facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Στόλντεμπεργκ στην TVE: Αν ο Πούτιν επιτεθεί σε μέλος τoυ ΝΑΤΟ θα υπάρξει απάντηση

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης έδωσε στην TVE o Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τονίζοντας ότι εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιτεθεί σε χώρα μέλος της Συμμαχίας, θα υπάρξει απάντηση. Ο Στόλτενμπεργκ πιστεύει ότι η σύνοδος του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου, θα είναι «πολύ σημαντική». Ακριβώς και για να την προετοιμάσει είχε αρκετές συναντήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Η Ουκρανία θα είναι ένα από τα κύρια θέματα αυτής της συνόδου κορυφής, αλλά θα συζητηθεί και η αστάθεια σε άλλες περιοχές. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στο μέλλον της Συμμαχίας την επόμενη δεκαετία , το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας και τη στάση της Κίνας.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Υπάρχει ένας πόλεμος σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην καρδιά της Ευρώπης στον οποίο το ΝΑΤΟ εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό, όχι με στρατεύματα , αλλά με όπλα και υλικοτεχνική υποστήριξη στην Ουκρανία. Πώς βλέπετε τη σύγκρουση; Πιστεύετε ότι είναι πιθανό αυτός ο πόλεμος να συνεχιστεί με την πάροδο του χρόνου;

Οι πόλεμοι είναι πάντα πολύ απρόβλεπτοι. Στην πραγματικότητα, αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πέτυχε το στρατηγικό του σχέδιο που ήταν να καταλάβει την Ουκρανία. Οι δυνάμεις του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Κίεβο και το βόρειο τμήμα της ουκρανικής χώρας. Με αυτόν τον τρόπο βρίσκονται πλέον στο Χάρκοβο, στα ανατολικά της χώρας.

Την ίδια στιγμή μπορούμε να δούμε ότι η Ρωσία ασκεί σιγά σιγά πίεση στην περιοχή του Ντονμπάς. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι υπάρχει ένα επίπεδο επιθετικότητας και διαμάχης που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στηρίζουν με τις ενέργειές τους όσο ποτέ άλλοτε όπως κάνει και η Ισπανία. Αυτό γίνεται με σεβασμό των αξιών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Πιστεύετε ότι αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τις ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά και για την κοινή γνώμη;

Πρόκειται για έναν πόλεμο που έχει ήδη συνέπειες για τις οικονομίες μας, εν μέρει λόγω κυρώσεων, αλλά και επειδή ο πόλεμος αύξησε την τιμή των τροφίμων και της ενέργειας. Αυτές οι κυρώσεις οφείλονται στον πόλεμο και αυτό έχει ήδη προστεθεί στην σοβαρή κατάσταση που υπήρχε πριν. Κι αυτό υπενθυμίζει πόσο κακές είναι οι αποφάσεις του Πούτιν να εισβάλει σε άλλες χώρες.

Ταυτόχρονα, πρέπει να ξέρετε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο αύριο σε μια κυρίαρχη χώρα όπως η Ουκρανία. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει είναι να προσπαθεί να αποτρέψει τη χρήση όπλων κατά της κυριαρχίας των ευρωπαϊκών χωρών.

Αυτός ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει αύριο αν θέλει ο Πούτιν, αλλά θα μπορούσε και να παραταθεί, αφού υπάρχει κίνδυνος επεισοδίου στα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Είναι το ΝΑΤΟ προετοιμασμένο για έναν πιθανό πόλεμο κατά της Ρωσίας;

Το ΝΑΤΟ έχει δύο ανοιχτές συζητήσεις όσον αφορά τον πόλεμο με την Ουκρανία. Πρώτα απ ‘όλα, η Ουκρανία πρέπει να υποστηριχθεί από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, αυτό που κάνουμε καθημερινά και το οποίο προφανώς βασίζεται στην υπεράσπιση του εαυτού μας. Έχουμε επίσης ευθύνη ως στρατιωτική συμμαχία και πρέπει να αποτρέψουμε μια κλιμάκωση προκειμένου να αποτρέψουμε αυτή η σύγκρουση να γίνει ανοιχτός πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Επιπλέον, έχουμε αυξήσει την παρουσία μας στα σύνορα για να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στη Μόσχα και για να μην υπάρχει περιθώριο παρεξήγησης: εάν ένας σύμμαχος δεχτεί επίθεση, το ΝΑΤΟ δέχεται επίθεση και θα είμαστε όλοι εκεί για να τον υπερασπιστούμε. Πρέπει να στείλουμε αυτό το ισχυρό μήνυμα αποτροπής. Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε σύγκρουση, αλλά προσπαθούμε να αποφύγουμε τη σύγκρουση διατηρώντας την ειρήνη. Είμαστε σίγουροι ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε συμμαχική χώρα του ΝΑΤΟ.

Ποιες συνέπειες θα μπορούσε να έχει ένας ανοιχτός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ σε ευρωπαϊκό έδαφος;

Ένας πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και μιας χώρας του ΝΑΤΟ θα ήταν τρομερό, γιατί θα προκαλούσε πολλές καταστροφές σε κλίμακα που δεν έχουμε δει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτός είναι ο λόγος που το ΝΑΤΟ εστιάζει τόσο στην υποστήριξη της Ουκρανίας όσο και στην πρόληψη της κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο. Υποστηρίζουμε την Ουκρανία και στέλνουμε στρατεύματα και τους εκπαιδεύουμε. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι και να αυξήσουμε την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής που συνορεύουν με τη Ρωσία. Η Ισπανία έχει ήδη επιδείξει την ηγετική της δέσμευση και επίσης την αποστολή όπλων για συλλογική άμυνα. Αυτό γίνεται για να προστατευτούμε όλοι μας.

Η Μόσχα γνωρίζει ότι δεσμευόμαστε στις εγγυήσεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Ολοι για έναν και ένας για όλους. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπάρξουν άλλες επιθέσεις και θα είμαστε ασφαλείς και θα διατηρήσουμε την ειρήνη. Έτσι, η αλληλεγγύη της ειρήνης είναι να αυξηθεί η παρουσία στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα για να αποτραπεί η κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης.

 Ποιοι θα είναι οι στόχοι του ΝΑΤΟ; Τι ΝΑΤΟ θα έχουμε τα επόμενα δέκα χρόνια;

Ανυπομονώ πραγματικά για τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης γιατί θα είναι μια πολύ σημαντική σύνοδος κορυφής, όπου θα αναθεωρήσουμε τις στρατηγικές έννοιες του ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, είναι το πιο σημαντικό έγγραφο, είναι η ιδρυτική συνθήκη. Στην πραγματικότητα, αυτή η έννοια αντικατοπτρίζει όλες τις αλλαγές που αναφέραμε. Είδαμε επίσης ότι αντικατοπτρίζεται μια πιο επιθετική Ρωσία καθώς επίσης και οι τεχνολογικές προκλήσεις, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και επίσης η αστάθεια στο νότο. Έχουμε επίσης τις συνέπειες στην ασφάλεια της Κίνας, κάτι που φαίνεται και στην Αφρική, και βλέπουμε ακόμα ότι προσπαθεί να ελέγξει κρίσιμες υποδομές στις χώρες μας.

Στην πραγματικότητα, είναι μια αναθεώρηση των εννοιών της συμμαχίας και είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ελπίζω ότι αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι μια πολύ ισχυρή απόδειξη αυτής της ενότητας που έχουμε δει μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, που αποτελούν το ΝΑΤΟ. Θα δείξουμε τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ισπανία στην Ατλαντική Συμμαχία, στην 40ή επέτειο της ένταξής της. Η Ισπανία είναι ένας πολύ έγκυρος σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά η Ισπανία, που είναι τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ, ανησυχεί πολύ για το τι συμβαίνει στην Αφρική, στο Σαχέλ. Η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης, θα επικεντρωθεί επίσης σε αυτόν τον τομέα;

Ναι, όπως είπα, η στρατηγική αντίληψη θα αντικατοπτρίζει επίσης τις απειλές που προέρχονται από τον Νότο, από την τρομοκρατία και από την αστάθεια. Το ΝΑΤΟ δεν έχει την πολυτέλεια να εστιάζει σε συγκρούσεις που συμβαίνουν στα ανατολικά, τα βόρεια ή τα νότια, αλλά μάλλον πρέπει να αναλύσουμε όλες τις προκλήσεις και τις απειλές από όπου κι αν προέρχονται και από οποιαδήποτε κατεύθυνση, αντανακλώντας τον ρόλο του ΝΑΤΟ.

Θα συνεργαστούμε με τους εταίρους μας στην περιοχή, για παράδειγμα, τη Μαυριτανία, για να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση της περιοχής, αλλά πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις επειδή η αστάθεια στο νότο είναι πολύ σημαντική για την ασφάλειά μας, αφού πρέπει να έχουμε μερικούς ακόμη σταθερούς συνεργάτες για να είμαστε και εμείς πιο ασφαλείς.

Τον Ιούνιο, η Σουηδία και η Φινλανδία, που έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα έρθουν επίσης στη Μαδρίτη ως φιλοξενούμενοι. Η διαδικασία ένταξής τους θα είναι γρήγορη; Τι θα γίνει με την Τουρκία και το βέτο που διατηρεί σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν;

Το γεγονός ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έδειξαν την διάθεσή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στην ιστορία και δείχνει τη σημασία του διατλαντικού δεσμού που υπάρχει. Στην πραγματικότητα, όταν ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά του και τελικά αυτό που συνέβη είναι ότι υπάρχει περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά του. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υποβάλλουν αίτηση η Φινλανδία και η Σουηδία.

Όσον αφορά την Τουρκία, η οποία είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της και ότι πρέπει να το κάνουμε όπως κάναμε πάντα στο ΝΑΤΟ: Οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση. Θα πρέπει να καθίσουμε, θα πρέπει να μάθουμε ποιες είναι αυτές οι ανησυχίες και, επομένως, να βρούμε έναν τρόπο να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν να καλέσουν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στη Συμμαχία.

Πώς θα διασφαλιστεί η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας εάν συμβεί κάτι πριν ενταχθούν επίσημα στο ΝΑΤΟ;

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν ήδη εκφράσει εγγυήσεις ασφαλείας για τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Το έχουμε δει από τις σκανδιναβικές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι εγγυήσεις, σε σχέση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, είναι σημαντικές γιατί θα έχουμε επίσης παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Αυξήσαμε επίσης την παρουσία μας στις χώρες της Βαλτικής και για πρώτη φορά έχουμε μια αμφίβια ομάδα στην περιοχή της Βαλτικής και έχουμε μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρόπο θα εγγυηθούμε την ασφάλεια για δύο σημαντικούς εταίρους που είναι η Σουηδία και η Φινλανδία.

Πριν από δέκα χρόνια, το ΝΑΤΟ εξάλειψε τη Ρωσία ως στρατηγικό εταίρο και δεν προσάρτησε ούτε την Κίνα. Σήμερα η Ρωσία είναι ο κύριος εχθρός του ΝΑΤΟ και η Κίνα είναι ο κύριος σύμμαχος της Μόσχας. Πώς φαντάζεστε τον κόσμο σε δέκα χρόνια;

Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος έχει αλλάξει επειδή έχουμε μια προηγούμενη στρατηγική αντίληψη. Προφανώς, σήμερα, η πραγματικότητα είναι ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον στρατηγικός σύμμαχος, θέλαμε να ξεκινήσουμε διάλογο με τη Ρωσία, αλλά χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά στρατιωτική δύναμη κατά της Ουκρανίας και υπήρξαν ήδη δύο περιπτώσεις: το 2014 και το 2022. Παρόμοια επίδειξη ισχύος είχε επιδείξει και στο Χαλέπι.

Η Κίνα επενδύει πολλά στην αύξηση των αμυντικών της δαπανών και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η Κίνα δεν έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία και αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξουμε καθώς αλλάζει ο κόσμος. Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη θα δείξουμε ότι προσαρμοζόμαστε σε αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο προκειμένου να συνεχίσουμε να είμαστε ο θεμελιώδης πυλώνας ασφάλειας για τους συμμάχους της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

ertnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news