facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Θεσσαλονίκη: Ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων – Με ήπια συμπτώματα τουρίστας από την Κων/πολη

Άνδρας 61 ετών νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης ως ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων. Πρόκειται για τουρίστα από το Μαρόκο, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα αεροπορικώς μέσω Κωνσταντινούπολης και όταν διαπίστωσε ότι είχε εξανθήματα σε όλο του το σώμα μετέβη στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στα ΤΕΠ.Ο 61χρονος τέθηκε σε απομόνωση στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες έχει υποβληθεί.Οι γιατροί του τμήματος επειγόντων περιστατικών του Παπαγεωργίου έλαβαν δείγμα και το έστειλαν για εξέταση στο εργαστήριο του ΑΠΘ.Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται αύριο ενώ ο 61χρονος προς το παρόν έχει μόνο δερματικά συμπτώματα. 

Οι απαντήσεις είναι πιθανόν να δοθούν αύριο, Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας, που προσήλθε μόνος του στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, νοσηλεύεται σε πολύ καλή κατάσταση με πολύ περιορισμένα συμπτώματα. Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε την Τετάρτη περισσότερα από 550 κρούσματα ευλογιάς πιθήκων σε 30 χώρες

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων γενικά υποχωρούν από μόνα τους, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΠΟΥ, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θανατηφόρα κρούσματα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί την ευλογιά των πιθήκων στην Αφρική εδώ και πέντε δεκαετίες και δεν συνιστά τον μαζικό εμβολιασμό. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι δεν θα εξελιχθεί σε πανδημία.

«Ακόμα και πριν 50 χρόνια να έχει εμβολιαστεί κάποιος έχει κάποια μορφή ανοσίας», ωστόσο είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός, ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Τα περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει τουλάχιστον 15 περιπτώσεις σε εννέα πολιτείες.

Η ευλογιά των πιθήκων συνήθως ξεκινά με συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη, όπως:

  • πυρετό,
  • πονοκέφαλο,
  • μυϊκούς πόνους,
  • ρίγη,
  • εξάντληση και πρησμένους λεμφαδένες.
  • Εξανθήματα και βλάβες στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια, τα μάτια, το στόμα ή τα γεννητικά όργανα εμφανίζονται μέσα σε μία έως πέντε ημέρες.

Τα τέσσερα αναπάντητα ερωτήματα

– Πώς ξεκίνησε το τωρινό ξέσπασμα;

Οι ερευνητές έχουν αναλύσει το ιικό γονιδίωμα που συνέλλεξαν από ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων σε διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πορτογαλία κ.α.). Το βασικότερο έως τώρα συμπέρασμα είναι ότι όλα τα γονιδιώματα έχουν στενή ομοιότητα με το δυτικοαφρικανικό στέλεχος του ιού που είναι λιγότερο θανατηφόρο (θνητότητα κάτω του 1% στο σύνολο των κρουσμάτων σε φτωχούς αγροτικούς πληθυσμούς, έναντι έως 10% του φονικότερου κεντροαφρικανικού στελέχους).

Μπορεί μια γενετική μετάλλαξη να εξηγήσει το τελευταίο ξέσπασμα;

Tο γονιδίωμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων είναι τεράστιο σε σχέση με εκείνο πολλών άλλων ιών – π.χ. τουλάχιστον έξι φορές μεγαλύτερο από ό,τι του κορονοϊού SARS-CoV-2. “Άρα είναι και έξι φορές δυσκολότερο να αναλυθεί“, σύμφωνα με την ιολόγο Ρέιτσελ Ρόπερ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Καρολίνα. Οι επιστήμονες πασχίζουν ακόμη να προσδιορίσουν με ακρίβεια ποιά γονίδια ευθύνονται για την μεγαλύτερη φονικότητα και μεταδοτικότητα του στελέχους της Κεντρικής Αφρικής σε σχέση με εκείνο της Δυτικής. Παρόλο που έχουν περάσει πάνω από 17 χρόνια, δεν έχουν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα.

– Είναι δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο το τωρινό ξέσπασμα;

Αντίθετα με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, που χρειάζονται έως δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση τους για να δημιουργήσουν επαρκή αντισώματα και να παρέχουν τη μέγιστη προστασία, τα εμβόλια κατά της ευλογιάς πιστεύεται ότι προστατεύουν από τη μόλυνση της ευλογιάς των πιθήκων αν χορηγηθούν μέσα σε διάστημα μόνο τεσσάρων ημερών από την έκθεση ενός ανθρώπου στον ιό, λόγω της μακράς περιόδου κατοπινής επώασης του, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

– Εξαπλώνεται ο ιός διαφορετικά σε αυτό το ξέσπασμα σε σύγκριση με τα προηγούμενα;

Αντίθετα με τον κορονοϊό, ο οποίος δεν παραμένει για πολύ καιρό πάνω στις επιφάνειες, σύμφωνα με τη Ρόπερ, οι ιοί της ευλογιάς μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός του σώματος, πράγμα που καθιστά διάφορα αντικείμενα, όπως ρούχα, πόμολα και κλινοσκεπάσματα, πιθανή οδό μετάδοσης.

Aκόμη κι αν μπει “φρένο” στη μετάδοση του ιού στους ανθρώπους, οι ιολόγοι ανησυχούν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ξανά στα ζώα, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ο ιός να μολύνει ξανά τους ανθρώπους.

Ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές συνιστούν την απομόνωση και επιτήρηση – ή ακόμη και την ευθανασία – κατοικίδιων ζώων που ανήκουν σε ανθρώπους, οι οποίοι αρρώστησαν από την ευλογιά των πιθήκων, προκειμένου να αποφευχθεί η αλυσίδα μετάδοσης “άνθρωπος-ζώο-άνθρωπος”

ertnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news