Στην έρευνα που πραγματοποίησαν οι ανταποκριτές της ΕΡΤ και του ertnews.gr η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών (ΙΣΠ) και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, ανέφερε πως «μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή μόνο 70 γιατροί του δημοσίου τομέα και 17 του ιδιωτικού (που καλύπτουν περίπου το 80% των αναγκών)».
Η ίδια εκτιμά ότι η προθεσμία που έχει δώσει το Υπουργείο Υγείας για τη σύνταξη των ιατρικών φακέλων είναι ασφυκτική, καθώς πιστεύει ότι χρειάζεται χρόνος για να γίνει με ορθό τρόπο.
Η κα Μαστοράκου επέστησε την προσοχή στους πολίτες που έκαναν τη δήλωση γιατρού μέσω των φαρμακείων, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να μείνουν σε αυτό αλλά να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που είναι η επαφή-επικοινωνία με τον προσωπικό γιατρό που δήλωσαν».
Η επιλογή του προσωπικού γιατρού σύμφωνα με την κα Μαστοράκου είναι ελεύθερη χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις.
«Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει η κουλτούρα της δέσμευσης. Ο πολίτης είναι συνηθισμένος να επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό που θέλει» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΙΣΠ.
Επίσης, η ίδια εκτίμησε ότι θα είναι ανέφικτο να πραγματοποιούνται από τους γιατρούς κατ’ οίκων επισκέψεις, όταν σε κάθε προσωπικό γιατρό αναλογούν περίπου 2.000 εγγεγραμμένοι πολίτες στο νέο θεσμό.
Η εφαρμογή του νέου θεσμού του «προσωπικού γιατρού» ξεκίνησε ήδη με προβλήματα -τόσο στα Ιόνια Νησιά όσο και στα Δωδεκάνησα, την Αρκαδία, την Μαγνησία και την Θεσπρωτία. Ειδικότερα στην Κέρκυρα, μόνο τρείς ιδιώτες γιατροί φάνηκαν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στον θεσμό αυτό ενώ στην Ρόδο και την Κω, οι γιατροί ήταν τόσοι λίγοι που ο θεσμός καθυστέρησε να ξεκινήσει ένα μήνα. Από την άλλη στην Αρκαδία, οι πολίτες έχουν ήδη προβεί στην διαδικασία εγγραφής στο μητρώο του Προσωπικού Γιατρού από την 1η Αυγούστου. Ωστόσο, όπως είπε ο πρόεδρος του ΙΣΑ (Ιατρικός σύλλογος Αρκαδίας), Βασίλης Ψυχογιός «δεν έχει δηλώσει συμμετοχή κανένας ελεύθερος επαγγελματίας – γενικός γιατρός, και έχουν ενταχθεί μόνο όσοι υπηρετούν στο Δημόσιο, στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία». Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η Μαγνησία, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΠΥ (26/09) οι γιατροί που επέδειξαν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο θεσμό του «προσωπικού γιατρού» ήταν πολλοί λίγοι με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι να μείνουν χωρίς προσωπικό γιατρό.
Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής στη Μαγνησία έχουν εγγραφεί 24 παθολόγοι και γενικοί γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα και άλλοι 11 παθολόγοι από τον δημόσιο τομέα, δηλαδή συνολικά 35 που τυπικά μπορούν να καλύψουν 70.000 ενήλικες.
Τέλος, η Θεσπρωτία με 41.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής 2021, μόνο 27 γιατροί έχουν εγγραφεί στο σύστημα, εκ των οποίων οι 3 είναι ιδιώτες, ενώ οι υπόλοιποι 24 προέρχονται από το ΕΣΥ.
Οι αριθμοί αυτοί δημιουργούν μια αναλογία περισσότερων από 1500 κατοίκων ανά γιατρό, κάτι που γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει. Από την άλλη πλευρά, είναι άγνωστος ο αριθμός των κατοίκων της περιοχής που έχουν ήδη προχωρήσει στην εγγραφή τους στο σύστημα. Ο τοπικός ιατρικός σύλλογος, δεν έχει συζητήσει το θέμα, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία διενέργειας αρχαιρεσιών, ενώ λίγοι – όπως δηλώνουν φαρμακοποιοί – είναι εκείνοι οι πολίτες που ακολουθούν την παρότρυνση τους να εγγραφούν στο σύστημα.
Όσον αφορά στους προσωπικούς γιατρούς της Κέρκυρας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας, Δημήτρης Καλούδης, είπε πως «οι ανάγκες της Κέρκυρας απαιτούν τη συμμετοχή τουλάχιστον 50 ιατρών» και πρόσθεσε πως «η άρνηση της ιατρικής κοινότητας να στηρίξει το όλο εγχείρημα, δεν αφορά μόνο την αποδοχή του θεσμού, ο οποίος αναμένεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που καταγράφονται στην παροχή πρωτοβάθμιας υγείας στη χώρα μας αλλά και τα προβλήματα που αφορούν τους όρους της σύμβασης που προτείνει στους ιδιώτες γιατρούς ο ΕΟΠΥΥ».
Επίσης, ο κ. Καλούδης, πρόσθεσε πως ο «προσωπικός γιατρός» «θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα άρνησης ενός ασθενή ο οποίος καθίσταται μη λειτουργικός στην επαφή μαζί του». Χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική, μάλιστα, τη θεσμοθέτηση ρήτρας αύξησης της τιμής του φαρμάκου και των εξετάσεων για όσους θέλουν να μην επιλέξουν προσωπικό ιατρό και να συνεχίσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους το γιατρό τους.
Παράλληλα, η αποζημίωση ανέρχεται στις 60 χιλιάδες ευρώ το χρόνο – για όσους πετύχουν την εγγραφή 2000 ασθενών -αφορά καθαρές απολαβές που δεν ξεπερνούν τα 1200 ευρώ μηνιαίως, αν αφαιρεθούν τα έξοδα ιατρείου, γραμματείας, γραφικής ύλης και φορολόγησης, είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας, τονίζοντας πως «κρατικοποιούν τα ιδιωτικά ιατρεία».
Ακόμη, πρόσθεσε πως ο συμβαλλόμενος ιατρός θα πρέπει να εργάζεται σε 8ωρη βάση για τον ΕΟΠΥΥ ενώ με «εντέλλεσθε» θα είναι υποχρεωμένος να καλύπτει ανάγκες των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, ακόμη και με εφημερίες.
Η λύση, κατά τον κ. Καλούδη θα πρέπει να δοθεί με την καθιέρωση ενός συστήματος που δεν θα αποτελεί αντιγραφή από το εξωτερικό αλλά θα διαμορφωθεί με βάση την ελληνική πραγματικότητα, με συνέργεια των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου, του ΕΟΠΥΥ και του Ινστιτούτου Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Παράλληλα, κατέληξε, με βάση το γεγονός ότι το 95% των Ελλήνων ιατρών διαθέτει ιατρική εξειδίκευση, θα πρέπει να ενισχυθεί η ροή ιατρών γενικής κατεύθυνσης από τα πανεπιστήμια της χώρας, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί πριν από την επόμενη πενταετία.
Τέλος, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το νέο θεσμό από τα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία και τα ΜΜΕ.
Μερική ήταν η ανταπόκριση των ιατρών της Ξάνθης για συμμετοχή στο θεσμό του
Προσωπικού γιατρού. Μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί θετικά έξι – επτά (6-7) γιατροί
ιδιώτες σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣ Ξάνθης, τον κο Τάσο Καραδέδο. Όπως είπε
υπήρξαν κι άλλες αυτοπροτάσεις, οι οποίες, όμως, απορρίφθηκαν. Στην ομάδα αυτή θα
προστεθούν από την Ξάνθη οι Γιατροί των Κέντρων Υγείας και οι Γενικοί Ιατροί.
Στη θέση του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου ο κος Καραδέδος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία
συνεργασία με το Υπουργείο και οι ίδιοι οι ΙΣ δεν είχαν καμία απολύτως ενημέρωση.
Καταθέτοντας δε την αίσθησή του τόνισε ότι «Θα δημιουργηθούν περισσότερα
προβλήματα από αυτά που θα λυθούν».
Όπως σημείωσε: «Οι πολίτες είχαν συνηθίσει να έχουν άμεση πρόσβαση σε ειδικό γιατρό: Παθολόγο, Νευρολόγο, Ψυχίατρο κ.ο.κ. χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός τώρα, προέβλεψε, θα είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν γραφειοκρατικές πορείες απευθυνόμενοι σε Γενικούς Ιατρούς επειδή το επιτάσσει η μνημονιακή υποχρέωση. Μάλιστα σε αυτό το σημείο υποστήριξε ότι ενώ υπήρχε μια γενική αίσθηση ανάγκης υλοιποίησης αλλαγών με τον τρόπο που αυτές επιχειρούνται προκαλούν μια αναστάτωση και μια πορεία ασταθής. Για να καταλήξει λέγοντας πως για κάθε αλλαγή που επιχειρείται είναι αναγκαία η συμμετοχή της Κοινότητας των ιατρών, των κοινωνικών λειτουργών, της ίδιας της κοινωνίας.
Στάθηκε τέλος στην έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών, κενό που γίνεται μεγαλύτερο
ιδιαίτερα σε κάποιες πληθυσμιακές ομάδες της περιοχής, λόγω μη γνώσης χρήσης του Η/Υ
και των εφαρμογών του διαδικτύου.
ertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου