facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Δασικοί χάρτες: Στο 95% οι συνολικές αναρτήσεις, στο 90% οι κυρώσεις

Το έργο των δασικών χαρτών ολοκληρώνεται με τη φάση της αρχικής κύρωσης που αφορά στο 95% της υπό ανάρτησης έκτασης και στο 90% της Επικράτειας, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε μετά από δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (1364 και 1365/2021), που έκριναν ότι το άρθρο 48 του ν. 4685/2020, σχετικά με τους υπό έγκριση δασικούς χάρτες, είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του Συντάγματος και τη νομοθετική ρύθμιση που παρουσίασε τον Μάρτιο στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η κατάρτιση και κύρωση αξιόπιστων δασικών χαρτών «έχει ανεκτίμητη περιβαλλοντική αξία κι αποτελεί βασικό έργο υποδομής προεπενδυσιακού χαρακτήρα, μακρόπνοο και απολύτως αναγκαίο για τους πολίτες και την οικονομία.

Οι περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες, εφαρμόζοντας το θεσμικό πλαίσιο που πηγάζει από τις επιταγές του Συντάγματος – υπό την καθοδήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών – πέτυχαν τον στόχο που είχε τεθεί, αν και η υλοποίηση ξεκίνησε για το σύνολο της χώρας, μόλις, στις αρχές του 2021, ύστερα από τις αστοχίες της προηγούμενης κυβέρνησης».

Το υπουργείο επισημαίνει πως τα αναλυτικά στοιχεία «αποδεικνύουν την πρόοδο, που συντελέστηκε την τελευταία διετία»:

Δασικοί Χάρτες 2020 / 2022:

Ανάρτηση 51% / 95%

Κύρωση 50% / 90%.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογραμμίζει πως με την κύρωση των δασικών χαρτών υφίστανται, πλέον, οριοθετημένες με σαφήνεια και αδιαμφισβήτητα οι εκτάσεις στις οποίες ισχύουν και εφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας (δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις), ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία του δασικού πλούτου.

Παράλληλα, μέσω της διαφανούς διαδικασίας δημοσιοποίησης των δεδομένων των αναρτημένων και κυρωμένων δασικών χαρτών, καλλιεργείται κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ της διοίκησης και του πολίτη και διασφαλίζεται η εγκυρότητα των συναλλαγών και η υλοποίηση επενδύσεων.

Επιπλέον, επιτυγχάνεται η άμεση πληροφόρηση του πολίτη, αλλά και του επαγγελματία – επιστήμονα – τεχνικού για τον χαρακτήρα και τη φύση των εκτάσεων, με χρήση αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

«Πλέον, όλο το βάρος επικεντρώνεται στην πλήρη ενεργοποίηση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για τις όποιες νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις απαιτηθούν προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε πολύ γρήγορα να επιλυθούν τυχόν λειτουργικά προβλήματα.

Στόχος η ταχεία εξέταση όλων των αντιρρήσεων με αίσθημα ασφάλειας δικαίου τόσο για την προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών όσο και του φυσικού περιβάλλοντος» αναφέρει το ΥΠΕΝ.

Ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Η χώρα μας, μετά από 200 χρόνια ελεύθερου βίου, αποκτά επιτέλους δασικούς χάρτες. Ακόμη μια εμβληματική μεταρρύθμιση γίνεται πράξη, χάρη στην πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας. Η κύρωση των δασικών χαρτών δίνει τέλος σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών, προστατεύει αποτελεσματικά το περιβάλλον και οριοθετεί σαφώς τις εκτάσεις στις οποίες εφαρμόζεται η δασική νομοθεσία. Σήμερα φθάσαμε στο 95% των συνολικών αναρτήσεων (έναντι 51% που ήταν το 2020) και στο 90% των κυρώσεων (έναντι 50% προ διετίας). Οι πολίτες πλέον θα γνωρίζουν με το πάτημα ενός κουμπιού τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων που κατέχουν και τις όποιες δυνατότητες αξιοποίησής τους, χωρίς την αναμονή χρονοβόρων διαδικασιών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, σε αρμονική συνεργασία με την πολιτική ηγεσία, έκαναν μεγάλες προσπάθειες ώστε να φτάσουμε το σημερινό αποτέλεσμα για το οποίο είμαστε υπερήφανοι».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Οι δασικοί χάρτες είναι έργο εθνικής σημασίας και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα παρέμενε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη χωρίς δασικούς χάρτες. Χάρη στη σπουδαία δουλειά των Δασικών Υπηρεσιών και με νομοθετικές παρεμβάσεις επιλύσαμε χρόνια προβλήματα και θα συνεχίσουμε όπου χρειαστεί. Με τους δασικούς χάρτες πάνω απ’ όλα προστατεύουμε τον δασικό μας πλούτο, διασφαλίζουμε τις περιουσίες των πολιτών, γκρεμίζουμε τη γραφειοκρατία και απελευθερώνουμε με ασφάλεια δικαίου τις επενδύσεις».

naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news