Πρόκειται για τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό σε επίπεδο ευρωζώνης, μετά το Λουξεμβούργο με 2,7%, το Βέλγιο με 3,3% και Ισπανία – Κύπρο με ποσοστό 3,8%.
Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, στην ευρωζώνη, ο τιμάριθμος κατέγραψε οριακή άνοδο στο 7% από 6,9% τον Μάρτιο.
Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε υποχώρηση κατά 1 περίπου ποσοστιαία μονάδα, σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο ευρωζώνης, και διαμορφώθηκε στο 4,5% από 5,4% τον Μάρτιο, 6,5% το Φεβρουάριο, 7,3% τον Ιανουάριο, 7,6% τον Δεκέμβριο και 8,8% τον Νοέμβριο.
Η επιβράδυνση που καταγράφει ο πληθωρισμός στη χώρα μας ουσιαστικά δείχνει ότι σταδιακά επιστρέφει στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2021, οπότε και ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν στο 4,4%.
Τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Aπρίλιο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 10 Μαΐου.
Πιο συγκεκριμένα, τον Απρίλιο στην Ελλάδα, τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 9,7% από 11,8% τον Μάρτιο, οι τιμές στην ενέργεια κατέγραψαν περαιτέρω μείωση 17,6% από μείωση 14,7% τον Μάρτιο. Όσον αφορά τον κλάδο των υπηρεσιών, η αύξηση στην Ελλάδα έφτασε στο 6,8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης, τον Απρίλιο, τα τρόφιμα, ποτά και καπνικά αποτελούν τον κλάδο με τη μεγαλύτερη επίπτωση στον πληθωρισμό καθώς αυξήθηκε κατά 13,6% (από 15,5% τον Mάρτιο).
Η διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου σε χαμηλά επίπεδα είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας, να καταγράψουν μικρή αύξηση κατά 2,5% (από μείωση 0,9% τον Μάρτιο). Επιβράδυνση κατεγράφη στις τιμές των μη βιομηχανικών προϊόντων οι οποίες αυξήθηκαν κατά 6,2% (από 6,6% τον Μάρτιο). Όσον αφορά τον κλάδο των υπηρεσιών, η αύξηση έφτασε στο 5,2% (έναντι αύξησης 5,1% τον Μάρτιο).
Τον Απρίλιο στις περισσότερες χώρες-μέλη της ευρωζώνης ο πληθωρισμός κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο, με το ενδιαφέρον να παραμένει στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των τροφίμων.
naftemporiki
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου