facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Συρία: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από την επιχείρηση των ΗΠΑ για τη σύλληψη τζιχαντιστή

Τουλάχιστον 13 είναι οι νεκροί, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά και τέσσερις γυναίκες, από τις συγκρούσεις και τις εκρήξεις που ξέσπασαν στη Συρία, μετά την επιδρομή των ειδικών δυνάμεων τις ΗΠΑ, σε αποστολή που στόχο φέρεται να είχε στόχο έναν τζιχαντιστή προσκείμενο στην Αλ Κάιντα.

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ανέφερε πως η αποστολή πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη (3.2.2022) με επιτυχία κατά της τρομοκρατίας στη βορειοδυτική Συρία. Η επιδρομή  έθεσε στο στόχαστρο ένα σπίτι στην περιοχή της Ατμέ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

«Οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ διενήργησαν αποστολή κατά της τρομοκρατίας απόψε [σ.σ. ώρα ΗΠΑ] στη βορειοδυτική Συρία. Η αποστολή ήταν επιτυχής», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, και πρόσθεσε «δεν υπήρξαν απώλειες από την πλευρά των ΗΠΑ. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν όταν θα είναι διαθέσιμες». Ωστόσο, ο ίδιος δεν προσδιόρισε ποιος ήταν ο στόχος της αποστολής.

Ένας αριθμός τζιχαντιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα επιχειρούν στη βορειοδυτική Συρία, τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών που μάχονται κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία τα τελευταία δέκα χρόνια. Ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κρύβονται επίσης στην περιοχή.

Πηγές των ανταρτών δήλωσαν πως είναι σχεδόν βέβαιοι πως ο στόχος ήταν ένας ηγέτης των ισλαμιστών, αλλά δεν μπορούν είναι σίγουροι ποιος ακριβώς.

Κάτοικοι δήλωσαν πως ακούστηκαν σφοδρά πυρά και εκρήξεις και προσγειώθηκαν ελικόπτερα στη διάρκεια της επιδρομής που ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ κάλεσαν με μεγάφωνα τα γυναικόπαιδα να φύγουν από την περιοχή, είπαν.

Βίντεο που τράβηξε ένας κάτοικος δείχνει τα άψυχα προφανώς σώματα δύο παιδιών και ενός άνδρα στα ερείπια ενός κτηρίου στο σημείο.

Αυτόπτης μάρτυρας που μένει εκεί κοντά δήλωσε πως είδε αρκετά πτώματα στο σημείο. «Υπήρχε αίμα παντού», είπε στο Reuters. Πρόσθεσε πως ένα από τα αμερικανικά ελικόπτερα φαίνεται πως παρουσίασε μηχανική βλάβη και ανατινάχθηκε από δυνάμεις των ΗΠΑ.

Αξιωματούχος των ανταρτών που αρνήθηκε να κατονομαστεί είπε πως ο τζιχαντιστής, που ήταν προφανώς ο στόχος της επιδρομής, ήταν εκείνη την ώρα μαζί με την οικογένειά του.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως η επιδρομή τελείωσε, με αεροσκάφη, μάλλον ελικόπτερα, να εγκαταλείπουν την περιοχή, όμως απροσδιόριστης ταυτότητας αναγνωριστικά αεροσκάφη εξακολουθούσαν να πετούν πάνω από την περιοχή.

Μεταξύ των τζιχαντιστών που επιχειρούν στη βορειοδυτική Συρία είναι η Χούρας αν Ντιν («Φύλακες της Θρησκείας»), μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και στους μαχητές της οποίας περιλαμβάνονται ξένοι μαχητές.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) προκειμένου να στοχοθετήσουν την οργάνωση και άλλους τζιχαντιστές στην περιοχή, όμως η σημερινή επιχείρηση φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη του είδους από δυνάμεις των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία, αφότου ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σκοτώθηκε στη διάρκεια ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ το 2019, δήλωσε ο Τσαρλς Ρίστερ του Middle East Institute που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προβάλλουν και πάλι ως θανάσιμη απειλή υποβοηθούμενοι από την έλλειψη κεντρικού ελέγχου σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με μια δεκαριά αξιωματούχους ασφαλείας, τοπικούς ηγέτες και κατοίκους στο βόρειο Ιράκ.

Οι ΗΠΑ προσφέρουν αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην ταυτοποίηση ανώτατων στελεχών της Χούρας αλ Ντιν.

Η πιο ισχυρή οργάνωση στη βορειοδυτική Συρία είναι η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ – το πρώην Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα), που ορκιζόταν πίστη στην Αλ Κάιντα έως το 2016.

Ο αξιωματούχος των ανταρτών δήλωσε πως μέλη της ασφάλειας της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ έσπευσαν στο σημείο μετά την επιδρομή.

Στην περιοχή της Ατμέχ έχουν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες Σύροι που ξεριζώθηκαν λόγω του πολέμου και οι οποίο ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς ή πολλοί μαζί σε σπίτια.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news