Μετά την επίθεση στη γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με τη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συγκάλεσε (εκτάκτως) το Συμβούλιο Ασφαλείας και εκεί παραδέχτηκε ότι οι επιθέσεις στο Κίεβο κι άλλες πόλεις της Ουκρανίας ήταν, ουσιαστικά, αντίποινα. Και απείλησε ότι αυτή θα είναι μόνο η αρχή.
Ο Πούτιν είπε ότι σήμερα (10.10.2022) το πρωί υπήρξαν μαζικά χτυπήματα με όπλα ακριβείας εναντίον «των ουκρανικών υποδομών, υποδομών ενέργειας, στρατιωτικής διοίκησης και τηλεπικοινωνιών».Ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα εξαπέλυσε επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ενεργειακών, στρατιωτικών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών της Ουκρανίας σε αντίποινα, ουσιαστικά, για την επίθεση στη γέφυρα Κερτς στην Κριμαία.
«Είναι προφανές πως οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας διέταξαν, οργάνωσαν και διενήργησαν την τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο να καταστρέψει κρίσιμες πολιτικές υποδομές», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος για την έκρηξη στη γέφυρα.«Είναι αδύνατο να αφήσουμε τα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου αναπάντητα», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, συνδέοντας έτσι εμμέσως την αιματηρή επίθεση σε περιοχές του Κιέβου με την έκρηξη στην γέφυρα της Κριμαίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος απείλησε με ακόμη πιο σκληρά αντίποινα. «Αν συνεχιστούν οι απόπειρες διενέργειας τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός μας, οι απαντήσεις της Ρωσίας θα είναι σκληρές και στην κλίμακά τους θα ανταποκρίνονται στο επίπεδο των απειλών που δημιουργούνται για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό», είπε.
Λίγο νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι οι εκρήξεις που συγκλόνισαν το Κίεβο εντάσσονται στο πλαίσιο της, όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο, “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία έγιναν σε αντίποινα για την εν μέρει καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας το Σάββατο.
«Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, για τις απαντήσεις θα πρέπει να στραφούμε στο υπουργείο Άμυνας», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «τα βασικά βήματα (…) δεν μπορούν να εκτελεστούν χωρίς να έχει γίνει αναφορά στον επικεφαλής, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν».
Το Κίεβο και πολλές άλλες πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό με δεκάδες πυραύλους πόλεων σε όλη τη χώρα σήμερα το πρωί, σε μια επίθεση που θεωρήθηκε ότι έγινε σε εκδίκηση για την έκρηξη που σημειώθηκε το Σάββατο σε κύρια γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία την προσαρτημένη από τη Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.
Πολλοί ήταν οι νεκροί από τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία το πρωί της Δευτέρας. Περισσότερες από 12 χώρες έγιναν στόχος των ρωσικών πληγμάτων. Ο πρώτος απολογισμός για τις επιθέσεις στο Κίεβο, που κατά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγιναν με ιρανικά UAV’s που ίσως «απογειώθηκαν» από τη Λευκορωσία.
Από τις επιθέσεις, διάφορες πόλεις έμειναν χωρίς ρεύμα ή νερό. Οι κυβερνήτες των επαρχιών του Χαρκόβου και του Σούμι, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, του Ζιτομίρ, στο βορειοδυτικό, και του Χμελνίτσκιι, στο δυτικό, ανέφεραν όλοι «διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος» στα δίκτυα κοινής ωφελείας, μετά τα ρωσικά «πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές».
Παράλληλα εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχουν και στην ουκρανική πλευρά δύο μεθοριακών περασμάτων ανάμεσα στην Ουκρανία και την Πολωνία.
Οι διακοπές αυτές σημειώνονται στα μεθοριακά περάσματα της Μεντίκα και Κορτσόβα, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters η εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής Άνα Μιχάλσκα, μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σήμερα στην Ουκρανία.
newsit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου