facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

ΗΠΑ: Η Ρωσία ελέγχει το 22% της αγροτικής γης της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη NASA

Η Ρωσία ελέγχει το 22% της αγροτικής γης της Ουκρανίας και ο πόλεμος απειλεί τη σοδειά που θα πρέπει να μαζευτεί το καλοκαίρι, ένα γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, σύμφωνα με ερευνητές της NASA.

«Ο σιτοβολώνας του κόσμου βρίσκεται σε πόλεμο» και «βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μιας επισιτιστικής κρίσης που είναι πιθανό να επηρεάσει κάθε χώρα και κάθε άτομο στον κόσμο με κάποιο τρόπο", εξήγησε η Ινμπάλ Μπέκερ-Ρεσίφ, η διευθύντρια του Προγράμματος Συγκομιδών της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Με βάση τις δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν στις 13 Ιουνίου από την αποστολή Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και αναλύθηκαν από τους ειδικούς του Προγράμματος, το 22% της αγροτικής γης της Ουκρανίας βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο στα ανατολικά και νότια της χώρας. Σε αυτές τις εκτάσεις καλλιεργείται το 28% των χειμερινών δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη) και το 18% των θερινών (καλαμπόκι και ηλίανθοι), διευκρινίζει η NASA.

Πριν από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου η Ουκρανία παρείχε το 46% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιέλαιου. Το 9% των εξαγωγών σιταριού, το 17% του κριθαριού και το 12% του καλαμποκιού, προέρχονταν επίσης από τη χώρα αυτήν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η περίοδος μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Ουκρανούς αγρότες, οι οποίοι μαζεύγουν τα χειμερινά και τα ανοιξιάτικα δημητριακά. Τα χειμερινά δημητριακά για τη συγκομιδή του επόμενου έτους θα πρέπει άλλωστε να φυτευτούν πριν από τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της εκρηκτικής αύξησης στις τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων αλλά και τον κίνδυνο να βομβαρδιστούν τα χωράφια τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της μεγαλύτερης ένωσης παραγωγών και εξαγωγέων στην Ουκρανία, η σοδειά αναμένεται να μειωθεί κατά 40% για το σιτάρι και κατά 30% για το καλαμπόκι.

Η Ουκρανία υπόκειται επίσης σε ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό και δεν μπορεί να εξάγει τη σοδειά της δια θαλάσσης, υπενθύμισε ο Σεργκέι Σκακούν, ένας ερευνητής στη NASA και στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

news

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news