Μετά τον θάνατό του από κορονοϊό τον περασμένο Δεκέμβριο και τα εξώδικα που αντάλλαξαν οι κληρονόμοι του για τη διαθήκη, κινητοποιήθηκε η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος και διέταξε μόλις πριν από λίγες ημέρες να δεσμευτούν τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσιογράφου και της χήρας του, Μαρίας Καρρά, αλλά και δύο ακόμα προσώπων που βρίσκονταν κοντά στον Γιώργο Τράγκα όσο ήταν εν ζωή και έχουν εμπλακεί στις εταιρίες του.
Είχε προηγηθεί ένα συνεχές… κρυφτό του Γιώργου Τράγκα με την εφορία που κράτησε πάνω από 20 χρόνια, ενώ ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πώς γινόταν να δηλώνει κάτοικος Μονακό και να ανήκει στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού ενώ ζούσε και εργαζόταν στην Ελλάδα με καθημερινή παρουσία σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Ο μεγάλος χαμένος από τα έργα και τις ημέρες του εκδότη-δημοσιογράφου ήταν, όπως φαίνεται, το Ελληνικό Δημόσιο, αφού μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα εταιριών με έδρα τη Βρετανία, τη Λιβερία, τον Παναμά και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους απέκρυπτε περιουσιακά στοιχεία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα.
«Δημιουργούνται βάσιμες υποψίες ότι ο Γεώργιος Τράγκας και η σύζυγός του Μαρία Καρρά προχωρούσαν στη συστηματική δημιουργία εταιριών για την κάλυψη των εικονικών συναλλαγών μεταξύ των εταιριών τους, αποκομίζοντας όχι μόνο σημαντικά οικονομικά οφέλη από αυτές και από την ιδιοποίηση του ΦΠΑ αλλά δημιουργώντας παράλληλα οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον ύψους 13.242.044,08€».
Οταν σωρεύονταν τα χρέη στο Δημόσιο, φρόντιζαν, σύμφωνα με το πόρισμα, να αποχωρούν και να τα φορτώνουν σε άλλα πρόσωπα. «Συστηματική πρακτική τους με πρόδηλο τρόπο αποτελούσε το γεγονός ότι κατά τη στιγμή δημιουργίας των οφειλών αποχωρούσαν από τη νόμιμη εκπροσώπηση των εταιριών, τοποθετούσαν στη θέση τους άλλους νόμιμους εκπροσώπους, οι οποίοι αναλάμβαναν την ευθύνη όλων των χρεών».
Το μόνο βέβαιο για την Αρχή είναι ότι ο Γιώργος Τράγκας δεν θα μπορούσε με τις νόμιμες αμοιβές του να έχει αποκτήσει ακίνητα από την Κέρκυρα, την Κηφισιά, τη Μύκονο και τον Παρνασσό μέχρι τη Γαλλία, το Μανχάταν και το Μαϊάμι.
«Συμπερασματικά από το σύνολο των στοιχείων και ευρημάτων που συγκεντρώθηκαν αξιολογούμενα καθ’ αυτά και στο σύνολό τους προέκυψε ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η συγκέντρωση τόσο μεγάλης περιουσίας σε σχέση με την επαγγελματική ενασχόληση ως δημοσιογράφου-εκδότη, του προαναφερόμενου», επισημαίνει το πόρισμα, ενώ προσθέτει ότι στοιχειοθετούνται βαρύτητα αδικήματα βάζοντας στο «κάδρο» και τη χήρα του δημοσιογράφου.«Η περιουσία αποτελεί προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας και δη αδικημάτων, όπως εκβίαση, απάτη κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ηθική αυτουργία σε απιστία, φοροδιαφυγή και μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, στην τέλεση των οποίων συμμετείχε η Καρρά Μαρία…».
Συνδρομή στη διάπραξη των αδικημάτων πρόσφεραν κατά το πόρισμα δύο πρόσωπα, ένας άντρας και μία γυναίκα, που είχαν σχέση με τις εταιρίες του δημοσιογράφου.
Σύμφωνα με την έρευνα της Αρχής, από το 2007 και μετά το ζευγάρι δεν υπέβαλλε καθόλου ή υπέβαλλε ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Οταν έπειτα από έλεγχο υποχρεώθηκαν σε επανυποβολή δηλώσεων για τα έτη 2009 και 2010 με τα ορθά περιουσιακά τους στοιχεία και υποβολή για τα έτη 2007, 2008 και 2011 με όλα τα στοιχεία υπέβαλαν για δεύτερη φορά ανακριβείς δηλώσεις. Επίσης, από το 2012 έως το 2016 συνέχιζαν να μην περιλαμβάνουν στις δηλώσεις τους λογαριασμούς τους, τα ακίνητά τους στο εξωτερικό και τις σχέσεις τους με επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται και η εταιρία Manorgold ldt, που ιδρύθηκε το 2002 με έδρα την Κέρκυρα, ιδιοκτήτρια βίλας στο νησί που ανήκει σε άλλη εταιρία στη Βρετανία με ιδιοκτήτη τον Γιώργο Τράγκα.
Διαγραφές δανείων
Στο… μικροσκόπιο της Αρχής βρέθηκαν και οι αμοιβές του Γιώργου Τράγκα από τηλεοπτικούς σταθμούς, αφού σε μία περίπτωση εμφανίζεται να έλαβε για παρουσιάσεις στο κανάλι Ε μόνο για ένα τρίμηνο και συγκεκριμένα από 7-11-18 μέχρι 11-2-19 το ποσό των 81.615.55 ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα, εξαπατούσε με έναν ακόμα τρόπο το Δημόσιο, αφού εισέπραττε σύνταξη από το 2004 αλλά συνέχιζε να εργάζεται ως κάτοικος εξωτερικού δηλώνοντας ότι διαμένει στο Μονακό.
Παράλληλα, έλαβε δάνεια που δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό που εκταμιεύτηκαν, όπως ένα δάνειο 1.980.000 ευρώ από ελληνική τράπεζα που ελήφθη το 2008. Την επόμενη κιόλας ημέρα το ποσό αυτό «πέταξε» στη γαλλική τράπεζα BMP Paribas σε λογαριασμό του Γιώργου Τράγκα.
Η εταιρία για την οποία ελήφθη το δάνειο, από το 2011 και μετά παρουσιαζόταν ανενεργή χωρίς έσοδα, έξοδα και προσωπικό. Τελικά, ο Γιώργος Τράγκας πλήρωσε σε τράπεζα μέρος του δανείου, 413.518,93 ευρώ, και η τράπεζα παραιτήθηκε από την αξίωση του ποσού 595.030,15 ευρώ που υπολειπόταν για την εξόφληση του δανείου. Τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων ήρθε να συμπληρώσει η διασταυρωμένη πληροφορία ότι το 2014 ο τότε οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, είχε ζητήσει έλεγχο του Γιώργου Τράγκα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά μέχρι το 2017, που έφυγε από τη θέση του, δεν πήρε καμία απάντηση.
eleftherostypos
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου