facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας ΕΕ: Η Ευρώπη δεν πληρώνει σε ρούβλια

Τον οδικό χάρτη για τη συνέχιση της απρόσκοπτης τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο αναζητεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους 27 να πρέπει να καταλήξουν σε ενιαία στάση-απάντηση στη Ρωσία. Η Κομισιόν ετοιμάζει νέο πακέτο κυρώσεων, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, θέση που πλέον υποστηρίζει και η Γερμανία.

Κοινό μήνυμα στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας έστειλαν οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ. Μην πληρώσετε τη Ρωσία σε ρούβλια, διεμήνυσαν εκ νέου. Το σχέδιο της Μόσχας για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια θα παραβίαζε τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον, μετά τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Συλλογική δράση, ενότητα και αλληγεγγύη. Αυτά επισημαίνουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας, μετά το έκτακτο συμβούλιο στο οποίο συμμετείχαν στις Βρυξέλλες. Οι χώρες – μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις σχετικά με την Gazprom, τονίζουν και καλούν να μην παρεκκλίνουν των συμβολαίων και των κυρώσεων.

«Καταδικάζουμε την μονομερή απόφαση της ρωσικής Gazprom να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία και επιβεβαιώνουμε ότι όλοι οι προμηθευτές πρέπει να σέβονται τις υποχρεώσεις τους, βάσει των συμβολαίων με τα οποία δεσμεύονται», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Μπαρμπαρά Πομπιλί. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Κομισιόν και τις εταιρείες για μια κοινή προσέγγιση για τον τρόπο πληρωμής που θα είναι συμβατός με τους κανόνες της ΕΕ και θα σέβεται τα συμβόλαια. Η Επιτροπή έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα τις πρώτες κατευθύνσεις», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 συνεδρίασαν εκτάκτως, με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των ευρωπαϊκών συζητήσεων, όπως και το θέμα των τρόπων αντίδρασης στη Ρωσία και των νέων κυρώσεων, κομβικά ζητήματα που δοκιμάζουν την αλληλεγγύη, ίσως και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί τάπητος ενεργειακά αποθέματα και προμήθειες με στόχο να δοθεί μήνυμα ενότητας προς τη Ρωσία, ότι η ΕΕ κινείται συντεταγμένα και δεν θα διχαστεί απο τις κινήσεις της Μόσχας να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης

Το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα περιλαμβάνει απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, οι εξαγωγές του οποίου αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της Μόσχας, με την Κομισιόν να προτείνει – σύμφωνα με πληροφορίες-  μια συμβιβαστική λύση, προκειμένου να δοθεί χρόνος προσαρμογής αλλά και για να παρακάμψει τις ενστάσεις της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, αλλά και της Τσεχίας που είναι εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό πετρέλαιο. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες ενδεχομένως να προταθεί μερικό εμπάργκο αρχικά μόνο για τις μεταφορές μέσω τάνκερ και όχι μέσω αγωγών.

Η Ουγγαρία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

«Η Γερμανία δεν είναι αντίθετη με ένα εμπάργκο του πετρελαίου από τη Ρωσία»

«Η Γερμανία δεν είναι αντίθετη με ένα εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία. Είναι μεγάλο το βάρος, αλλά είμαστε έτοιμοι να το σηκώσουμε», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αντιγκαγκελάριος της Γερμανίας και Υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο.

Ο ίδιος, εξήγησε ότι η Γερμανία είχε μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αντιστοιχούσε στο 35% των εισαγωγών, ωστόσο σήμερα κατάφερε να τη μειώσει στο 12%.

Ο κ. Χάμπεκ ανέφερε ότι πλέον μόνο ένα μόνο ένα διυλιστήριο στη Γερμανία δουλεύει με ρωσικό πετρέλαιο. Σημείωσε ότι αν ένα εμπάργκο πετρελαίου έρθει και δεν έχουμε αρκετό καιρό να το λύσουμε, το πρόβλημα θα είναι τοπικό στη Γερμανία, αλλά δεν θα χτυπήσει την εθνική οικονομία συνολικά.

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ ενός σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο κ. Χάμπεκ απάντησε ότι «χρειαζόμαστε κάποιες εβδομάδες και μήνες για να κάνουμε όλες τις τεχνικές προετοιμασίες», σημειώνοντας ότι «ο χρόνος βοηθάει».

Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος επισήμανε ότι άλλες χώρες στην ΕΕ έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και τόνισε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί και να υπάρξει αλληλεγγύη.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ πασχίζει να καταλήξει σε ενιαία στάση μετά τις αξιώσεις της Ρωσίας προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό αέριο ότι θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια, ειδάλλως θα δουν την παροχή να σταματά.

Γαλλία: «Η Ευρώπη θα συνεχίσει να πληρώνει τα συμβόλαια σε ευρώ ή δολάρια»

«Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό τον ελιγμό που παραβιάζει τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια». Αυτό δήλωσε, σχετικά με τις απαιτήσεις της Μόσχας για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου, η Γαλλίδα Υπουργός Περιβάλλοντος, Μπαρμπαρά Πομπιλί, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Υπουργών.

«Μετά τη μονομερή και βάναυση απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, αποφάσισα να συγκαλέσω αυτό το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πρώτα από όλα για να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μας με τις δύο αυτές χώρες και να καταδικάσουμε αυτή την πράξη που παραβιάζει τα συμβόλαια και είναι απαράδεκτη», δήλωσε η Γαλλίδα Υπουργός και προεδρεύουσα του Συμβουλίου.

Ερωτηθείσα αν κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει τη Μόσχα σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, η Γαλλίδα Υπουργός αρκέστηκε να απαντήσει λέγοντας : «το σημαντικό είναι να δείξουμε ότι όλοι είμαστε σύμφωνοι να συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ και ότι δε θα δεχτούμε να μας επιβληθούν μονομερώς τροποποιημένα συμβόλαια».

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον δήλωσε άγνοια.

Η ίδια σημείωσε ότι « το αίτημά της Ρωσίας να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια είναι μία προφανής προσπάθεια να διχαστεί η ΕΕ» και επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση «με ενότητα και αλληλεγγύη».

Ελλάδα: Ανάγκη άμεσης λήψης συντονισμένων μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο

Η Ελλάδα επιδιώκει ενιαία μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών και αποπληρωμή των συμβολαίων στο τέλος του μήνα.

Την ανάγκη άμεσης λήψης συντονισμένων μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, ιδίως των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας επεσήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά την παρέμβασή του στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο κ. Σκρέκας επανέφερε τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα.

Επίσης, μετέφερε τη θέση της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αλληλεγγύη προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, στις οποίες έχει διακοπεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να στηρίξει τη Βουλγαρία και από την πρώτη ημέρα της διακοπής της τροφοδοσίας έχει ξεκινήσει να διοχετεύει ποσότητες φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα.

Ο κ. Σκρέκας, δήλωσε: «Στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο τόνισα στους ομολόγους μου ότι πρέπει άμεσα να αναλάβουμε συλλογική δράση για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι δοκιμάζονται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση που εντείνεται από τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ασφυκτικές πιέσεις που βιώνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας απειλούν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Τώρα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας. Παράλληλα, πρέπει να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για την προστασία της ενεργειακής μας ασφάλειας, των πολιτών και των οικονομιών μας. Κάλεσα τους ομολόγους μου να υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική και προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, η υλοποίηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα και η συνεργασία με γειτονικές χώρες για τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας, αποτελούν τη μόνη λύση για να υπερβούμε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση».

Νωρίτερα, ο κ. Σκρέκας, προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο, μίλησε για την «υποχρέωση» ανάληψης συλλογικής δράσης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ertnews 

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news