Το πολυαναμενόμενο μέτρο που τελικά εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν το “Food Pass”, που θα τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2023 και θα αφορά την επιδότηση των νοικοκυριών για τις αγορές τροφίμων. Επιπλέον, τόνισε ότι πάνω από 9 στους 10 συνταξιούχους θα διαπιστώσουν θετικό αντίκτυπο στις συντάξεις τους, ενώ θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη“Λυπάμαι που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ηταν στην αίθουσα για να ακούσει τον υπουργό Οικονομικών. Κύριε Τσίπρα καταλαβαίνω ότι κάθε κόμμα παρουσιάζει τα στοιχεία από την πλευρά που τον συμφέρει. Αν έκανα αυτό που μου ζητάτε, να προκηρύξω εκλογές, αυτή η κοινοβουλευτική μας αναμέτρηση θα ήταν η τελευταία. Αν ήταν η τελευταία, δεν μπαίνετε στον πειρασμό να αξιοποιήσετε αυτή την ευκαιρία να μιλήσετε για το μέλλον του τόπου; Μιλήσατε 65′ για το παρελθόν. Ήσασταν, είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας. Κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος”, είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και συνέχισε: “Το 2021 ήταν καλύτερο από το 2020, το 2022 καλύτερο από το 2021 και το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022, δυναμικό και ελπιδοφόρο. (…) Ο δικός σας ρυθμός ανάπτυξης ήταν το 25% του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης”.
“Το 2022 κλείνει με ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και η πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι τριπλάσιος του Ευρωπαϊκού. Έτσι, στο τέλος του 2023, ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Στη διεθνή ύφεση, απαντάμε με ανάπτυξη”.Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι τη χώρα μας εμπιστεύονται παγκόσμιοι κολοσσοί, καθώς και ότι “έχουμε προσθέσει 150.000 θέσεις εργασίας το 2022″.
“Οι εξαγωγές μας καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όπως κι οι ξένες επενδύσεις. Όσες έγιναν σε 9 μήνες του 2022, ισοδυναμούν με το σύνολο του 2021. Ενώ πλέον την Ελλάδα εμπιστεύονται παγκόσμιοι κολοσσοί: η Amazon, η Microsoft, η Pfizer, η Digital Realty”.
9,7% αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός μέσα στο 2022, αντίθετη πορεία ακολούθησε το δημόσιο χρέος και στο τέλος του 2023 θα έχει τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη, ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραθέτοντας σχετικούς πίνακες. “Το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα”.
Και συνέχισε: “Η ανάπτυξη πολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία. Έτσι οι εργαζόμενοι αγγίζουν πλέον τα 4.200.000. Έχουμε ήδη προσθέσει σχεδόν 300.000 νέες δουλειές από το 2019 και 150.000 μόνο το 2022. Παράλληλα ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,7% μέσα στο 2022.
Στο τέλος του 2023 το δημόσιο χρέος θα κινείται στο 160% του ΑΕΠ, έχοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ. Ενώ το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα. Από το 2023 η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα.
“Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 34%. Αυτό αφορά τους λίγους κ. Τσίπρα; Ολοι οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών οφελεί λίγους; Όταν καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης ευνοούμε τους λίγους κ. Τσίπρα ή την μεσαία τάξη;
Δύο φορές χορηγήθηκε έκτακτη ενίσχυση στους πιο ευάλωτους. Για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύτηκαν 15,1 δις ευρώ με στοχευμένες ενέργειες. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι το κράτος στέκεται δίπλα τους απέναντι στο άγχος του κόστους ρεύματος και των καυσίμων
Ξέρω καλά γιατί δεν είμαι εδώ να ωραιοποιήσω μια κατάσταση. Η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα. Το ενεργειακό κόστος πολιορκεί τις επιχειρήσεις. Όμως εδώ και 15 μήνες η πολιτεία αποδεικνύει ό τι είναι δίπλα στην κοινωνία. Οι πολίτες το αναγνωρίζουν.
Άλλοι φώναζαν για φόρους στα υπερέσοδα και άλλοι τους επέβαλλαν και τους εισπράττουν. 1,4 δις ευρώ παρακρατήθηκε από τους παραγωγούς ενέργειας.
Με βάση τον αλγόριθμό της ΡΑΕ υπολογίστηκε το ύψος υπερεσόδων. Πείτε μου άλλη χώρα που έκανε ό,τι κάναμε εμείς. Τον μηχανισμό αυτό τον απαξιώσατε. Ο μηχανισμός αυτόματης παρακράτησης των κερδών στην πηγή υιοθετήθηκε από άλλες χώρες.
Το ίδιο συνέβη και με καλάθι νοικοκυριού. Δεν είναι πανάκεια η μέθοδος όμως έχει ρίξει τις τιμές. Εχει επιτρέψει να έρθει μεγαλύτερη διαφάνεια και ανταγωνισμός στα σούπερ μάρκετ. Νομίζετε ότι δεν νοιάζει τους ευάλωτους συμπολίτες μας αυτή η διαδικασία;”.
Για την Παιδεία, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: “Για πρώτη φορά στην Παιδεία έγιναν 25.000 νέοι διορισμοί. Τα παιδιά μαθαίνουν νέες δεξιότητας. Και το σύστημα υγείας στρέφεται στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τις Ελληνίδες. Και όλα αυτά έγιναν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, μέ όσα έγιναν στην άμυνα, στο μεταναστευτικό και στην αστυνόμευση”.
Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα είπε ότι “το ξέρουν οι κάτοικοι σε όλη την Επικράτεια. Οι εργασίες στην Πατρών – Πύργου είναι δύο μήνες μπροστά. Μας κουνάτε το δάχτυλο σείς που βάλατε τον αγαπημένο σας εργολάβο σε ένα έργο που δεν μπορούσε να φτιάξει.
Στην Μακεδονία μεθαύριο υπογράφεται η σύμβαση κατασκευής του περιφερειακού fly over της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά δεν έτυχαν, πέτυχαν. Όπως πέτυχε ότι επιτέλους στην Κρήτη θα κατασκευαστεί ο ΒΟΑΚ και επεκτείνεται το αεροδρόμιο Καστελίου. Και αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Ο Πειραιάς συνδέεται με το αεροδρόμιο με τρεις νέους σταθμούς. Και οι Θεσσαλονικείς θα έχουν του χρόνου τέτοια εποχή και μετρό και αρχαία και όχι μουσαμάδες.
Όπως γνωρίζουν οι πολίτες ότι και στο Ελληνικό γίνεται η πιο μεγάλη ανάπλαση της Ευρώπης και τα όνειρά σας για κοινωνικό λαχανόκηπο έμειναν στο συρτάρι. Στον Ελαιώνα η δομή υποδοχής μεταναστών έκλεισε και αποδόθηκε στο δήμο. Δεν διέφυγε της προσοχής σας ότι και στο ΟΑΚΑ αξιοποιούνται οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις που είχατε εγκαταλείψει στην τύχη τους”.
“Οι πολίτες θυμούνται καλά και τα capital controls και τις κλειστές τράπεζες και την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης. Αν η χώρα ήταν χρεοκοπημένη το 2015, όταν συνεργαστήκατε με την Χρυσή Αυγή για να ρίξετε την κυβέρνηση Σαμαρά, αναρωτιέμαι αν όντως κ. Τσίπρα η χώρα ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας το 2014, γιατί τάξατε το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης; Ήσασταν αδαής ή και ψεύτης; Ή και τα δυο; Η Ιστορία έδωσε την απάντησή της.
Οι πολίτες γνωρίζουν ότι όλα όσα έγιναν στην Παιδεία και την Υγεία έγιναν σε περιβάλλον ασφάλειας, τόσο με την αμυντική θωράκιση της χώρας, όσο και με τις πολιτικές μας στο μεταναστευτικό αλλά και σε ένα περιβάλλον αξιοπρέπειας. Στοχευμένες πολιτικές από την εξυπηρέτηση ανθρώπων με αναπηρία όσο και από την γρήγορη απονομή συντάξεων. Είναι μια πραγματικότητα που την ξέρουν οι συνταξιούχοι που παίρνουν την σύνταξή τους σε δυο μήνες. Δεν πανηγυρίζουμε είναι το αυτονόητο.
Η πανδημία μας βρήκε με ένα αδύναμο σύστημα υγείας που γρήγορα όμως εξοπλίστηκε. Η χώρα μας αμύνθηκε απέναντι στο μεταναστευτικό και μέσα σε όλα αυτά ανατάχθηκε μια βαλτωμένη οικονομία και αναβαθμίστηκε η εθνική μας άμυνα.
Ο προϋπολογισμός του 2023 αναγνωρίζει την απόσταση που έχει διανυθεί αλλά δεν παραγνωρίζει τα εμπόδια. Δυστυχώς η παγκόσμια αστάθεια παραμένει. Η δημοσιονομική ευελιξία πρέπει να μείνει σε αρμονία με την δημοσιονομική ισορροπία.
Στήριξη εισοδήματος, προστασία από την ενεργειακή θύελλα και ανάπτυξη με το σχέδιο Ελλάδα 2.0. Έτσι, σε λίγες εβδομάδες και μετά από 12 χρόνια 1,7 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση κοντά στο 8%. Ακόμα 1 εκατομμύριο θα έχει έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Πάνω από 9 στους 10 συνταξιούχους θα διαπιστώσουν θετικό αντίκτυπο. Πολίτης με μηνιαία σύνταξη 514 ευρώ θα κερδίσει από άμεσες και έμμεσες αυξήσεις 856 ευρώ το χρόνο. Για πολλούς συμπολίτες μας πρόκειται για πρόσθετη σύνταξη μόνιμη με το συνολικό κόστος να ξεπερνά τα 1,2 δις ευρώ”.
“Ανακούφιση έρχεται και πριν το τέλος του έτους σε 2,3 εκατ. πιο ευάλωτους συμπολίτες στους οποίους θα καταβληθεί επιδομα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου
Μαζί τους θα δουν μόνιμες αυξήσεις από 1.1. 2023 οι ιατροί ΕΣΥ.
Μετά τις Ένοπλες Δυνάμεις και οι μάχιμοι αστυνομικοί και λιμενικοί θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 600 ευρώ.
Να μας ξεκαθαρίσετε κάποιοι στιγμή κ. Τσίπρα αν στηρίζετε αυτή την ρύθμιση. Κοιτάξτε, αυτά είναι χειροπιαστά μέτρα.
Καταλαβαίνω ότι τα μέτρα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα προκαλούν στην αντιπολίτευση κάποιου είδους δυσθυμία. Δεν αντιλαμβάνονται πως μια δεξιά κυβέρνηση υλοποιεί τόσο ευρεία κοινωνική πολιτική. Δεν πειράζει. Το αντιλαμβάνονται οι πολίτες.
Το ίδιο ισχύει και με νέες πρωτοβουλίες εντός του νέου έτους όπως αύξηση κατώτατου μισθού και ελάφρυνση δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση φόρου επιτηδεύματος.
Στον τομέα αντιμετώπισης αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχιστούν οι στοχευμένες ενέργειες.
Παράλληλα με διεκδίκηση ευρωπαϊκής απάντησης – εκτιμώ ότι το Συμβούλιο Υπουργών θα αποφασίσει την Δευτέρα επιβολή πλαφόν του φυσικού αερίου – η δική μας εθνική απάντηση κοστολογείται σε πάνω από 8 δις ευρώ
Τα 3,5 δις προς νοικοκυριά και 4,8 εκατ ευρώ προς επιχειρήσεις. Κρατάμε και εφεδρεία 1 δις για κάθε απρόοπτο. Οι επιδοτήσεις με στήριξη και στο φυσικό αέριο θα εξακολουθήσουν. Άλλα 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν συνολικά για αυξηνμένο επίδομα θέρμανσης. 300 χιλιάδες κτηνοτρόφοι αγρότες θα εξακολουθήσουν να έχουν μειωμένο ΦΠΑ”.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κατά την ομιλία του ότι από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για έξι μήνες, το κράτος θα καλύπτει το 10% των νοικοκυριών στα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων. “10% ο πληθωρισμός, 10% καλύπτει το κράτος”, είπε χαρακτηριστικά.
“Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 200 ευρώ, και φτάνει τα 1.000 ευρώ αγορών. Η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή όπως το fuel pass, με μία ψηφιακή κάρτα. Η περίμετρος του μέτρου καλύπτει εισοδήματα έως 24.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας οι αρμοδιοι υπουργοί θα παρουσιάσουν λεπτομέρειες. Το μέτρο καλύπτει μέχρι και 85% των νοικοκυριών”.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι “ανατάχθηκε μια βαλτωμένη οικονομία και ανορθώθηκε μία ξεχασμένη εθνική άμυνα. Τα θυμίζω γιατί αξίζει να σταθμίσουμε το πού βαδίζουμε ενθυμούμενοι όμως και το από πού ξεκινήσαμε. Και σε αυτό το γερό υπόβαθρο των τριάμισι ετών εδράζεται και ο προϋπολογισμός του 2023. Προϋπολογισμός που αναγνωρίζει την απόσταση που έχει διανυθεί αλλά και δεν παραγνωρίζει τα εμπόδια τα οποία έρχονται. Δυστυχώς, η παγκόσμια αστάθεια παραμένει όπως παραμένουν και οι πληθωριστικές πιέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η δημοσιονομική ευελιξία θα πρέπει να παραμείνει σε αρμονία με τη δημοσιονομική ισορροπία. Γι αυτές τις δυσκολίες προετοιμαζόμαστε. Δεν τις φοβόμαστε αντίθετα τις διαχειριζόμαστε με πρωτοβουλίες, οι οποίες εκτείνονται σε τρία πεδία: τη στήριξη του εισοδήματος, την προστασία από τις συνέπειες της ενεργειακής θύελλας και ασφαλώς την ανάπτυξη”.
Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού
newsit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου