Ο Αλέκος Φασιανός άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, βυθίζοντας στην απόλυτη θλίψη και το πένθος την οικογένειά του και φυσικά τον κόσμο της Τέχνης.
Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα και από νωρίς εξέφρασε την καλλιτεχνική του φύση. Αρχικά ασχολήθηκε με τη μουσική σπουδάζοντας βιολί στο Ωδείο Αθηνών όμως σύντομα τον “κέρδισε” η ζωγραφική γι’ αυτό και ξεκίνησε το 1955 τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών στο πλευρό του Γιάννη Μόραλη.
Το 1960 κατάφερε να κάνει την πρώτη ατομική του έκθεση και μάλιστα έφυγε με υποτροφία για το Παρίσι από τη Γαλλική κυβέρνηση. Στην πόλη του Φωτός παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην Ecole des Βeaux-Αrts, κοντά στους μετρ του είδους Clairin και Dayez (1962-64).
Λάτρεψε τόσο πολύ το Παρίσι που παρέμεινε εκεί μόνιμα για 35 ολόκληρα χρόνια χωρίς όμως ποτέ να χάσει τη σύνδεσή του με την Ελλάδα την οποία επισκεπτόταν συχνότατα.Ο ξεχωριστός Αλέκος Φασιανός
Έχοντας πλέον αρχίσει να εξοικειώνεται με τις μοντέρνες τάσεις της δεκαετίας του ’60 στο Παρίσι που αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί μητρόπολη των τεχνών παγκοσμίως, ο Αλέκος Φασιανός άρχισε να εκφράζει μέσα από την τέχνη του τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που γνώρισαν πολλούς θαυμαστές ανά τον κόσμο. Τα έργα του ήταν ξεχωριστά και αγαπήθηκαν τόσο που έγινε διάσημος στα πέρατα της γης. Ήταν πιστός από την πρώτη στιγμή στην παραστατική ζωγραφική και τις ελληνικές καταβολές του, δίνοντας πάντα στα έργα του “πινελιές” από την αρχαία, βυζαντινή και λαϊκή τέχνη της χώρας μας.
Όλα του τα έργα χαρακτηρίζονταν από τους ειδικούς, ειδικά εκείνα στα οποία κυριαρχούσε η ανθρώπινη φιγούρα, από απλοϊκότητα. Λιτές γραμμές, καθαρά περιγράμματα με ελάχιστη φωτοσκίαση ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά που έκαναν τα έργα του να ξεχωρίζουν.
Λάτρευε την εικονογράφηση βιβλίων και μάλιστα είχε αναλάβει βιβλία σπουδαίων συγγραφέων, ανάμεσά τους οι Ελύτης, Καβάφης, Ταχτσής, Aragon, Apollinaire και πολλοί άλλοι. Σχεδίασε επίσης από αφίσες μέχρι γραμματόσημα ενώ ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος είχε συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και πολλούς ακόμη σημαντικούς θιάσους της χώρας για σπουδαίες θεατρικές δουλειές.Υπήρξε και ο ίδιος συγγραφέας, έχοντας εκδώσει πεζά και ποιητικά κείμενα.
Έργα του κοσμούν το Σταθμό Μεταξουργείο του αθηναϊκού Μετρό από το 2000. Έναν χρόνο πριν είχε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών ενώ το 2010 τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο της Legion d’Honneur (Officier des Lettres et des Arts).
Το έργο του παρουσιάστηκε σε περισσότερες από 70 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Η τελευταία αναδρομική του έκθεση έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη το 2004, με τίτλο Φασιανός, Μυθολογίες του καθημερινού. Συμμετείχε συχνά σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη του κόσμου (Μπιενάλε Sao Paulo 1971, Μπιενάλε Βενετίας 1972, Ευρωπάλια, Βρυξέλλες 1982, Μπιενάλε Γραφιστικής Μπάντεν – Μπάντεν 1985, κ. ά.).Ο Αλέκος Φασιανός, έφυγε από τη ζωή σήμερα το βράδυ (16/1), έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά.
aftodioikisi
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου