι ότι η ΕΕ έχει εγκαταλείψει τους αρχικούς στόχους των δημιουργών της να βελτιώσει την ευημερία των πολιτών των κρατών μελών και έχει μετατραπεί, κυρίως μέσω των προσπαθειών της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, σε ένα επιθετικό γεωπολιτικό σχέδιο» ανέφερε.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου