Τα γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της νέας «συνεργασίας του Παρθενώνα» και να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη «πολιτιστική ανταλλαγή», λέει ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς, στους Sunday Times.
Ο Γουίλιαμς είπε ότι το Μουσείο θέλει να «αλλάξει τη θερμοκρασία» της συζήτησηςγια τα γλυπτά και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα χαρούμε να δανειστούμε».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει επανειλημμένα να επιστραφούν στην Ελλάδα, προσφέροντας, μάλιστα, να δανείσει μερικούς από τους άλλους θησαυρούς της χώρας στο Βρετανικό Μουσείο ως αντάλλαγμα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Αθήνα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, καλώντας το Λονδίνο «να κάνει μεγάλα βήματα».Τα περίφημα γλυπτά αποτελούνται από 17 μαρμάρινες φιγούρες και είναι μέρος μίας ζωφόρου που διακοσμούσε τον ηλικίας 2.500 ετών ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη, κατασκευασμένη από τον γλύπτη Φειδία.
Ως γνωστόν, το άγαλμα του Δία, του θεού του ουρανού στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ήταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Τα γλυπτά αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και έκτοτε έχουν αποτελέσει αντικείμενο μακροχρόνιας διαμάχης για το πού έπρεπε να εκτεθούν.
Αυτή τη στιγμή τα γλυπτά του Παρθενώνα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, με τις ελληνικές κυβερνήσεις να απαιτούν την επιστροφή τους εδώ και χρόνια.
Επιτέλους, η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε σε συνομιλίες που υποστηρίζονται από την Unesco για τον επαναπατρισμό τους και να επιλυθεί το μακροχρόνιο ζήτημα.
«Αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή «συνεργασία του Παρθενώνα» με τους φίλους και τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση μέσα στην οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας», είπε ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς, στους Sunday Times.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης, τόνισε ότι «στις δύσκολες ημέρες που ζούμε, η επιστροφή τους θα ήταν μια πράξη ιστορίας, ανέφερε η επίσης βρετανική The Telegraph.
«Θα ήταν σαν οι Βρετανοί να αποκαθιστούσαν την ίδια τη δημοκρατία», είπε.
newsit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου