Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛΑΣ από το κτίριο μεταφέρθηκαν συνολικά 53 άνθρωποι (26 άνδρες, 8 γυναίκες και 19 παιδιά), σε άλλες υφιστάμενες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σύμφωνα με την δημοτική αρχή, το κτίριο ήταν ακατάλληλο, καθώς ήδη από το 2006 αντιμετώπιζε πρόβλημα στατικότητας, ενώ από το 2017 είχε σταματήσει να λειτουργεί ως νόμιμη δομή προσφύγων και μεταναστών.
Με το πέρας της επιχείρησης το κτίριο αποδόθηκε στο Δήμαρχο του Δήμου Λαυρεωτικής, καθώς τον Απρίλιο του 2023 με τροπολογία της Κυβέρνησης η εν λόγω έκταση παραχωρήθηκε από το Δημόσιο στον Δήμο.
Σύμφωνα μεδηλώσεις κατοίκων επιτροπής αλληλέγγυων προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, η επιχείρηση έγινε νωρίς το πρωί, χωρίς καμία ενημέρωση, με αποτέλεσμα τα μικρά παιδιά να τρομάξουν στην θέα των πάνοπλων αστυνομικών.
«Είναι απαράδεκτο να ξυπνάνε τα παιδάκια 5.30 το πρωί απέναντι σε ΜΑΤ και να πρέπει σε μισή ώρα να μαζέψουν τα ρούχα και τα παιχνίδια τους και να φύγουν», τόνισε η Έμυ Κουτσοπούλου, γιατρός κοινωνικού ιατρείου.
Εκπρόσωπος του πολιτιστικού κέντρου Κουρδιστάν, υποστήριξε ότι πρόκειται για οικογένειες Κούρδων πολιτικών προσφύγων. «Σπάσανε όλες τις πόρτες με την βία και μπήκαν, δεν ήταν θέλοντας, ήταν με την βία», λέει.
Για ιστορικό σημείο του Λαυρίου μιλούν οι κάτοικοι, καθώς η δομή λειτουργούσε από το 1947, φιλοξενώντας πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση και αργότερα από το Κουρδιστάν.
«Το θεωρούμε ιστορικό τόπο, 60 χρόνια είναι εδώ οι πρόσφυγες ειρηνικοί απέναντί μας αντί να το κάνουν μουσείο που να στεγάζει όλη την διαδρομή των προσφύγων από το Λαύριο, κατά αυτά που ακούμε θα βγει κάτι εδώ, ένα μεγάλο mall, ένα εμπορικό κέντρο», εξηγεί στην ΕΡΤ μέλος επιτροπής στήριξης προσφύγων Λαυρίου.
Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ:
ertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου