Εν μέσω κριτικής που ασκείται στον Τζόνσον μετά και το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ της Τρίτης, με πάνω από 200.000 κρούσματα κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι έχει στρατηγική ώστε να κρατήσει τις επιχειρήσεις ανοιχτές και να μην πληγεί η οικονομία.
Οι Εργατικοί, από τη μεριά τους, πιέζουν τον Τζόνσον να ισχυροποιήσει τους περιορισμούς, στηλιτεύοντάς τον ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε, στο πλαίσιο ενεργοποίησης Plan B τον Δεκέμβριο, δεν απέδωσαν.
«Λόγω των κινήσεων που έχουμε χαράξει, των σκληρών αποφάσεων και της γενικότερης προσέγγισής μας, καταφέραμε να κρατήσουμε ανοιχτή τη χώρα και σε κίνηση της οικονομία», τόνισε ο Τζόνσον ενώπιον των βουλευτών.
«Για τον λόγο αυτό η ανεργία δεν έχει αυξηθεί και ο κόσμος δεν βλέπει το πορτοφόλι του να αδειάζει. Δεν είμαστε μόνο η χώρα της Ευρώπης που έχει ανοιχτή κοινωνία και οικονομία, αλλά είμαστε η οικονομία εκείνη ανάμεσα στις G7 που αναπτύσσεται με γρηγορότερο ρυθμό», πρόσθεσε.
Ο Τζόνσον επιβεβαίωσε, ακόμη, ότι πριν από την αναχώρηση για τη Βρετανία δεν θα απαιτείται τεστ κορωνοϊού. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ από τις 04:00, την Παρασκευή.
Μάλιστα, διεμήνυσε ότι κατά την άφιξη στη Βρετανία δεν θα απαιτείται καραντίνα μέχρι να βγει αρνητικό το τεστ μοριακού ελέγχου.
Αντίθετα, ξεκαθάρισε, ότι οι πολίτες θα υποβάλλονται σε γρήγορα τεστ (rapid) τη δεύτερη μέρα και εάν βγούν θετικά τότε θα απαιτείται PCR ώστε να διαπιστωθεί κι από ποια μετάλλαξη έχουν μολυνθεί.
To τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη Βρετανία 194.747 κρούσματα κορωνοϊού και 334 θάνατοι.
«Θα βρούμε τρόπο να συμβιώσουμε με τον ιό»
«Η μάχη με τον κορωνοϊό δεν έχει τελειώσει» διεμήνυσε, πριν από ένα 24ωρο, σε συνέντευξη Τύπου από τη Ντάουνινγκ Στριτ ο Μπόρις Τζόνσον.
Εστίασε στις αυξημένες μολυνσεις που οδηγούν στην αποδιοργάνωση διάφορων τομέων, λόγω των πολλών ελλείψεων που προκύπτουν.
«Έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την Omicron χωρίς να κλείσουμε τη χώρα» τόνισε ο Τζόνσον στη συνέντευξη Τύπου, εμμένοντας στις θέσεις περί αποφυγής του ολικού «κλεισίματος» παρά τις πιέσεις των υγειονομικών. Στο κόμμα του, πάντως, οι πιο συντηρητικοί Τόρις φέρεται να ασκούν βέτο για την αποφυγή λήψης περαιτέρω μέτρων.
«Μπορούμε να αφήσουμε ανοιχτά σχολεία και επιχειρήσεις και να βρούμε τρόπο να συμβιώνουμε με τον ιό. Εργαζόμαστε πάνω στο θέμα των ελλείψεων που θα πλήξουν τομείς λόγω των αυξημένων μολύνσεων» συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Η βρετανική κυβέρνηση καταρτίζει, επίσης, πλάνο ώστε 100.000 εργαζόμενοι σε καίριους τομείς να υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ για τον κορωνοϊό.
Προστασία άνω του 80% από τις νοσηλείες με την τρίτη δόση
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εστίασε στη διενέργεια περισσότερων εμβολιασμών με την ενισχυτική δόση, λέγοντας ότι «τούλαχιστον εννέα εκατ. κόσμου δεν την έχει λάβει».
«Είναι αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι σε ποσοστό 90% οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση και πάνω από το 60% στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι. Άνθρωποι πεθαίνουν επειδή δεν έχουν κάνει το εμβόλιο», συμπλήρωσε ο Τζόνσον.
Όπως τόνισε, ακόμη, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Κρις Γουίτι, οι ενισχυτικές δόσεις προφυλάσσουν κατά 88% από τις νοσηλείες.
«Έχουμε στοιχεία ότι η ενισχυτική δόση προστατεύει κατά 88% από τη βαριά νόσηση, τη νοσηλεία και τον θάνατο» τόνισε ο καθηγητής και κάλεσε όποιον δεν έχει λάβει την αναμνηστική δόση να μην το καθυστερήσει.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου