Άλλωστε το θέαμα που αντίκρισαν πηγαίνοντας στα περιβόλια τους ήταν πρωτόγνωρο. Σταλακτίκες και κρύσταλλοι κρέμονταν από τα δέντρα, με τους καρπούς να είναι καλυμμένοι από πάγο.
Στην Λακωνία οι χαμηλές θερμοκρασίες πάγωσαν τα εσπεριδοειδή, που το μεγαλύτερο μέρους τους ήταν με τους καρπούς πάνω στα δέντρα, ενώ στην Αργολίδα η διακοπή λειτουργίας των συστημάτων αντιπαγετικής προστασίας τη νύχτα της 25ης Ιανουαρίου, προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στην αγροτική παραγωγή με τις συνεχιζόμενες συνθήκες παγετού να απειλούν πλέον και το φυτικό κεφάλαιο.
Και στην Αργολίδα πάνω απ’ το 50% της παραγωγής ήταν στα δέντρα, με αποτέλεσμα – όπως καταγγέλλουν μαζικοί φορείς και αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής – η απώλεια του εισοδήματος των αγροτών να αγγίζει πλέον τα όρια της επιβίωσης και της ολοσχερούς καταστροφής τους.
Παγωμένους κρυστάλλους αντίκρισαν στα περιβόλια τους και στον Καλυβιώτικο κάμπο και οι αγρότες του Αγρινίου, με την θερμοκρασία να φτάνει τους -4ο C με αποτέλεσμα να «παγώσουν» τα δέντρα και να γεμίσουν σταλακτίτες.
Την άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού για την αποζημίωση των αγροτών από τον ισχυρό παγετό που έπληξε τον αργολικό κάμπο, ζητούν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και οι αγροτικοί σύλλογοι, από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα που δημιούργησαν οι χαμηλές θερμοκρασίες στους αγρότες είναι ουκ ολίγα, καθώς εκτός των άλλων διακοπές ρεύματος είχαν ως αποτέλεσμα να μην λειτουργήσουν κάποιοι από ανεμομείκτες και τις τεχνικές βροχές.
Τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά για το μέγεθος της ζημιάς καθώς οι συνεχιζόμενες χαμηλές θερμοκρασίες απειλούν πλέον και το φυτικό κεφάλαιο αφού μεγάλο ποσοστό δέντρων είτε θα ξεραθούν είτε θα αργήσουν να καταστούν ξανά παραγωγικά.
Άμεση είναι λοιπόν η ανάγκη να ξεκινήσει η εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ώστε να προχωρήσει γρήγορα και η διαδικασία της αποζημίωσης.
ot
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου