Όπως ανέφερε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Μπούγας μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής η οποία συνεδρίασε προκειμένου να καθορίσει τον κοινοβουλευτικό οδικό χάρτη εξέτασης της υπόθεσης επισυνδέσεων «η πρόταση της ΝΔ για διεύρυνση της χρονικής περιόδου βρίσκει υποστηρικτές. Από τις τοποθετήσεις διαπιστώνεται ότι ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση συμφωνούν για μεγαλύτερο χρονικό εύρος του ερευνητικού αντικειμένου της εξεταστικής που θα συγκροτηθεί».
Παράλληλα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης μιλώντας με δημοσιογράφους σημείωσε ότι ο Περισσός «θεωρεί δεδομένο πως η έρευνα της εξεταστικής θα πάει προς τα πίσω χρονικά» προκειμένου να ερευνηθούν και οι καταγγελίες για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο των κεντρικών γραφείων του κόμματος το 2016. Σε διαφορετική περίπτωση δεν απέκλεισε να υπάρξει ξεχωριστή πρόταση για σύσταση εξεταστικής από το ΚΚΕ.
Ποιοι στηρίζουν την εξεταστική επιτροπή
Επί της αρχής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν για την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση παρακολουθήσεων, ωστόσο φαίνεται πως διαφωνούν ως προς τον χρονικό ορίζοντα της έρευνας. Υπενθυμίζεται πως έως αυτή την ώρα έχει κατατεθεί μια πρόταση για σύσταση εξεταστικής από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που περιορίζει την έρευνα στους χειρισμούς της παρούσας κυβέρνησης.
Με την συγκεκριμένη πρόταση συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχθεί την επέκταση της έρευνας στα πεπραγμένα της περιόδου 2015-19.
Από την άλλη πλευρά η ΝΔ ζητά επέκταση της έρευνας για όλη την τελευταία δεκαετία ενώ αντίστοιχα αιτήματα κατέθεσαν σύμφωνα με πληροφορίες κατά την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων του κοινοβουλίου ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση χωρίς για την ώρα να ξεκαθαρίζουν εάν ο χρόνος έρευνας αποτελεί προαπαιτούμενο για την στάση που θα κρατήσουν στην σχετική ψηφοφορία
Χρονοδιάγραμμα
Πάντως, τα μέλη της Διάσκεψης αποφάσισαν το εξής χρονοδιάγραμμα:
- Σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την Τετάρτη 24/8 για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη καθώς με τις πρόσφατες αλλαγές που επέφερε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απαιτείται η έγκριση του διορισμού του από τα μέλη της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής επιτροπής.
- Την Παρασκευή 26/8 η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να εκφραστούν οι θέσεις και οι απόψεις των κομμάτων για τα πρόσφατα γεγονότα αλλά και για το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινούνται οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας.
- Την Δευτέρα 29/8 η συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (ή και νέας που θα έχει κατατεθεί από άλλη ΚΟ) για σύσταση εξεταστικής επιτροπής
- Την Τετάρτη 31/8 η έναρξη των εργασιών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την εξέταση της ίδιας υπόθεσης αλλά και για την διερεύνηση των καταγγελιών του ΚΚΕ που αφορούν συνακροάσεις την περίοδο 2016. Οι σχετικές προτάσεις ζητούν την κλήση για ακρόαση του νυν και τεως διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη και Παναγιώτη Κοντολέοντα αντίστοιχα, του τέως γγ της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη, του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, της εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου και των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Κυριάκου Πιερρακάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ προσανατολίζεται να ζητήσει την παρουσία και ακρόαση των πρώην διοικητών της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη (2015 – 19) και Θεόδωρου Δραβίλλα (2012 -15).
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου