Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) συντόνιζε τις τελωνειακές υπηρεσίες, ενώ το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) πρόσφερε οικονομική υποστήριξη. Ο Frontex, ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων (WCO) και οι εθνικοί ιατρικοί φορείς υποστήριξαν περαιτέρω την επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2022.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι αστυνομικοί εξάρθρωσαν 59 εγκληματικές ομάδες και συνέλαβαν ή κατήγγειλαν στις δικαστικές αρχές 349 υπόπτους. Ταυτόχρονα, οι αρχές κατέσχεσαν τεράστιες ποσότητες κακοποιημένων, παραποιημένων προϊόντων και ουσιών ντόπινγκ και παράνομων τροφίμων και αθλητικών συμπληρωμάτων, καθώς και πλαστά εμβόλια για την COVID, προϊόντα υγιεινής και ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Οι ουσίες ντόπινγκ και τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία ήταν από τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν περισσότερο. Προκειμένου να αυξηθεί η πρόληψη και η ευαισθητοποίηση, ορισμένα συμμετέχοντα κράτη ξεκίνησαν εκστρατείες κατά του ντόπινγκ και πραγματοποίησαν ελέγχους «εντός ανταγωνισμού» και «εκτός ανταγωνισμού».
Τι έβγαλε η επιχείρηση Shield III:
- Κατασχέσεις αξίας άνω των 40 εκατ. ευρώ.
- Κατασχέθηκαν περισσότερα από 10,5 εκατ. φάρμακα και ουσίες ντόπινγκ.
- Κατασχέθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο πλαστά τεστ COVID.
- Πραγματοποιήθηκαν 195 έρευνες.
- Συνελήφθησαν ή καταγγέλθηκαν στις δικαστικές αρχές 349 ύποπτοι.
- Ερευνήθηκαν 59 ομάδες οργανωμένου εγκλήματος.
- Έκλεισαν 10 υπόγεια εργαστήρια.
- Παρακολούθησαν 588 ιστότοποι.
- 89 ιστότοποι έκλεισαν.
- Ελέγχθηκαν πάνω από 218.000 αποστολές.
- Κατασχέθηκαν πάνω από 74.000 αποστολές.
- Πραγματοποιήθηκαν 3. 526 έλεγχοι αντιντόπινγκ "εντός αγώνα" (39 θετικοί).
- Πραγματοποιήθηκαν 3. 245 έλεγχοι αντιντόπινγκ "εκτός ανταγωνισμού" (9 θετικοί).
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αποκαλύφθηκαν πολλές περιπτώσεις διακίνησης φαρμάκων μεγάλης κλίμακας, επιβεβαιώνοντας ότι μπορεί να είναι εξίσου επικερδείς ή και πιο προσοδοφόρες από τη διακίνηση ναρκωτικών. Ενώ αυτά τα εγκλήματα δημιουργούν τεράστια παράνομα κέρδη για τους διακινητές και τους παραχαράκτες, τα δημόσια οικονομικά και τα συστήματα κοινωνικής φροντίδας ορισμένων κρατών μελών επιβαρύνονται με τεράστιο οικονομικό κόστος. Το κόστος για τη δημόσια υγεία είναι επίσης σημαντικό, είτε λόγω θεραπείας εθιστικών συμπεριφορών είτε λόγω των συνεπειών της υπερβολικής δόσης ή της έλλειψης αποθεμάτων.
Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας διέκοψε μια ομάδα οργανωμένου εγκλήματος με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και πολυετή ιστορία λαθρεμπορίου αναβολικών στεροειδών και άλλων παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων, όπως φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία. Μέλη της συγκεκριμένης ομάδας δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα και είχαν άλλα μικρά κέντρα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία.
Δύο εργαστήρια στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν για τη μετατροπή πρώτων υλών που διακινούνται μέσω Μολδαβίας και Βουλγαρίας σε διάφορα προϊόντα. Οι πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω ιστοσελίδων και κρυπτογραφημένων διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διεθνή πελατεία, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων επαγγελματιών αθλητών. Μια μεγάλης κλίμακας αστυνομική επιχείρηση οδήγησε στη σύλληψη ενός ηγετικού μέλους της ομάδας οργανωμένου εγκλήματος και στην κατάσχεση περισσότερων από 2,4 εκατομμυρίων μονάδων αναβολικών στεροειδών και άλλων παράνομων ουσιών, καθώς και υλικού συσκευασίας.
Ενώ τα εγκληματικά δίκτυα εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που προσφέρει η πανδημία COVID-19, η διακίνηση φαρμάκων και προστατευτικού εξοπλισμού έχει σημειώσει σημαντική μείωση λόγω της μεγάλης προσοχής στο θέμα και της έντονης παρακολούθησης από τις αρχές επιβολής του νόμου. Οι κυβερνήσεις που προσφέρουν τα εμβόλια χωρίς κόστος συνέβαλαν στη δημιουργία μιας μειονεκτικής κατάστασης για τους εγκληματίες που στοχεύουν να τροφοδοτήσουν μια παράνομη αγορά. Πολλές απόπειρες απάτης που στοχεύουν εθνικούς φορείς που είναι υπεύθυνοι για την προμήθεια φαρμάκων και προστατευτικών συσκευών θα μπορούσαν να εντοπιστούν και να αποτραπούν.
Κράτη μέλη της ΕΕ: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία.
Τρίτες Χώρες: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κολομβία, Γεωργία, Ισλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες.
europol/ iatronet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου