facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Βουλή: Υπέρ της Αμυντικής Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – Όχι από ΣΥΡΙΖΑ και υπόλοιπα κόμματα

Με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να δηλώνουν τη στήριξή τους στην Αμοιβαία Αμυντική Συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ, και με τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης να εκφράζουν την διαφωνία τους, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τη κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας.

Η συζήτηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Μαΐου, με την κύρωσή της από την Ολομέλεια. Σήμερα στην Επιτροπή, οι εισηγητές όλων των κομμάτων ξεκαθάρισαν τη στάση τους απέναντι στη Συμφωνία.

«Με την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ ενισχύεται και διευρύνεται η γεωπολιτική – γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας και ο σταθεροποιητικός ρόλος της στο κρίσιμο σταυροδρόμι Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Όπως είπε, «γίνεται βαθύτερο το πολιτικό-διπλωματικό και επιχειρησιακό αμυντικό αποτύπωμα της χώρας μας μέσα στο ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερη σημασία για την ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εντός της Συμμαχίας». «Η Ελλάδα αποκτά επιπρόσθετη βαρύτητα και σημασία στις προσπάθειες συγκρότησης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση εντός ΕΕ κατά τη διαμόρφωση αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής. Πρωτίστως όμως, η Συμφωνία είναι μια αποφασιστική ενίσχυση του εκσυγχρονισμού και του επαγγελματισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα συμβάλλει στην αποτροπή κινήσεων αναθεωρητισμού σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας».

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ακόμα, ότι στο προοίμιο της Συμφωνίας «υπογραμμίζεται με κρυσταλλική καθαρότητα, η παραδοχή των ΗΠΑ ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικά σημαντικό στρατηγικό και σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας ενώ τονίζεται επιπλέον η βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας κατά ενεργειών που απειλούν την ειρήνη περιλαμβανομένης ένοπλης επίθεσης».

«Η διεύρυνση και εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο τμήμα της πολυδιάστατης στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ, και όχι μιας μονοδιάστατης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, όπως αβάσιμα και τελείως αθεμελίωτα ισχυρίζονται ορισμένοι», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει υφάνει με σχέδιο, αποφασιστικότητα και διορατικότητα ένα πυκνό δίχτυ πολιτικο-διπλωματικών και αμυντικών συμφωνιών που, αφενός ενισχύουν το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα και το ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αφετέρου λειτουργούν αποτρεπτικά σε κάθε πολιτική παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου. Απέναντι σε κάθε πολιτική αναθεωρητισμού. Η στενότερη συνεργασία με την αμερικανική πλευρά σε περιοχές ιδιαίτερης ευαισθησίας για την Ελλάδα, τις θωρακίζει για την καλύτερη αντιμετώπιση νέων προκλήσεων ασφαλείας».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πενταετούς ισχύος της Συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι «η ρύθμιση αυτή προσδίδει μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στην Ελλάδα και τους επιτρέπει καλύτερο προγραμματισμό και ευκολότερη διάθεση κονδυλίων για τη βελτίωση των στρατιωτικών μας εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται στη Συμφωνία, από τις οποίες επωφελούνται και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις». Απευθυνόμενος δε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, την κατηγόρησε ότι κάνει μια ακόμα κυβίστηση σε ότι αφορά τις ελληνοαμερικάνικες σχέσεις.

«Ακούω ότι θα επιτεθείτε σφοδρά κατά της συμφωνίας και ότι δεν θα την ψηφίσετε, στρεφόμενοι έτσι κατά της πολιτικής των στενών ελληνο-αμερικανικών στρατηγικών σχέσεων, τις οποίες στενές-στενότατες- σχέσεις, ως κυβέρνηση με ζήλο νεοφώτιστων, διατηρούσατε, χαιρόσασταν και εκθειάζετε. Δηλώνατε μάλιστα πομποδώς, σε κάθε ευκαιρία ότι είναι και δημιούργημά σας. Θα περιμένω λοιπόν με ενδιαφέρον την εκδήλωση και παρουσίαση της, προαναγγελθείσας αυτής, νέας σας – ελληνο-αμερικανικής, αυτή τη φορά – κυβίστησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Κλείνοντας, ο εισηγητής της ΝΔ, έδωσε έμφαση στην επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ, τις αμέσως προσεχείς ημέρες, χαρακτηρίζοντάς το «κρίσιμο και πολύ σημαντικό ταξίδι, με στόχο να προβάλει μια Ελλάδα ισχυρή, αποφασιστική και σταθερή στις θέσεις της».

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
 
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Τη διαφωνία του κόμματός του για την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδος – ΗΠΑ εξέφρασε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζοντάς την «λεόντεια σε βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων» και υποστηρίζοντας ότι «η κυβερνητική πολιτική του προκεχωρημένου φυλακίου και του δώστα όλα βλάπτει τη χώρα».

«Αυτή η Συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πλειοδοσίας πίστης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πράγματι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε κάτι που ζητούσαν οι Αμερικάνοι από όλους τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης και κανείς δεν το έδωσε. Την παραμονή επ’ αόριστο των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Όχι ο Καραμανλής, όχι ο Παπανδρέου, όχι ο Σημίτης, όχι ο Σαμαράς και προφανώς όχι εμείς. Μακάρι, όμως, να ήταν μόνο αυτό και να μην επρόκειτο για απλώς ένα ακόμη κρίκο σε μία αλυσίδα πλήρους ανατροπής των πάγιων δογμάτων της εξωτερικής πολιτικής στην οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει προχωρήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η αναβάθμιση των σχέσεών της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και με κάθε άλλη χώρα, ήταν στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης πολιτικής και στη βάση της αμοιβαιότητας και της σύγκλισης συμφερόντων και όχι να γίνεται η χώρα δορυφόρος τους.

Ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «επανήλθε σε μια μεταφορά που χρησιμοποιούσε η ελληνική Δεξιά την περίοδο του εμφυλίου και του ψυχρού πολέμου, της Ελλάδας «προκεχωρημένου φυλακίου», της Ελλάδας δορυφόρου». «Τι κέρδισε, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από αυτή την πολιτική του «δώστα όλα». Αυτή την υπέρ πλειοδοσία πίστης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, είχαμε τη χειρότερη χρονιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία το καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, που την αντιμετωπίσατε χωρίς κόκκινες γραμμές, ουσιαστικά αποθρασύνοντας την τουρκική επιθετικότητα», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πρόσθεσε: «Τα δώσατε όλα και όχι απλώς δεν πήρατε τίποτα πίσω. Είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση της χώρας μας αυτή τη στιγμή και στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε σχέση που κάποιος θεωρείται δεδομένος, αλλά και ακριβώς, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τίποτα δεν κερδίσατε. Δεν πετύχατε καν να υπάρχει μια πρόσθετη συνεισφορά των Ηνωμένων Πολιτειών για νέο ναύσταθμο στη Σούδα, δεν μπορέσατε να πείσετε τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε καν να υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σκιάθο, που θα ήταν μια έμπρακτη απάντηση στις προσπάθειες της Τουρκίας, να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας στα νησιά».

«Με την πολιτική σας βλάπτετε σοβαρά τη χώρα, υποβαθμίζετε το διεθνές της κύρος, ανατρέπετε πάγιες σταθερές της εξωτερικής μας πολιτικής, χωρίς κανένα κέρδος για τη χώρα μας. Δεν έχει τέλος αυτή η κατηφόρα του «δώστα όλα», της πλειοδοσίας πίστης. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σκεφτείτε και την Ελλάδα, αγαπητοί κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς θα καταψηφίσουμε τη Συμφωνία και αξιοποιώντας τη νέα ρύθμιση του άρθρου 7 παρ. 1, θα φροντίσουμε να την επαναφέρουμε στο αμοιβαία επωφελές πλαίσιο συνεργασιών που πρέπει να έχουμε με κάθε χώρα και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν επιστρέψουμε στην κυβερνητική εξουσία», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Υπέρ της ελληνοαμερικανικής Αμυντικής Συμφωνίας δήλωσε ότι τάσσεται το κόμμα του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητώντας ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις για σειρά ζητημάτων που χρίζουν, όπως είπε, απαραίτητες διευκρινήσεις.

«Διαχρονικά, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας, πολιτεύτηκε με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον. Όπως και όλες οι πολιτικές δυνάμεις και δεν αμφισβητούμε καμία πολιτική δύναμη ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι με τις θέσεις ή τον τρόπο που το αντιλαμβάνονται. Η θέση μας είναι υπέρ της Συμφωνίας. Αλλά, για να είμαστε ξεκάθαροι θέλουμε και ξεκάθαρες απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι διαπραγματευτήκαμε και δεν το πετύχαμε ή τι δεν διαπραγματευτήκαμε και επιβλήθηκε με τη Συμφωνία σε ότι έχουν να κάνουν με το θέμα της στρατηγικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου και συμπλήρωσε:

«Δυστυχώς, όλα αυτά τα ωραία που ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ ότι πέτυχε, δεν βλέπουμε να περιλαμβάνονται στη Συμφωνία, ούτε διαπιστώνουμε να αποτελούν ρητές συμβατικές υποχρεώσεις των ΗΠΑ που θα έδιναν σε ένα περιεχόμενο στην ίδια αυτή τη Συμφωνία. Για παράδειγμα, η στήριξη της τριμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο 3+1 Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, η υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η έγκριση ενός εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως για βοήθεια στη διεθνή στρατιωτική εκπαίδευση για την Ελλάδα για τα έτη ‘22-’26, η έγκριση ταχείας παράδοσης οποιουδήποτε αεροσκάφους F-35 παραγγελθεί από την Ελλάδα και ορισμένα άλλα, όλα αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί στην τροποποιημένη Συμφωνία. Επομένως είναι, ουσιαστικά, προθέσεις δηλωμένες μεν από την πλευρά της Αμερικής όχι όμως ενταγμένες ρητά στην Συμφωνία».

«Οι διαχρονικές στρατηγικές συμμαχίες πρέπει να ενισχύονται, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη περίοδο. Και ένας βασικός πυλώνας της εθνικής ισχύος είναι η διπλωματία και οι αμυντικές συμμαχίες. Αλλά, σαφώς, δεν μπορούμε ταυτόχρονα να μην θέσουμε τα ερωτήματα, να μην ασκήσουμε την αυστηρή κριτική για τη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Άλλο σύμμαχοι, άλλο δορυφόροι, και αυτό κρίνεται όχι από το αν υπάρχει Συμφωνία ή όχι, αλλά από το περιεχόμενο της Συμφωνίας και κυρίως από το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει η συμφωνία που δεν περιλήφθηκε», επεσήμανε ο κ. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε: «Διεθνείς σχέσεις, συνεργασίες και συμμαχίες πρέπει να εδράζονται σε βάση ισοτιμίας και αμοιβαιότητας, ιδιαίτερα σήμερα που η στρατηγική αξία της Ελλάδος μεγιστοποιείται λόγω των εξελίξεων. Πρέπει να αναδείξουμε όλες τις παραμέτρους που μας καθιστούν ισότιμο στρατηγικό εταίρο. Δυστυχώς, η Συμφωνία θεωρούμε ότι έχει στοιχεία ετεροβαρή για τη χώρα μας και δεν περιλαμβάνονται όλα όσα θα μπορούσαν να περιληφθούν για να ενισχυθεί η ασφάλεια της χώρας μας. Η Ελλάδα δίνει πολλά, αλλά δεν φαίνεται να παίρνει τα ανάλογα. Αυτό δεν αλλάζει την επιλογή προφανώς για τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ, αλλά, καταδεικνύει την έλλειψη μιας ισχυρής εθνικής στρατηγικής που με την ανάλογη διαπραγματευτική τακτική και ικανότητα, θα μπορεί να διασφαλίσει τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της χώρας και βέβαια με την ενδυνάμωση της εθνικής ισχύος.

ΚΚΕ

Κατά της Συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας την «κατάπτυστη», τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι συνεχίζει την επικίνδυνη ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή μια κατάπτυστη, επικίνδυνη και επιθετική συμφωνία με την οποία διατηρούνται επ’αόριστόν και επεκτείνονται σε όλη τη χώρα οι αμερικανικές βάσεις ενώ οι στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές ελέγχονται από τον αμερικανικό στρατό», είπε ο κ. Μαρίνος. Όπως υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, «οι Ένοπλες Δυνάμεις εντάσσονται πιο βαθιά στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα γίνεται ιμπεριαλιστικό πολεμικό ορμητήριο, θύτης κατά άλλων λαών και στόχος αντιποίνων, όπως έχει προειδοποιήσει η Ρωσική ηγεσία».

«Ο λαός έχει μπει σε μεγάλους κινδύνους. Αυτό είναι το στίγμα του εκτρώματος που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, για να υπηρετήσει την αναβάθμιση των γεωστρατηγικών συμφερόντων της Ελληνικής αστικής τάξης και τη νατοϊκή στρατηγική που καθορίζουν τους στόχους της αντιλαϊκής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας και στις διεθνείς σχέσεις. Αυτή την συμφωνία, θα έχει στις αποσκευές του ο κύριος Μητσοτάκης στο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνάντηση με τον Mπάιντεν, για να πάρει το βραβείο της μετατροπής της Ελλάδας σε πεδίο βολής του ΝΑΤΟ και να αναλάβει νέες δεσμεύσεις για πιο ισχυρή συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, άλλους πολέμους και επεμβάσεις», τόνισε ο κ. Μαρίνος ενώ κατέληξε λέγοντας: «Τολμάτε, κύριοι της κυβέρνησης, να φέρετε αυτή τη συμφωνία, ενώ μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι γενίκευσής του, τινάζοντας στον αέρα την περιοχή. Πάρτε την πίσω, είναι σε κάθετη αντίθεση με τη θέληση και τα συμφέροντα του λαού μας και θα την πολεμήσουμε μαζί του με όλους τους τρόπους».

Ελληνική Λύση

«Λεόντειο σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδος» χαρακτήρισε την ελληνοαμερικάνικη Αμυντική Συμφωνία, ο ειδικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσει. «Η Ελληνική Λύση, η οποία ψηφίζει κάθε τι που συμφέρει την Ελλάδα και τον Έλληνα, έχουμε πει ότι θα στηρίζουμε κάθε συμφωνία που είναι συμφέρουσα για την πατρίδα μας. Λεόντειες συμφωνίες, συμφωνίες κοροϊδίας και υποτέλειας, δεν θα ψηφίσουμε ποτέ. Η Ελληνική Λύση, η οποία μάχεται για την Ελλάδα και τους Έλληνες, λέει ναι στις συμμαχίες, ναι στις συμφωνίες, αλλά στις ισοβαρείς και στις ισομερείς. Όχι λεόντειες συμφωνίες, όχι να δίνουμε τα πάντα και να μην παίρνουμε τίποτα, γιατί αυτό έγινε και στην τροποποιητική. Αυτό είναι σίγουρα σωστό και προς την πλευρά της ιστορίας τη σωστή», υποστήριξε ο κ. Μυλωνάκης. Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ασκεί εξωτερική πολιτική υποτέλειας.

«Αποδεικνύετε, κύριοι της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι αγαπάτε την υποτέλεια. Δεν έχετε το αίσθημα της ελευθερίας, της περηφάνιας, να πείτε ναι, θα σας δώσω Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο, Στεφανοβίκειο, Λάρισα, θα σας δώσω ευκολίες στην Ανδραβίδα, στον ‘Αραξο, στη Σούδα, αλλά θα πάρω ένα πράγμα. Σε απειλή πολέμου ή σε θερμό επεισόδιο θα έρθετε, κύριοι Αμερικανοί, κύριοι Νατοϊκοί, να μας στηρίξετε», υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάκης.

ΜέΡΑ25

Για «ασύμμετρη Συμφωνία» που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ, έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, δηλώνοντας ότι το κόμμα της την καταψηφίζει. Όπως είπε, «η χρονική επιλογή για τη συγκεκριμένη κύρωση δεν στοχεύει στο ελληνικό ακροατήριο καθώς ο λαός μας δεν θα έχει κανένα όφελος, αλλά συνδέεται με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες και απευθύνεται σε αυτούς που θα επωφεληθούν από τη νέα διαμόρφωση της συγκεκριμένης συμφωνίας».

«Ακόμη και εκείνοι που πιστεύουν γενικά ότι η επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών ως αμυντικού μας συμμάχου είναι εθνικά συμφέρουσα, δεν θα μπορέσουν να βρουν αμοιβαιότητα στη συγκεκριμένη Συμφωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ασχολούνται καν με το να τηρούν έστω τα προσχήματα. Έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι οι δήθεν συμμαχίες τους βασίζονται πάντα στην επιβολή της ισχύος τους. Η Ουάσιγκτον εγκαθιδρύει συστηματικά συμμαχικές σχέσεις απόλυτης ανισότητας. Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να αμφισβητήσει ή και να εξωραΐσει αυτή την προφανή πραγματικότητα. Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τους δήθεν συμμάχους τους είναι σχέσεις ανισότητας που βασίζονται στη στυγνή επιβολή ισχύος», είπε και πρόσθεσε: «Η αυξημένη στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα αποτελεί απλά επιβαρυντικό παράγοντα σε μια εποχή ξέφρενου και ανεξέλεγκτου παροξυσμού και μάλιστα αυτή η γενικότερα επικίνδυνη κατάσταση δεν αντισταθμίζεται καθόλου ούτε και με στοιχειώδεις εγγυήσεις ασφάλειας. Φτάνουμε να αναρωτιόμαστε και αν η Ελλάδα ζήτησε τέτοιες εγγυήσεις. Εντωμεταξύ, για χάρη της κυβερνητικής μυθολογίας έχουμε και πάλι μια ακόμα αντιστροφή της πραγματικότητας. Η ενισχυμένη παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στο Ελληνικό έδαφος, ενώ αποτελεί σχέδιο και επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών, εμφανίζεται ως δήθεν Ελληνικό αίτημα».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι σήμερα το μόνο που έχουν αποδείξει και μάλιστα με απίθανη συνέπεια είναι η μεγάλη ευκολία τους ο σημερινός εχθρός να είναι ο χθεσινός σύμμαχός τους και ο σημερινός σύμμαχος να είναι ο χθεσινός εχθρός τους. Καταψηφίζουμε τη Συμφωνία», κατέληξε η κ. Σακοράφα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news