«H ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται να έχει μια παράξενη εμμονή με τη χώρα μου… Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για «κόκκινες γραμμές», τότε λέω το εξής: οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την «κόκκινη γραμμή» για όλους τους Έλληνες. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ό,τι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί bullying από κανέναν», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απογυμνώνοντας κάθε ισχυρισμό του Τούρκου προέδρου για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που σώζει ανθρώπινες ζωές και θα εξακολουθήσει να φυλάσσει τα σύνορά της.
«Οι βάρκες που μεταφέρουν τους απελπισμένους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται διαρκώς ο Πρόεδρος Ερντογάν, φεύγουν από τις τουρκικές ακτές στο φως της ημέρας…», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Τον δικό της συμβολισμό είχε η κίνηση του πρωθυπουργού να ανεβάσει tweet στα τούρκικα και βίντεο με τουρκικούς υπότιτλους, απευθυνόμενος στο λαό της γείτονος:
«Με αυτό το μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στους Τούρκους ηγέτες αλλά και στον τουρκικό λαό: η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία. Δεν είμαστε ο εχθρός. Είμαστε γείτονες και δίνουμε μεγάλη σημασία στις μεταξύ μας φιλικές σχέσεις»
«Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να αντισταθεί στη συνειδητή προσπάθεια διάβρωσης της αλήθειας», σημείωσε ο κ. Δένδιας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο».
«Απέναντι σε «γκαιμπελικές» πρακτικές, η μόνη απάντηση είναι η προβολή της αλήθειας. Καθώς και η αποδόμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων. Η Ελλάδα δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο», επισημαίνει ο κ. Δένδιας.
Ενοχλημένη εμφανίζεται η Άγκυρα, στον απόηχο της πρωθυπουργικής ομιλίας στον ΟΗΕ
Η πρώτη αντίδραση ήρθε μέσω διαρροών από την τουρκική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη. «Η ομιλία είναι ένα ακόμη παράδειγμα διαστρέβλωσης των γεγονότων και εχθρότητας προς την Τουρκία…» ήταν το σχόλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού.
Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις της γείτονος αποτυπώθηκαν σε δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων. Τη στιγμή που ο Χουλουσί Ακάρ εκτόξευε νέες απειλές, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν μετακινήθηκε από το περιλάλητο «Μητσοτάκης γιόκ» στο, υπό προϋποθέσεις, «ο Ερντογάν δεν αποκλείει κανέναν», όσον αφορά σε μία συνάντηση των δύο ηγετών.
«Νομίζαμε ότι ξέχασαν να κολυμπούν με τις προκλητική τους στάση. Αν πάνε με αυτή τη νοοτροπία, καλό θα είναι να ξέρουν να κολυμπούν, γιατί θα τους φανεί χρήσιμο», δήλωσε στην Ηürriyet ο Χουλουσί Ακάρ.
«Ο πρόεδρος μας δεν αποκλείει κανέναν. Αν γίνει ένα βήμα ο πρόεδρος μας κάνει δύο βήματα», ανέφερε ο Ιμπραχίμ Καλίν.
«Στο τέλος ο επιμένων νικά και θα επικρατήσει δικαιοσύνη», ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, στη Νέα Υόρκη.
Πλήρως ικανοποιημένη είναι η Αθήνα από τα αποτελέσματα που έχει παράξει σε γεωπολιτικό επίπεδο η τετραήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.
Παρουσιάζοντας στις ομιλίες, τις διμερείς συναντήσεις του και στις συνεντεύξεις που παραχώρησε μία Ελλάδα που αλλάζει, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας και μετατρέπεται σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ο κ. Μητσοτάκης, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, με το βλέμμα στην ομιλία του στον ΟΗΕ, έθεσε ως κόκκινη γραμμή την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας, αποδόμησε ψεύδη και ανιστόρητες τουρκικές αιτιάσεις στο μεταναστευτικό, εξέθεσε την επιθετική συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας στη διεθνή κοινότητα, ενώ κράτησε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου, με όρους σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας, που είχε ως κομβικό ορόσημο τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεχιστεί, με στόχο την ενημέρωση εταίρων και συμμάχων όσον αφορά στις προκλήσεις της ηγεσίας του εξ’ ανατολών γείτονα. Και στον ορίζοντα ανοίγονται τα επόμενα διεθνή ραντεβού του κ. Μητσοτάκη.
Οι επόμενοι σταθμοί:
-27 Σεπτεμβρίου: Ετήσια Συνάντηση της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Κρήτη).
-30 Σεπτεμβρίου: Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ε.Ε. (Αλικάντε).
-6-7 Οκτωβρίου: Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας-Άτυπη Σύνοδος της Ε.Ε. (Πράγα).
-20-21 Οκτωβρίου: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Βρυξέλλες).
ertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου