Ειδικότερα, μετά από την πανοραμική εξέταση, το πρωί της Δευτέρας, των σημείων στα οποία είχαν δημιουργηθεί προβλήματα, η διαρροή από τον αγωγό Nord Stream 1 δεν ήταν πλέον ορατή και ως εκ τούτου θα μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι έχει σταματήσει, δήλωσε η σουηδική ακτοφυλακή.
Ωστόσο, «η μικρότερη διαρροή από τον Nord Stream 2 είναι, αντίθετα, ελαφρώς μεγαλύτερη από χθες» και καλύπτει περίπου 30 μέτρα σε διάμετρο, ανέφερε η ακτοφυλακή σε ανακοίνωσή της.
Την ίδια ώρα, ειδικό υποβρύχιο σκάφος έστειλαν οι Αρχές της Σουηδίας στο σημείο της Βαλτικής Θάλασσας από όπου περνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές κατόπιν εκρήξεων που αποδίδονται σε δολιοφθορά.
Η ακτοφυλακή της Σουηδίας πρόσθεσε ότι λαμβάνει μέτρα «έκτακτης ανάγκης» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, λόγω της μεγαλύτερης διαρροής.
Η ανακοίνωση της ακτοφυλακής ήρθε αφού ο ρωσικός κρατικός προμηθευτής ενέργειας Gazprom σημείωσε νωρίτερα ότι όλες οι διαρροές σταμάτησαν και στους δύο αγωγούς, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να εργάζεται για τη «μείωση της πίεσης στη γραμμή Β του αγωγού φυσικού αερίου Nord Steam 2».
Δεν είναι σαφές εάν η πίεση στη γραμμή Β θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεγαλύτερη διαρροή που διαπίστωσε η σουηδική ακτοφυλακή.
Οι αγωγοί, οι οποίοι διέρχονται από τη Βαλτική Θάλασσα κοντά στη Σουηδία και τη Δανία, δημιουργήθηκαν για να διοχετεύουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι δύο διαρροές πιθανότατα προκλήθηκαν από ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις, με βάση σεισμικά δεδομένα από τη Σουηδία και τη Δανία. Παράλληλα και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιστεύουν ότι αυτές οι διαρροές δεν ήταν τυχαίες, με το ΝΑΤΟ να κατηγορεί για «εσκεμμένες, απερίσκεπτες και ανεύθυνες πράξεις σαμποτάζ».
Μέτρα ασφαλείας
Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία έχουν ξεκινήσει έρευνες για το περιστατικό, ενώ η Ρωσία -της οποίας η κρατικά ελεγχόμενη ενεργειακή εταιρεία, η Gazprom, είναι ο κύριος ιδιοκτήτης των αγωγών- ζητά επανεξέταση και κατηγορεί τη Δύση.
Σημειώνεται ότι η Νορβηγία, η Δανία, η Ιταλία και η Πολωνία έχουν ενισχύσει την ασφάλεια και την επιτήρηση γύρω από τους υποθαλάσσιους αγωγούς τους τις τελευταίες ημέρες.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου