facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Υποχρεωτική ενημέρωση καταναλωτών για την ποιότητα του πόσιμου νερού - Εγκύκλιος Αγαπηδάκη

Υποχρεωτική ενημέρωση σε σχέση με τους ποιοτικούς δείκτες του πόσιμου νερού, πρέπει να παρέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στους καταναλωτές.

Οι πληροφορίες πρέπει να επικαιροποιούνται και να είναι προσβάσιμες διαδικτυακά, κατά τρόπο εξατομικευμένο και φιλικό προς τον χρήστη. 

Η υποχρέωση αυτή πηγάζει από εναρμόνιση της εθνικής μας νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2020/2184, σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη (φωτογραφία). Η εγκύκλιος που παρατίθεται πιο κάτω, εστάλη σήμερα στην ΚΕΔΕ, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης (ΕΔΕΑ).

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Οδηγίας, θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να μπορούν να ζητήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες με άλλα μέσα, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος. Σκοπός είναι η αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο νερό που τους παρέχεται, καθώς και στις υπηρεσίες ύδρευσης και θα πρέπει να οδηγήσει στην αύξηση της χρήσης του νερού της βρύσης ως πόσιμου.

Πληροφορίες

Οι υπεύθυνοι φορείς ύδρευσης υποχρεούνται να διαθέτουν στους καταναλωτές επαρκείς, επικαιροποιημένες πληροφορίες, τηρουμένης παράλληλα της ισχούουσας νομοθεσίας περί προστασίας των δεδομένων.

Θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι όλα τα άτομα στα οποία παρέχεται νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, λαμβάνουν τις ακόλουθες πληροφορίες τακτικά, και τουλάχιστον μια φορά ανά έτος (με τον λογαριασμό τους ή με ψηφιακά μέσα):

  • Μικροβιολογικές και χημικές παράμετροι, περιλαμβανομένων των ενδεικτικών παραμέτρων.
  • Την τιμή του παρεχόμενου νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, ανά λίτρο και ανά κυβικό μέτρο.
  • Τον όγκο του νερού που καταναλώνεται από το νοικοκυριό, τουλάχιστον ανά έτος ή ανά περίοδο τιμολόγησης, μαζί με τις ετήσιες τάσεις για την κατανάλωση των νοικοκυριών.
  • Σύγκριση της ετήσιας κατανάλωσης νερού του νοικοκυριού με τη μέση κατανάλωση των νοικοκυριών.
Ποιοτικά χαρακτηριστικά

Οι φορείς ύδρευσης πρέπει να παρέχουν στους καταναλωτές σύνδεσμο προς ιστότοπο, όπου θα παρέχονται επικαιροποιημένες πληροφορίες σε σχέση με την ποιότητα του νερού.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σε σχέση με τα πλέον πρόσφατα αποτελέσματα παρακολούθησης για μικροβιολογικές, χημικές και ενδεικτικές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας παρακολούθησης. Τα αποτελέσματα παρακολούθησης δεν θα πρέπει να είναι παλαιότερα του ενός έτους.

Μεταξύ των στοιχείων πρέπει να περιλαμβάνονται και δεδομένα για τη σκληρότητα του νερού, ανόργανα στοιχεία, ανιόντα/κατιόντα διαλυμένα στο νερό (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο).

Θα πρέπει, επίσης, να είναι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τους δυνητικούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία σε περίπτωση υπέρβασης των παραμετρικών τιμών και τις συναφείς συμβουλές για την υγεία και την κατανάλωση.

Οι καταναλωτές πρέπει να ενημερώνονται και για την εκτίμηση κινδύνου του συστήματος υδροδότησης.

Οι υπηρεσίες ύδρευσης πρέπει να παρέχουν συμβουλές σχετικά με τον τρόπο μείωσης της κατανάλωσης νερού και τον τρόπο αποφυγής κινδύνων για την υγεία από στάσιμο νερό.

Οι καταναλωτές μπορούν να ζητούν ιστορικά δεδομένα σχετικά με την ποιότητα του νερού σε χρονικό βάθος 10 ετών και όχι πριν από τις 13 Ιανουαρίου 2023.

iatronet

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news