Στο μεταξύ, εντείνονται οι πιέσεις της Ουάσιγκτον να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, αν και οι δυο πλευρές δεν δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμες.
Την ώρα που το Κίεβο μένει ήδη χωρίς ρεύμα, το μεγαλύτερο μέρος του 24ωρου, ο πρόεδρος Ζελένσκι προετοιμάζει τους Ουκρανούς για νέες ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές.
«Καταλαβαίνουμε ότι το τρομοκρατικό κράτος συγκεντρώνει δυνάμεις και μέσα για επανάληψη των μαζικών επιθέσεων στις υποδομές μας. Και πρώτα στον ενεργειακό τομέα. Ειδικά γι’ αυτό η Ρωσία χρειάζεται ιρανικά ντρόουν. Είμαστε έτοιμοι ν’ απαντήσουμε», σημειώνει ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο εθνικός πάροχος προειδοποιεί για περισσότερα μπλάκουτ και οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας μαθαίνουν να ζουν στο σκοτάδι και ν’ αποδέχονται τη σκληρή πραγματικότητα.
Ενώ Τζο Μπάιντεν και Όλαφ Σολτς αποτιμούν θετικά τη σαφή δήλωση του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων, η εφημερίδα Wall Street Journal κάνει λόγο για μυστικές επαφές τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν και ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους, για ν’ αποφευχθεί η διεύρυνση της σύγκρουσης ή η χρήση πυρηνικών. Την ίδια στιγμή Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο αρνούνται να σχολιάσουν το δημοσίευμα. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν απαντά, ωστόσο, στις αιτιάσεις Ουάσινγκτον και Βερολίνου κατηγορώντας το Κίεβο για αδιαλλαξία, καθώς επιμένει να μη διαπραγματευτεί με τον Πούτιν.
«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι η ρωσική πλευρά παραμένει ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων της μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Ντμιτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
«Είναι ο Πούτιν έτοιμος; Προφανώς όχι. Επομένως κάνουμε μια εποικοδομητική εκτίμηση: θα συνομιλήσουμε με τον επόμενο πρόεδρο της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Μιχάηλο Ποντολίακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου.
Σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Χερσώνα, οι Ουκρανοί στρατιώτες που ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη ανακατάληψης της πόλης αμφισβητούν τη ρωσική απόσυρση.
Στην πιο σαφή ένδειξη ότι το τέλος της σύγκρουσης είναι ακόμη μακριά, το Κίεβο παίρνει τον έλεγχο ενεργειακών και κατασκευαστικών ομίλων για την κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών.
ertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου