Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία (*) που παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μανώλης Σμυρνάκης, ανά ηλικιακή ομάδα:
- 5 έως 11 ετών: 141.473 παιδιά (19,3% της συγκεκριμένης ομάδας) έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 125.204 παιδιά, ή το 17,1%. Αναμνηστική δόση έχουν κάνει μόλις 8 παιδιά.
- 12 έως 14 ετών: Έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση 147.657 παιδιά (44,55% της ομάδας) και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 137.263 παιδιά, ή το 41,3%. Αναμνηστική δόση έχουν κάνει 47 παιδιά
- 15 έως 17 ετών: Τουλάχιστον μία δόση έχουν κάνει 191.972 παιδιά (58,2% της ομάδας). Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό 176.745 παιδιά, ή το 53,6%. Αναμνηστική δόση έχουν κάνει 4.506 παιδιά, δηλαδή το 1,4% της ηλικιακής ομάδας.
(*) Πηγή: ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στοιχεία έως 27/9
Τα ποσοστά της Ελλάδας είναι υψηλότερα συγκριτικά με χώρες όπως π.χ. η Κροατία που έχει ποσοστά εμβολιασμού περίπου 20% στους εφήβους 15 ως 17 ετών, παρόμοια με αυτά της Κύπρου (59%) και σημαντικά χαμηλότερα από χώρες όπως η Σουηδία και Ισπανία, όπου το ποσοστό κάλυψης αγγίζει ή και ξεπερνάει το 75% για τον βασικό εμβολιασμό στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σημαντικές διακυμάνσεις που καταγράφονται σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη ανά γεωγραφικό διαμέρισμα. Σύμφωνα με στοιχεία της 30/3/2022 (που εκτιμάται πως δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά μέχρι σήμερα), τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ως και υπερδιπλάσια μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας σε επιδόσεις γεωγραφικής περιοχής.
Όπως φαίνεται στον πρώτο χάρτη, που αφορά τα παιδιά ηλικίας 5 ως 11 ετών, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι 21,2% στην Αττική, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, έναντι μόλις 9,4% της «ουραγού» Δυτικής Μακεδονίας. Ψηλά στη λίστα βρίσκονται Ήπειρος, νησιά Βόρειου Αιγαίου και Κρήτη, ενώ στον αντίποδα υστερούν η Μακεδονία και η Θράκη.
Χάρτης 1: Εμβολιαστική κάλυψη ανά γεωγραφικό διαμέρισμα στην ηλικιακή ομάδα 5 – 11 (πηγή: Γ.Γ. ΠΦΥ)
Παρόμοια είναι η εικόνα και στους εφήβους 12 ως 17 ετών (Χάρτης 2), όπου το Βόρειο Αιγαίο που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 61,5% και η Αττική που ακολουθεί με 60,7% έχουν ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, σε αντίθεση με την Δυτική Μακεδονία, που είναι και εδώ τελευταία, με 34,9%. Πάνω από 50% των εφήβων έχουν εμβολιαστεί, επίσης, σε Ήπειρο, Νησιά Αιγαίου και Κρήτη, ενώ εκτός από τη Βόρεια Ελλάδα υστερεί και η Πελοπόννησος.
Χάρτης 2: Εμβολιαστική κάλυψη ανά γεωγραφικό διαμέρισμα στην ηλικιακή ομάδα 12 - 17 (πηγή: Γ.Γ. ΠΦΥ)
Έλλειμμα ενημέρωσης και διστακτικότητα των γονέων σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού εντοπίζει ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί παιδιατρικό εμβολιαστικό κέντρο, έχουν προσέλθει για εμβολιασμό μόλις 4 παιδιά από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο. Από αυτά τα δύο ήταν για την πρώτη δόση και το ένα για την δεύτερη.
«Υπάρχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης ώστε να ξεπεράσουμε την διστακτικότητα των γονέων», είπε, εστιάζοντας στον σημαντικό ρόλο που παίζει ο παιδίατρος.
Σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση, για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα, παρατήρησε πως η ανταπόκριση είναι μεγαλύτερη, ενώ αναφέρθηκε και στις μελέτες που γίνονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας VACCELERATE για το αν επαρκεί μία δόση εμβολίου σε παιδιά που έχουν νοσήσει.
Η πρόεδρος των Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ν. Θεσσαλονίκης, Όλγα Τζέτζη, επεσήμανε πως η ίδια και άλλοι παιδίατροι τηρούσαν λίστες αναμονής τον Δεκέμβριο του 2021, όταν άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 – 11 ετών, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης. «Στην πορεία ατόνησε και αυτό νομίζω έχει να κάνει και με το γεγονός ότι νόσησαν πολλά παιδιά», σημείωσε.
Στην ευθύνη του γιατρού, σε μια εποχή που η αυθεντία του αμφισβητείται, αναφέρθηκε από την πλευρά της η συντονίστρια της συζήτησης, καθηγήτρια Παιδιατρικής – Νεογνολογίας και πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Ελισάβετ Διαμαντή. «Οι υπόλοιποι ενημερώνονται, οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να δίνουν σωστές απαντήσεις», είπε προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει και για τον δάσκαλο, που ελέγχεται και πρέπει να βελτιωθεί.
Ο κ. Σμυρνάκης υπενθύμισε πως δεν υπάρχει έγκριση για αναμνηστική δόση για τα παιδιά 5 ως 11 ετών, ενώ για τους εφήβους 12 – 17 συστήνεται εμβολιασμός με διδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο μόνο αν ανήκουν σε ομάδες αυξημένοιυ κινδύνου και εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον 3 μήνες από τον εμβολιασμό τους ή από τη νόσηση.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, στρατηγική του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και της Ε.Ε. είναι να υπάρχει διαθέσιμο ένα ευρύ φάσμα επικαιροποιημένων εμβολίων, που στοχεύουν σε διαφορετικές παραλλαγές του ιού, ώστε τα κράτη – μέλη να έχουν πολλές επιλογές για να καλύψουν τις ανάγκες τους στον σχεδιασμό της στρατηγικής εμβολιασμού τους. Με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί η εξέλιξη του ιού στο μέλλον και οι επόμενες παραλλαγές, η κατεύθυνση και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι «χρησιμοποιούμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας».
iatronet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου