«Η εισήγηση η δική μου, ασχέτως με την πανδημία, είναι ο εμβολιασμός να αποτελεί τυπικό προσόν και επομένως όποιος δεν εμβολιαστεί δεν θα παραμείνει στο ΕΣΥ», πρόσθεσε συγκεκριμένα ο Υπ. Υγείας, προσθέτοντας πως «είναι μια επιλογή που είναι τέτοια που κινδυνεύουν και οι ίδιοι και η κοινωνία και ως εκ τούτου οι ανεμβολίαστοι δεν μπορεί να μπουν στην κανονικότητα όπως μπαίνουν οι εμβολιασμένοι».
Σε τηλεοπτική της συνέντευξη στην ΕΡΤ την ίδια στιγμή, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε πως ο αριθμός των υγειονομικών που επιμένει να μην εμβολιάζεται, είναι γύρω στις 5.000.
Όμως, την ίδια στιγμή απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση, εάν οι υγειονομικοί θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ μετά την 31η Μαρτίου.
«Είναι γύρω στους 5.000. Ακόμα δεν μπορώ που θα βρίσκονται την 1η Απριλίου, θα συζητηθεί ξανά στις 31 Μαρτίου. Αν αποφασίσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι τυπικό προσόν για τους ανεμβολίαστους που είναι στο σύστημα υγείας, τότε πρέπει να το ξανασκεφτούμε (…) Εγώ θα ήθελα να πειστούν οι συνάδελφοί μου. Φέρνουμε καινούργια εμβόλια για όσους φοβούνται την mRNA τεχνολογία, αν και δεν θα έπρεπε», ανέφερε.
Η ίδια σημείωσε ακόμα: «Η πανδημία είναι εδώ. Το μήνυμα δεν είναι “τελειώσαμε και χαλαρώνουμε” (…) Δεν ξέρω αν η μάσκα θα είναι υποχρεωτική το φθινόπωρο. Θα εκτιμούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα λειτουργούμε αναλόγως».
Ερωτηθείς για την πανδημία, ο κ. Πλεύρης από την πλευρά του είπε πως δεν έχει τελειώσει ακόμη και πως «η μετάλλαξη Όμικρον είναι επικίνδυνη, αλλά όχι όσο η Δέλτα». Προσέθεσε πως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης «το επόμενο εξάμηνο στην Ευρώπη προχωράμε προς μια κανονικότητα, αλλά βαδίζουμε με προσοχή», καθώς η πανδημία μας έχει εκπλήξει αρκετές φορές.
«Θεωρώ ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν αρθεί τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους. Υπάρχουν μέτρα όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις που θα συνεχίσουν να ισχύουν. Για τους ανεμβολίαστους δεν είμαστε ακόμη σε αυτήν την κουβέντα, θα παραμείνουν τα μέτρα», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.
Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ακόμη πως «επανεξετάζουμε συνολικά τις σχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ και σε σχέση με τους ιδιώτες γιατρούς. Θέλουμε να ανοίξουμε θεσμοθετημένα την δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να παρέχουν υπηρεσία part time σε νοσοκομεία, όπου υπάρχουν κενά και όπου υπάρχουν προκηρύξεις και συμβάσεις που δεν καλύπτονται».
Διευκρίνισε πως «δεν εξετάζουμε απελευθέρωση των σχέσεων, αυτό που εξετάζουμε είναι να λειτουργήσουν και απογευματινά χειρουργεία που σήμερα δεν λειτουργούν και να έχουν τέτοια ευχέρεια και με όρους και ιδιωτικούς, δηλαδή με συμμετοχή και του ασθενή στο κόστος του χειρουργείου, να αυξήσει το εισόδημα του ιατρού και του νοσηλευτικού προσωπικού».
iatropedia
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου