Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και οι πολίτες, ιδιαίτερα οι οικονομικά ευάλωτοι πρόκειται να πάρουν ανάσα με την πληρωμή της επιταγής ακριβείας που θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου, όπως είπε το Σάββατο (10/12) ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.
Μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του στο MEGA, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε σχετικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού: «Εκείνο που εμείς λέμε είναι ότι μετά από 12 χρόνια ”ξεπαγώνουν” οι συντάξεις και δίνονται τέσσερα διαφορετικά είδη αυξήσεων. Είναι οι οριζόντιες αυξήσεις, είναι το έκτακτο βοήθημα, η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και είναι τέταρτη δόση επανυπολογισμού τον νόμου Βρούτση. Όλα αυτά συνδυαστικά οδηγούν στο να δοθούν σε ένα στους δύο συνταξιούχους μία επιπλέον σύνταξη».
Ποιοι θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας
Τα ζευγάρια συνταξιούχων θα πάρουν επίδομα εάν και εφόσον και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης. Τα 250 ευρώ θα καταβληθούν και στους δύο. Θα πάρουν δηλαδή 500 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Αυτό ισχύει εφόσον πληρούνται τα εξής κριτήρια:
- Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως)
- Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως)
- Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
- Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.
«Χαμένα» θα βγουν πολλά ζευγάρια, που πέρυσι είχαν λάβει διπλό επίδομα. Και αυτό γιατί το πλαφόν του οικογενειακού εισοδήματος δεν είναι διπλάσιο του ατομικό πλαφόν. Συγκεκριμένα, δύο συνταξιούχοι που ζουν κάτω από την ίδια στέγη χωρίς άλλα εισοδήματα πάνω από το όριο των 16.800 ευρώ θα χάσουν το επίδομα.
Με απλά λόγια, για να μη χάσουν το επίδομα, θα πρέπει ο ένας από τους δύο να εισπράττει χαμηλότερη σύνταξη, ή η σύνταξη του καθενός να μην είναι πάνω από 700 ευρώ.
Μόνο σε μία περίπτωση το έκτακτο επίδομα παιδιού θα φτάσει ακόμα και τα 420 ευρώ:
- Οικογένεια με 2 γονείς και 3 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 13.000€: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 +1/4 = 2,25. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 13.000 ευρώ/ 2,25 = 5.777 ευρώ. Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και λαμβάνει 280 ευρώ το μήνα. Με την νέα οικονομική ενίσχυση θα λάβει 280 +140= 420 ευρώ τον Δεκέμβριο.
Για τους μακροχρόνια ανέργους, έχει διευκρινιστεί πως οι δικαιούχοι είναι οι άνεργοι από 12 έως 24 μήνες. Εκτός από το συγκεκριμένο κριτήριο, πρέπει να πληρούν και τα εξής:
- Να μην είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
- Να έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ
- Να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ
Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της όσον αφορά στην επιταγή ακρίβειας ανά μήνα αλλά, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, φαίνεται να «κλειδώνει» η εφαρμογή της από τους πρώτους μήνες του νέου έτους και, μάλιστα, από τον Φεβρουάριο και μετά.
Με στόχο την οικονομική ανάσα, όλα δείχνουν πως δικαιούχοι της επιαταγής ακρίβειας ανά μήνα αναμένεται να είναι συνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη μέχρι 800 ευρώ, οικογένειες με παιδιά, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και μακροχρόνια άνεργοι αναμένουν τώρα την πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών, με βάση το πρότυπο της επιταγής ακρίβειας που θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα.
Ωστόσο, εκκρεμούν οι οριστικές και επίσημες αποφάσεις. Μάλιστα, εξετάζονται κάποια σενάρια για την καταβολή της επιταγής ακρίβειας: Είτε αν θα είναι ανά μήνα της τάξης των 50 ευρώ είτε ανά τρίμηνο/τετράμηνο με το συνολικό πόσο να φτάνει τα 150 ή τα 200 ευρώ. Από την κυβέρνηση δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πόσο θα κρατήσει το εν λόγω μέτρο.
ieidiseis
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου