Αυτό επιδιώκει τώρα και η ΔΕΗ. Να κριθεί δηλαδή η υπόθεση σε ανώτατο επίπεδο δικαστικά, ώστε να μην φουντώσει ένα νέο κίνημα «Δεν Πληρώνω». Προσφεύγοντας απευθείας στον Άρειο Πάγο, παρακάμπτει τις αποφάσεις άλλων δικαστηρίων ανά την Ελλάδα που μπορεί να ήταν και αντικρουόμενες όσον αφορά το ζήτημα που ταλανίζει εκατομμύρια καταναλωτές.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η ακρόαση των φορέων ώστε να αποφασίσει ο Άρειος Πάγος εάν και κατά πόσο θα παραπέμψει το ζήτημα σε πιλοτική δίκη, όπως επιθυμεί η ΔΕΗ, αναμένεται σε δύο εβδομάδες από τώρα και ειδικότερα στις 14 Ιουνίου. Αυτό αναμένεται να μεταθέσει χρονικά και την πρώτη συλλογική αγωγή που ήταν να εκδικαστεί αύριο Τετάρτη.
Η νομική υπεράσπιση των καταναλωτών πάντως θα επιδιώξει την έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να εμποδιστούν οι διακοπές ρεύματος πριν φθάσει η υπόθεση στο ακροατήριο. Θυμίζουμε ότι έως σήμερα έχουν εκδοθεί τουλάχιστον τέσσερις δικαστικές αποφάσεις που ζητούν να μην διακοπεί το ρεύμα στους πολίτες, ακόμη και εάν δεν έχει πληρωθεί ο λογαριασμός.
Το Ινστιτούτο Καταναλωτών και η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητούν να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η ρήτρα αναπροσαρμογής καθώς, όπως υποστηρίζουν, ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς ρεύματος χωρίς να γνωρίζουν οι καταναλωτές τη σημασία της και κυρίως χωρίς να έχουν δώσει την άμεση συναίνεσή τους για την επιβολή της. Ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς τον περασμένο Αύγουστο με υπόδειξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) αντικαθιστώντας τη ρήτρα ρύπων βάσει της οποίας η χρέωση της κιλοβατώρας συνδέεται με την τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά. Η ενσωμάτωση της ρήτρας συνοδεύτηκε με εκπτώσεις 30% στα τιμολόγια, τις οποίες μάλιστα αναγνώρισε πρόσφατα η ΡΑΕ στο πολυσυζητημένο πόρισμα για τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας. Συνολικά, από την έκπτωση αυτή ο Ρυθμιστής έχει αφαιρέσει από τη ΔΕΗ 330 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως τονίζει ο νομικός εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ, Αλέξης Αλεξόπουλος, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας τετραπλασιασμός όχι του κόστους, αλλά της ρήτρας αναπροσαρμογές η οποία εξοντώνει οικονομικά τα νοικοκυριά. «Όταν έρχεται ο τετραμηνιαίας λογαριασμός 1.000 ευρώ, ποσό που αφορά την ρήτρα αναπροσαρμογές και όχι το ρεύμα, η μόνη λύση που απομένει είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη» σημειώνει, καλώντας τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και τη ΡΑΕ να παρέμβουν στο δικαστήριο και να ζητήσουν να ελεγχθεί η ρήτρα και εφόσον κριθεί παράνομη, οι πάροχοι να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα στους καταναλωτές.
newsbeast
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου