«Η παιδική προστασία στην χώρα μας είναι ένας χώρος που έχει κενά και προβλήματα. Έχει όμως και πολύ καθαρές ευθύνες και σε αυτό έχουμε όλοι τον ρόλο μας. Η κεντρική πολιτεία είναι αυτή που ρυθμίζει και οργανώνει, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, είτε οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων οι οποίες είναι πάνω από τον πολίτη είτε ο κοινωνικός σύμβουλος των περιφερειών οι οποίοι είναι πάνω από δομές. Οι πολίτες έχουμε όλοι τις ευθύνες μας ώστε να μεταφέρουμε την πληροφορία εκεί που χρειάζεται, υπενθυμίζω την γραμμή παιδικής προστασίας 1107 η οποία είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι μας να πάρουμε και συμβουλευτική για το τι κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά και να τις καταγγείλουμε ώστε να πάει η πληροφορία στις αρμόδιες αρχές. Στην περίπτωση του 7χρονου παιδιού από την στιγμή που υπήρχε η εισαγγελική απόφαση που μετέφερε το παιδί, την αδερφή του, από την βιολογική της οικογένεια σε έναν φορέα παιδικής προστασίας και μετά σε μια ανάδοχη οικογένεια, αυτό που περιμέναμε τόσο από την εισαγγελία όσο και από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου είναι να γίνει το ίδιο ή να ψάξουν το τι θα γίνει για τον αδερφό του κοριτσιού» υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου.
Η ίδια πρόσθεσε ότι «το τι έγινε, το κατά πόσο η δικαιολογία των γονιών ότι το παιδί βρισκόταν στην Πολωνία είναι κάτι που έψαξαν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και δεν κατάφεραν να βρουν οποιοδήποτε τεκμήριο ότι πράγματι ήταν έτσι, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω».
Τόνισε ακόμη, πως «υπάρχουν κενά στην παιδική προστασία, είμαι η
πρώτη που θα το πει, είμαι από τους λίγους που τα έχουν βρει και από
τους λίγους που προσπαθώ μαζί με την ομάδα μου, το υπουργείο και τις
υπηρεσίες να τα καλύψουμε αυτά τα κενά. Στο κομμάτι των κοινωνικών
υπηρεσιών του δήμου υπάρχει η μεταπαρακολούθηση αλλά και η παρακολούθηση
των κακοποιητικών συμπεριφορών των πολιτών. Αυτό είναι ένα κομμάτι στο
οποίο ο δήμος μπορεί ή δεν μπορεί να έχει απόλυτη εικόνα. Η πολιτεία
έχει πάρει την απόφαση να είναι αποκεντρωμένος ο έλεγχος και η
παρακολούθηση των πλέον ευάλωτων στους δήμους, οι οποίοι είναι πιο κοντά
στον πολίτη» επεσήμανε.
Παράλληλα, τόνισε πως ένα υπουργείο δεν
μπορεί να έχει σαφή εικόνα για το τι γίνεται σε μια πόλη, καθώς αυτή η
ευθύνη εμπίπτει στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, που πρέπει να
βρίσκονται κοντά στον πιο ευάλωτο, εφόσον έχουν τα εργαλεία, την
χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος. «Όταν υπάρχουν κακοποιητικές
συμπεριφορές εις βάρος ενός παιδιού και έχουν την γνώση ότι υπάρχει και
άλλο παιδί στην οικογένεια, είναι υπεύθυνοι να βλέπουν τι γίνεται στο
άλλο παιδί, στην περίπτωση που ο εισαγγελέας δεν έχει διατάξει την
απομάκρυνση του άλλου παιδιού».
«Είμαστε εδώ για να αναμορφώσουμε το σύστημα έτσι ώστε να προλάβουμε τέτοιου τύπου περιπτώσεις» υπογράμμισε η υφυπουργός Εργασίας. Αναφερόμενη στα μέχρι πρόσφατα κενά που υπήρχαν γύρω από την παιδική προστασία, είπε «ξέρετε ότι ως τον Νοέμβριο μου έλεγαν ότι δεν μπορούν να μπουν μέσα σε ιδρύματα και να μετρήσουν πόσα είναι τα παιδιά, άρα να δούμε αν έχει χαθεί κάποιο, γιατί δεν ήταν μέσα στο καθηκοντολόγιο του κοινωνικού συμβούλου να μετράει τα παιδιά στα ιδρύματα; Δεν ήταν σαφές μέσα στον νόμο μέχρι τον Νοέμβριο. Εμείς το αλλάξαμε, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να κρύβεται πίσω από τις ευθύνες του».
Μάλιστα, σχολιάζοντας τα νομοθετικά κενά που κλήθηκε το υπουργείο να διορθώσει, ανέφερε πως μέχρι τον Νοέμβριο, μεταξύ άλλων, μπορούσε να δουλέψει σε βρεφονηπιακό σταθμό ακόμα και άτομο που είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για παιδεραστία ή για βιασμό.
Ερωτηθείσα και για το θέμα της έμφυλης βίας, η κ. Μιχαηλίδου υπενθύμισε την τηλεφωνική γραμμή 15900 για την βία κατά των γυναικών, σημείωσε την ύπαρξη 43 συμβουλευτικών κέντρων σε όλη την χώρα για ψυχοκοινωνική βοήθεια σε θύματα έμφυλης βίας. Παράλληλα, συμπλήρωσε, υπάρχουν οι ξενώνες φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα που διαθέτουν χώρο, αλλά και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τις γυναίκες που διαμένουν σε αυτές τις δομές, όπως και διασφάλιση της εργασίας αυτών των γυναικών μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ όπως έγινε και για τους αστέγους.
newsit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου