Ορισμένοι από τους «27» λένε ότι δεν θα συμμορφωθούν με την απαίτηση της Μόσχας να αγοράσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο χρησιμοποιώντας ρούβλια.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον κορυφαίο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, ώθησε τις ήδη υψηλές τιμές της ενέργειας σε ρεκόρ και οδήγησε την ΕΕ να δεσμευτεί να μειώσει την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα αυξάνοντας τις εισαγωγές από άλλες χώρες και επεκτείνοντας γρήγορα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Μόσχα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι «μη φιλικές» χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μια απαίτηση που ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ είπαν ότι έρχεται σε αντίθεση με τις συμβάσεις προμήθειας.
«Υπάρχουν σταθερές συμβάσεις παντού, με το νόμισμα στο οποίο θα πληρωθούν οι παραδόσεις να αποτελεί μέρος αυτών των συμβάσεων», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Στις περισσότερες περιπτώσεις λέει ευρώ ή δολάρια, αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία εργαζόμαστε».
“Κανείς δεν θα πληρώσει σε ρούβλια”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα.
Σε προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που επικαλείται το Reuters, οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να «συνεργαστούν για την από κοινού αγορά φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου» πριν από τον επόμενο χειμώνα και να συντονίσουν μέτρα για την πλήρωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου – κινήσεις που στοχεύουν στη δημιουργία εφοδιασμού ρυθμιστικό μη ρωσικού αερίου.
Η αναζήτηση φυσικού αερίου θα ακολουθήσει ένα παρόμοιο μοντέλο με αυτό της αγοράς εμβολίων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τη συγκέντρωση της ζήτησης και την αναζήτηση φυσικού αερίου, ακολουθώντας ένα παρόμοιο μοντέλο με αυτό που το μπλοκ αγόρασε εμβόλια για τον COVID-19.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν αυτό το σχέδιο
την Παρασκευή, όταν η ΕΕ αναμένεται επίσης να ανακοινώσει συμφωνία με
τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για επιπλέον προμήθειες υγροποιημένου
φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ για τους επόμενους δύο χειμώνες.
Η Ρωσία προμηθεύει το 40% των συλλογικών αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο –
το μεγαλύτερο μέρος των οποίων φτάνει μέσω αγωγών – συν το 27% των
εισαγωγών πετρελαίου και το 46% των εισαγωγών άνθρακα.
Οι αμερικανοί εξαγωγείς έχουν αποστείλει όγκους ρεκόρ LNG στην Ευρώπη για τρεις διαδοχικούς μήνες, καθώς οι τιμές έχουν δεκαπλασιασθεί από ό,τι πριν από ένα χρόνο, με τους αγοραστές της Ευρώπης και της Ασίας να ανταγωνίζονται για στενή προσφορά.
Ωστόσο, οι χώρες παραμένουν διχασμένες ως προς το αν θα επιβληθούν απευθείας κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μια κίνηση που έχει ήδη γίνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ένα εμπάργκο της ΕΕ θα απαιτούσε ομόφωνη έγκριση και από τα 27 κράτη μέλη.
Η Λετονία και η Πολωνία είναι μεταξύ των χωρών που επιδιώκουν να σταματήσουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ημερησίως που πληρώνει η Ευρώπη στη Ρωσία για ορυκτά καύσιμα.
«Οι ενεργειακές κυρώσεις είναι ένας τρόπος να σταματήσει η ροή χρημάτων στα πολεμικά ταμεία του (Ρώσου προέδρου) Πούτιν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Άρτουρς Κάρινς. «Το πιο λογικό μέρος για να προχωρήσουμε είναι στο πετρέλαιο και τον άνθρακα».
Η Γερμανία, η οποία λαμβάνει το 18% των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας, και η Ουγγαρία είναι μεταξύ εκείνων που αντιτίθενται, επικαλούμενες την οικονομική ζημιά που θα προκαλούσε ένα εμπάργκο πετρελαίου.
Πλαφόν στις τιμές
Η άνοδος των τιμών της ενέργειας είναι επίσης στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, με την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία να προτείνουν ανώτατα όρια τιμών και μέτρα για την αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, για να χαλιναγωγήσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι ελπίζει σε μια «ισορροπημένη συμφωνία» για τις προτάσεις της Ισπανίας που να καλύπτει την Ευρώπη στο σύνολό της.
Άλλες χώρες προειδοποιούν ότι ο περιορισμός των τιμών χονδρικής θα προκαλούσε προβλήματα και θα υπονόμευε τις προσπάθειες στροφής προς την πράσινη ενέργεια.
Ορισμένοι διπλωμάτες είπαν ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις σε όλη την ΕΕ σχετικά με αυτό είναι πιθανό να καθυστερήσουν έως ότου εκδοθεί έκθεση από τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας, αυτόν τον μήνα, σχετικά με πιθανές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.
Οι χώρες της ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τις δικές τους ενεργειακές πολιτικές. Οι κυβερνήσεις έχουν ήδη διαθέσει δισεκατομμύρια σε εθνικές φορολογικές περικοπές και επιδοτήσεις για να περιορίσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.
mononews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου