Με ερώτηση για το μεταναστευτικό με αφορμή το τραγικό ναυάγιο ξεκίνησε η διακαναλική συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον ίδιο να αναφέρεται στην μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του, εξαπολύοντας παράλληλα πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το μεταναστευτικό είναι ένα εξαιρετικά σύνθετό πρόβλημα που ταλανίζει την ευρωπαϊκή ένωση εδώ και χρόνια. Από την πρώτη στιγμή τον Ιούλιο του 2019 θέσαμε σαφείς προτεραιότητες: δραστικός περιορισμός μεταναστευτικών ροών αλλά και επιπτώσεων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η ταχύτατη εξέταση των αιτήσεων ασύλου και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που θα έκανε οποιονδήποτε να ανατριχιάζει, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικά στη Λέσβο ή τη Μόρια. Αυτή η πολιτική απέδωσε καρπούς γιατί μειώσαμε τις ροές στα νησιά, τα οποία έχουν ανακουφιστεί» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε:
«Το κολαστήριο της Μόριας δεν υπάρχει πια, αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται σε νέες δομές. Ακολουθήσαμε μια πολιτική που είχε μετρήσιμα αποτελέσματα αλλά και στο αμιγώς ανθρωπιστικό σκέλος της προστασίας των ζωών, χάθηκαν πολύ λιγότεροι το 1/3 σε σχέση με αυτό που έγινε το 2015. Αυτό που κάναμε ήταν να συντρίψουμε τους διακινητές. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ευρώπη άλλαξε την πολιτική της και αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει νέα πολιτική ασύλου χωρίς τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ».
Ως προς τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, «νομίζω ότι η πλειοψηφία των πολιτών αιφνιδιάστηκε που ο κ. Τσίπρας επέλεξε να στοχοποιεί το λιμενικό και δεν βρίσκει να πει μια λέξη για αυτά τα καθάρματα τους διακινητές. Το λιμενικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους και πάντα θα το κάνει. Δεν είδα να υπάρχει πολύς ανθρωπισμός στο κολαστήριο της Μόριας, πριν από λίγες ημέρες καταδικάστηκε η χώρα μας στο Στρασβούργο για αυτή την έλλειψη ανθρωπιάς. Ένα μπορώ να διαβεβαιώσω ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί και την επόμενη τετραετία».
Για το ζήτημα της Ροδόπης μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι «στα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας η Ελλάδα δεν δέχεται παρεμβάσεις», υπογραμμίζοντας ότι θα θέσει το ζήτημα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Το τουρκικό προξενείο ήθελε τη μειονότητα απομονωμένη, η οποία θα αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκική, εξαρτημένη ανά πάσα στιγμή από την Τουρκία. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό αποβαίνει εις βάρος των συμφερόντων μας και αποβαίνει και κατά της συνθήκης της Λωζάνης.
Το θέμα αυτό μπήκε με πρωτοβουλία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ της Ροδόπης. Η κα Λαφτσή μίλησε για αυτά και δεν ήταν η μόνη και αυτά ήταν λίγο πολύ γνωστά, δηλαδή ότι το τουρκικό προξενείο έδινε σαφή στήριξη στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενημέρωση στον κ. Τσίπρα έγινε μία πριν τις εκλογές και άλλη μία μετά όσο ήμουν πρωθυπουργός, είχα ενημέρωση από την ΕΥΠ και την έστειλα στον κο Τσίπρα, κάτι που δεν αμφισβητεί, εγώ του έδωσα τα αποδεικτικά στοιχεία για αυτό. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο. Τι θα γίνει αν εκλεγούν βουλευτές και εντός της βουλής αγωνίζονται για τα συμφέροντα της «τουρκικής» μειονότητας; Έχω ζήσει και βιώσει τις διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων συμπολιτών μας και θέλω να διαβεβαιώσω ότι ανεξαρτήτως αν η Ροδόπη είναι γαλάζια, ροζ θα υπερασπιστώ τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Θα θίξω βεβαίως το ζήτημα στον κ. Ερντογάν και θεωρώ ότι η δημοσιοποίηση του ζητήματος στέλνει και μήνυμα στην Τουρκία: στα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας η Ελλάδα δεν δέχεται παρεμβάσεις», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «δεν έχει καμία δυνατότητα να μας υποδείξει τι αγορές θα κάνουμε και πως θα εξοπλιζόμαστε».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι «μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να μειώσουμε την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».
«Μια συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο δεν θα έπρεπε να αποτελεί ξεχωριστή είδηση. Θεωρώ ότι είναι μια θετική εξέλιξη, σπάει τον πάγο ανάμεσά μας. Έχουμε δυνατότητα να μπορούμε να συνεργαστούμε και να οικοδομήσουμε κλίμα καλών σχέσεων αλλά και να μην μπορέσουμε να επιλύσουμε τη μείζονα διαφορά μας, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε ένταση. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να μειώσουμε την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να ενισχύει τις συμμαχίες της και θα εξακολουθεί να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της.
Δεν έχει καμία δυνατότητα η Τουρκία να μας υποδείξει τι αγορές θα κάνουμε και πως θα εξοπλιζόμαστε. Με την αμυντική μας πολιτική, δεν κάνουμε μόνο καλό στον εαυτό μας αλλά και στην συλλογική προσπάθεια της Ευρώπης για την άμυνά της.
Υπάρχουν δύο σενάρια: ένα να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις για το ένα και μόνο θέμα που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και ένα όχι αλλά το δεύτερο αυτό σενάριο δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η ένταση.
Δεν είμαι διατεθειμένος να συζητήσω καθόλου ζητήματα: κυριαρχίας, αποστρατιωτικοποίησης, μειονότητας, είναι εκτός ατζέντας μας.
Αν επιστρέψει η Τουρκία στο ένα και μόνο θέμα: την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και εγκαταλείψει τα περί γαλάζιας πατρίδας – ναι μπορεί να επιστρέψουμε σε αυτό που λέμε brake through».
Μήνυμα αυτοδυναμίας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, τονίζοντας ότι «εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, στις 27 Ιουνίου θα ορκιστεί μια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς».
«Εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, στις 27 Ιουνίου θα ορκιστεί μια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος. Στις 21 Μαΐου οι πολίτες μας επιβράβευσαν, μια κυβέρνηση που θα τρέξει στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών, το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιωθεί στην κάλπη της επόμενης Κυριακής θα έχω την ευθύνη και καμία δικαιολογία να εμπλακώ σε λογική εσωτερικών ισορροπίων και θα είναι μια κυβέρνηση που θα δώσει έμφαση σε πρόσωπα.
Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα, γνωρίζουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στις μεγάλες ψηφιακές αλλαγές, σε παρεμβάσεις στο κράτος και όλα αυτά πρέπει να γίνουν από πρόσωπα, υπό τον έλεγχο του επιτελικού κράτους. Για εμένα δεν είναι τόσο σημαντικό το ιδεολογικό πρόσημο, έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τη δυνατότητα να εντάσσουμε στη ΝΔ πρόσωπα που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους. Η προσπάθεια ανανέωσης και μπολιάσματος της ΝΔ είναι συνεχής, δεν σταματάει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ενδεχόμενο συνεργασιών: «Θέλω να μιλήσω για την ανάγκη της αυτοδυναμίας ως πολιτικό μονόδρομο. Δεν ενδιαφέρει τον Κο Ανδρουλάκη αν θα έμπαινε ένα ακροδεξιό κόμμα στην κυβέρνηση, αρκεί ο ίδιος αν μην «λερώσει» το κόμμα του με συμμετοχή του σε αυτή, αυτό κρίνεται από τους πολίτες.
Έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία με κόμματα ή κομματίδια που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ. Αν συνεργαζόμουν, αυτό θα γινόταν μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά από τη στιγμή που μας κλείνει την πόρτα αυτό δείχνει ότι η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος. Στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση».
Για «τεράστια προσπάθεια παραπλάνησης» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης, σχολιάζοντας όσα ακούγονται περί ιδιωτικοποίησης της υγείας και σημείωσε ότι θα ασχοληθεί συστηματικά και προσωπικά με τα ζητήματα από αφορούν το ΕΣΥ.
«Οι πολίτες έχουν δίκιο για την κατάσταση του ΕΣΥ και να ανησυχούν για να έχουν πρόσβαση στη δωρεάν δημόσια υγεία. Μεγαλύτερο στοίχημα για έμενα τη δεύτερη 4ετία θα ασχοληθώ με αυτό συστηματικά και προσωπικά εφόσον μας εμπιστευτούν. Σήμερα δίνουμε 5,2 δις για την υγεία εκεί που δίναμε 3,9 δις όμως αυτά δεν φτάνουν. Έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στο πρόγραμμά μας στην αναμόρφωση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και αυτά έχουν εξασφαλισμένα κονδύλια. Έχουμε ολιστική προσέγγιση για την υγεία, θα έπρεπε να μιλάω ώρες για αυτό. Οι προσλήψεις – θα έπρεπε να το γνωρίζει ο κος Τσίπρας – δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο», είπε αρχικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και συνέχισε:
«Φαίνεται ο κ. Τσίπρας ότι δεν έμαθε απολύτως τίποτα από το μάθημα της κάλπης της 21ης Μαΐου, τα ίδια έλεγε τότε τα ίδια και τώρα. Είναι βαθιά προσβλητικό να ισχυρίζεται κάποιος ότι δεν μας ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή. Δεν υπάρχει καρκινοπαθής στην πατρίδας μας που να μην έχει πρόσβαση στην πιο ακριβή θεραπεία αν το κρίνει ο γιατρός του! Η συζήτηση περί ιδιωτικοποίησης της υγείας είναι μια τεράστια προσπάθεια παραπλάνησης! Αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι να έχει την καλύτερη πρόσβαση στην υγεία και για τα ζητήματα του ΕΚΑΒ θα προχωρήσουμε στη μίσθωση για 6 βάσεις ελικοπτέρων προκειμένου να κάνουμε διασώσεις γρήγορα σε απομακρυσμένες περιοχές και αυτές τις υπηρεσίες θα μισθώσει στο κράτος από το εξωτερικό και αυτό κάνουμε και στη δασοπυρόσβεση. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα και ας δούμε την ουσία του προβλήματος. Ας σταματήσουν τα fake news και η μαύρη προπαγάνδα».
Αναφορικά με το ζήτημα της φοροδιαφυγής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είπε: «Πρόκειται για μέγιστη εκδήλωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Ο περιορισμός της συμβάλλει στην ενίσχυση των οικονομιών του κράτους. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πρόοδος στην πάταξη της φοροδιαφυγής έχουμε φτάσει κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, για αυτό και έχει μειωθεί το χάσμα στον ΦΠΑ.
Ωστόσο αυτό δεν φτάνει, έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από σημαντικά έργα, χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για να αντιμετωπίζουμε καλύτερα την παραβατική συμπεριφορά. Υπάρχουν και σήμερα ακόμα κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές σε συγκεκριμένες κατηγορίες παροχής υπηρεσιών. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής – δεν θα πω η εξάλειψη θέλω να είμαι ρεαλιστής – μπορεί να αποτελέσει και κρυφό άσσο στο μανίκι μας, που μπορεί να μας οδηγήσει και σε μείωση του ΦΠΑ».
Για τους μισθούς: «Η αύξηση των μισθών σε δημόσια και ιδιωτικό τομέα αποτελεί προτεραιότητά μας για την επόμενη τετραετία. Οι μισθοί αυξάνονται από τη στιγμή που στη χώρα μας γίνονται περισσότερες επενδύσεις και μειώνεται η ανεργία. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Εμπειρικά σήμερα ακούτε επιχειρηματίες να γκρινιάζουν και να λένε δεν μπορούμε να βρούμε εργαζόμενους και η απάντησή μου είναι: πληρώστε περισσότερο. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η πολιτική σταθερότητα και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».
Για συλλογικές διαπραγματεύσεις: «Είναι πολύ θετικό όταν εργοδότες και εργαζόμενοι μπορούν να συμφωνήσουν. Είχαμε σημαντική κλαδική σύμβαση για παράδειγμα στον επισιτισμό. Θεωρώ ότι αναπτύσσεται νέα κουλτούρα και στο επίπεδο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θεωρώ τους στόχους μας για τους μισθούς απολύτως ρεαλιστικούς, εμείς αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, άρα έχουμε την αξιοπιστία να μιλάμε για αυτά τα θέματα».
«Όταν διαβάζω αθλητικές εφημερίδες – sites ένα από τα κλισέ είναι ευχάριστος πονοκέφαλος. Το ίδιο θα ισχύει και στη συγκρότηση της κυβέρνησης. Έχουμε πάρα πολλά άξια στελέχη, αλλά δουλειά μου είναι να επιλέξω αυτούς που θεωρώ καταλληλότερους γι’ αυτό που θα τους αναθέσω.
Ο αριθμός των μελών του υπουργικού συμβουλίου είναι πεπερασμένος. Είναι δεδομένο ότι στελέχη με υπουργικό ρόλο τα οποία δεν θα αξιοποιηθούν, να επαναλάβω τη δέσμευσή μου για περισσότερες γυναίκες και σε επίπεδο υπουργών και υφυπουργών», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ να επανέλθουν υπό κρατικό έλεγχο, να φύγουν από το υπερταμείο, και αυτό θα γίνει πράξη σε ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησής μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για τα σενάρια ιδιωτικοποίησης του νερού.
«Για κόμματα και κομματίδια δεν έχω πολλά πράγματα να πω, είτε επικαλούνται στο θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών- η πίστη ενώνει δεν διχάζει- οι δημόσιες τοποθετήσεις του αρχιεπισκόπου είναι σαφείς, η εκκλησία δεν μπλέκει στην πολιτική – και κανένα κομματίδιο δεν μπορεί να καπηλευτεί την πίστη των πολιτών.
Για τα εθνικά θέματα: αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε τη θέση της χώρας στο εξωτερικό – η πολιτική του υπεύθυνου και ρεαλιστικού πατριωτισμού δεν συγκρούστηκε με προοδευτικό εκσυγχρονισμό.
Προφανώς μετά από μια 4ετία είμαι πιο έμπειρος, αισθάνομαι ότι η εντολή που μου έχει δώσει ο ελληνικός λαός είναι να λύσω προβλήματα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να ανοίξει το 2025. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν διεργασίες για να πετύχουμε ευρύτερες συναινέσεις σε αυτή την βουλή, την προτείνουσα βουλή. Και 180 βουλευτές να είχαμε δεσμεύομαι ότι δεν θα προχωρούσε σε συνταγματική αναθεώρηση εάν δεν υπήρχε η συμμετοχή τουλάχιστον ενός ακόμα κόμματος. Θεωρώ θετική τη προσέγγιση του κου Ανδρουλάκη για το άρθρο 16, ωστόσο δεν έκαναν το ίδιο και με το θέμα της αξιολόγησης», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος της ΝΔ.
newsbeast
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου