facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία μάλιστα θα «τρέξει» από τον Μάιο, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα του ANT1. Στην έναρξη της συνέντευξης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πανδημία και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

«Έχω ζητήσει από το υπουργείο να εκκινήσει άμεσα την διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατώτατου που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου», αναφέρει Κυριάκος Μητσοτάκης στο σχετικό απόσπασμα της εκπομπής «Ενώπιος Ενωπίω».

Αύριο, Παρασκευή, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον και για την αντοχή του ΕΣΥ από την πίεση.

Υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών χειρισμών στην πανδημία δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις υπό το πρίσμα του πολιτικού κόστους. Έφερε δε, ως παράδειγμα την έναρξη από τη Δευτέρα βεβαίωσης των πρώτων προστίμων στους πολίτες άνω των 60 που δεν θα εμβολιαστούν.

Στα εθνικά θέματα και στη σκιά της όξυνσης της εμπρηστικής ρητορικής της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι: Η πόρτα διαλόγου και η προσωπική μου δυνατότητα να μιλήσω με τον Ερντογάν υπάρχει πάντα». Σημείωσε όμως σε εξαιρετικά αιχμηρό ύφος: «Αλλά σε όσα διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ό,τι διαφωνούμε πολιτισμένα και χωρίς προβολές ισχύος που ενίοτε ενέχουν στοιχείο γελοιότητας και γραφικότητας».

Αναλυτικά η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανα θεματική ενότητα:

«Σαν καλοκαιρινό μπουρίνι η Όμικρον»

Φιλοτεχνώντας στον καμβά της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε μια χαρακτηριστική παρομοίωση για να αποδώσει την επιστημονική εικόνα για τη νέα μετάλλαξη: «Bλέπουμε αποκλιμάκωση της "Όμικρον", είναι σαν καλοκαιρινό μπουρίνι, δηλαδή μεγάλη ένταση, ανεβαίνει γρήγορα και φεύγει γρήγορα».

Αντέκρουσε τα αντιπολιτευτικά βέλη για την αποστροφή του περί τελευταίου μιλίου: «Το τελευταίο μίλι το είπα τον Φεβρουάριο, πριν την μετάλλαξη Δέλτα, δεν κάναμε lockdown, σώσαμε τουρισμό και υψηλή ανάπτυξη που θα ξεπεράσει το 7%, αλλά ναι θρηνήσαμε πολλούς νεκρούς».

Εξήγησε μάλιστα και τους λόγους για τους οποίους ο μακάβριος δείκτης των απωλειών από τον κορωνοϊό διέγραψε αυτήν την πορεία: «Αυτό έγινε γιατί Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο υπολειπόμασταν των καλύτερων ευρωπαϊκών χωρών ως προς τα ποσοστά εμβολιασμού».

«Δεν υπάρχει πρόθεση επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού»

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Ελευθερία, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία και επισήμανε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας, σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και επισήμανε ότι η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση για την υποχρεωτικότητα αφορούσε τις ευάλωτες ηλικίες. Επιβεβαίωσε, δε, ότι το πρόστιμο για τους 60 ετών και άνω θα τεθεί σε εφαρμογή.

Η σχέση με Τσιόδρα και η μελέτη

O κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξαιρετική τη σχέση του με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα: «Έχουμε 3 φορές ενημερώσεις και τον συμβουλεύομαι συχνά». Κληθείς ακόμη μια φορά να σχολιάσει τη μελέτη που είχε εκπονήσει μαζί με τον καθηγητή Λύτρα, που είχε αποτελέσει και την βάση για την αντιπολιτευτική κριτική, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα δεν μας είπε τίποτα που δεν γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία».

Εξήγησε ότι: Φτάσαμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας δεν μπορέσαμε παραπάνω και τώρα είμαστε στον μέσο όρο». Ενώ επανέλαβε σε αυτοκριτικό τόνο διατύπωση που είχε χρησιμοποιήσει και κατά την τελευταία σύγκρουση πολιτικών αρχηγών στην ολομέλεια: «Προφανώς είναι καλύτερο να είναι κάποιος διασωληνωμένος σε ΜΕΘ, θα έπρεπε όπως είπα στην Βουλή να ήταν η φράση μου καλύτερα διατυπωμένη».

Tο άνοιγμα των σχολείων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της απόφασης για επαναλειτουργία των σχολείων και αντέκρουσε τις αντιπολιτευτικές αιτιάσεις για το υγειονομικό πρωτόκολλο: «Το 50%+1 το υπέδειξε η επιτροπή» ανέφερε. Πρόσθεσε δε, με νόημα ότι: «Αν κάποια στιγμή μας πει κάτι διαφορετικό δεν έχουμε ποτέ αμφισβητήσει την επιτροπή ως προς τα μέτρα που έχει προτείνει, ούτε ως προς την εξειδίκευση τους».

Απάντηση για τα PCR

Για τις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση με αφορμή τη διατίμηση στα μοριακά τεστ ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι: «Τα pcr είναι πιο φτηνά από ότι σε άλλες χώρες». Υπεραμύνθηκε κι αυτών των κυβερνητικών επιλογών και σημείωσε: «Το πλαφόν είναι πλαφόν». Πρόσθεσε μάλιστα: «Είναι η ανώτατη και όχι η ορισμένη και μπορεί η αγορά να πάει πιο κάτω».

Η επίθεση στον γιο του Κωνσταντίνο

Για τις επικρίσεις στον γιο του Κωνσταντίνο από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν είναι σοβαρά πράγματα, και πέρα από το πόσο προσβλητικό είναι για ένα παιδί 23 χρονών, όταν χάνεται το μέτρο και το όριο δεν κάνει καλό στην ποιότητα της Δημοκρατίας, ο κόσμος δεν θέλει τοξικότητα».

Αντιμετώπιση της ακρίβειας

Αναφερόμενος στη σημαντική άνοδο του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επανέλαβε ότι χωρίς το καρέ των παρεμβάσεων που έχουν προηγηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2021, ο καταναλωτής: «Θα πλήρωνε πολλά περισσότερα». Τόνισε όμως εμφατικά: «Δεν λέω ότι είναι βάλσαμο γιατί θα πληρώσει περισσότερα».

Από τον Μάιο η εφαρμογή της δεύτερης αύξησης στον κατώτατο μισθό

«Έχω ζητήσει από το υπουργείο να εκκινήσει άμεσα την διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατώτατου που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η πολιτική μείωσης των φόρων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, επισήμανε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι θα υπάρξει περετατέρω μείωση ΕΝΦΙΑ.

Νέο πακέτο στήριξης σε εστίαση και πολιτισμό

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο, Παρασκευή, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά.

«Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά. Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες, σε πρώτη φάση, να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής, άρα να μην πληρώνονται από επιχειρήσεις».

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε 80.000 θέσεις το 2022»

«Η ανεργία καταπολεμάται με επενδύσεις. Στην χώρα μας γίνονται επενδύσεις, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Γυρίζουν πίσω από το εξωτερικό νέα παιδιά. Ταυτόχρονα έχουμε για πρώτη φορά ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Δημιουργήσαμε πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας εν μέσω πανδημίας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε 80.000 θέσεις το 2022», επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τις δημοσκοπήσεις

Για τις δημοσκοπήσεις είπε ότι η κυβέρνηση είναι λογικό να έχει υποστεί κάποια φθορά αλλά έχει αλλάξει τους κανόνες για το τι σημαίνει σοβαρή και αποτελεσματική κυβέρνηση.

«Και γι' αυτό και πιστεύω ότι εξακολουθούμε να προηγούμαστε στις μετρήσεις με μεγαλύτερη διαφορά, το τονίζω, με μεγαλύτερη διαφορά από αυτή την οποία είχαμε στις εκλογές του Ιουλίου του 2019», συνέχισε.

«Η πλειοψηφία των εφημερίδων ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση»

Για τα ΜΜΕ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή εκστρατεία ενημέρωσης για την πανδημία.

Για την εξεταστική που ζητήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δώσαμε τη συνταγματική δυνατότητα να την κάνει», πως έχουν βγει τα συμπεράσματα και θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό έχει ουσιαστικά κλείσει.

Δήλωσε ότι η πλειοψηφία των εφημερίδων ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση και αυτό σημαίνει ουσιαστικά πολυφωνία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Για την κλήση του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη από τον εισαγγελέα είπε ότι δεν έχει κάτι να πει γιατί δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και θεσμικά του απαγορεύεται. «Το ερώτημα είναι γιατί παρεμβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί χειραγωγούνται από την κυβέρνηση; Αν το πιστεύει να βγει να το πει» πρόσθεσε. Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι πρέπει να προσέλθει ως κατηγορούμενος. Δεν έχει καταδικαστεί εξάλλου. Υπάρχει κράτος δικαίου στη χώρα», ανέφερε.

«Θα εξαντλήσουμε την τετραετία»

Στο φόντο που δημιουργείται από την έντονη σεναριολογία των τελευταίων ημερών για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην πάγια τοποθέτησή του: «Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία γιατί αυτό είναι το θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο πιστεύω, δε, ότι η κατάσταση στην χώρα το 2023 θα είναι καλύτερη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι: «Θα μπορούσα και στο παρελθόν να έχω κάνει αλλά δεν το έκανα. αν έψαχνα πολιτικό παράθυρο να κάνω εκλογές... ουδέποτε η δημοτικότητα της κυβέρνησης δεν ήταν υψηλότερη από τον περασμένο Μάιο, Ιούνιο μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας».

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν κάθετος αναφορικά και με το σενάριο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα που θα έχουν εκλογικό άρωμα: «δηλαδή πάμε να βάλουμε κανέναν βουλευτή από τις περιφέρειες που δεν πάμε καλά. Σας ταιριάζει αυτή η λογική σε αυτά που ξέρετε για μένα»;

Αυτοδυναμία αλλά με διεύρυνση

Ο πρωθυπουργός δεν εμφανίστηκε πάντως προβληματισμένος για την δημοσκοπική κάμψη που εμφανίζει η κυβερνητική πλειοψηφία: «είναι λογικό η κυβέρνηση να έχει καταγράψει φθορά στις δημοσκοπήσεις» εξήγησε. Υπερθεματίζοντας μάλιστα τόνισε ότι: «είναι μια κυβέρνηση που προσπαθεί πολύ, άλλαξε τους κανόνες για το τι σημαίνει σοβαρή κυβέρνηση».

Σε κάθε περίπτωση προσδιόρισε τον εκλογικό πήχη: «Πρόθεση μου είναι να σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να εντάξουμε στελέχη» διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφού επανέλαβε την μομφή κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Mε τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος», τάχθηκε υπέρ «των σταθερών κυβερνήσεων που εξασφαλίζει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ένα κόμμα που παίρνει 38% να μπορεί να κυβερνά μόνο του».

Δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής του, συμπλήρωσε: «Αυτοί οι 30 μήνες έδειξαν ότι αυτή η μονοκομματική κυβέρνηση που ενσωμάτωσε στελέχη που δεν ήταν από την παραδοσιακή κομματική μήτρα, μια ευρεία κυβέρνηση που προτάσσει την αποτελεσματικότητα και είναι πιο κατάλληλες αυτές οι κυβερνήσεις».

Το πρώτο «καρφί» σε Ανδρουλάκη

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ό,τι δεν αμφισβητηθεί ουσιαστικά η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. «Tίποτα δεν μένει σταθερό, πιστεύω όμως ό,τι η ΝΔ εκφράζει προοδευτικό μετριοπαθές κέντρο και δεν πιστεύω ότι θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία μας ουσιαστικά».

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ότι μάλλον τελείωσε η περίοδος χάριτος ή κατά άλλους ο «πολιτικός μήνας του μέλιτος» του νεοεκλεγέντος προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Επιφύλαξε μάλιστα το πρώτο, πολιτικό «καρφί» για τον Νίκο Ανδρουλάκη, σημειώνοντας: «Για τον Ανδρουλάκη δεν έχω να πω πολλά γιατί δεν άκουσα και πολλά». Επεξέτεινε μάλιστα την αιχμή του: «Τοποθετείται στην κεντροαριστερά πολυκατοικία από ότι είπε, ίδωμεν».

Το μήνυμα στον Ερντογάν

Στα εθνικά θέματα και στη σκιά της όξυνσης της εμπρηστικής ρητορικής της Άγκυρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι: Η πόρτα διαλόγου και η προσωπική μου δυνατότητα να μιλήσω με τον Ερντογάν υπάρχει πάντα». Σημείωσε όμως σε εξαιρετικά αιχμηρό ύφος: «Αλλά σε όσα διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ό,τι διαφωνούμε πολιτισμένα και χωρίς προβολές ισχύος που ενίοτε ενέχουν στοιχείο γελοιότητας και γραφικότητας».

Τόνισε ωστόσο ότι «το casus belli είναι μία πραγματικότητα που μας συνοδεύει από το 1995 και καλά κάνουμε και σε κάθε ευκαιρία το επισημαίνουμε», συμπληρώνοντας πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο το casus belli, «το πρόβλημα είναι η Γαλάζια Πατρίδα ως ένα αφήγημα προβολής κυριαρχίας το οποίο αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία και τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ηΕλλάδα σήμερα έχει χτίσει ένα νέο πλαίσιο συμμαχιών, «η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη είναι εξαιρετικά σημαντική, όπως σημαντικός είναι και ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από το Αμερικανικό Κογκρέσο με την υποστήριξη του γερουσιαστή Μενέντεζ, που ουσιαστικά καλύπτει όλες τις ελληνικές ανησυχίες και ικανοποιεί όλα τα ελληνικά αιτήματα».

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας: «Είμαστε γείτονες, θα είμαστε γείτονες για πάντα, είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί και είναι στη χέρι της Τουρκίας να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας ή το δρόμο της έντασης. Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο ενδεχόμενα, το έχουμε αποδείξει εξάλλου έμπρακτα».

Βία στα πανεπιστήμια: «Η μάχη θα κερδηθεί από κράτος δικαίου»

Αναφερόμενος στα γεγονότα βίας που σημάδεψαν την πανεπιστημιακή ζωή τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους αποκαλούμενους μπαχαλάκηδες: «η μάχη δεν θα κερδηθεί από αυτούς αλλά από το κράτος δικαίου».

Προανάφερε δε, σε αυστηρό τόνο ότι: «Τα πανεπιστήμια είναι χώροι γνώσης και όχι τραμπουκισμού». Απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα στις διοικήσεις των πανεπιστημίων: «Οι πρυτάνεις να συνεργαστούν και να εκπονήσουν σχέδια ασφάλειας, έχουν υποχρέωση απέναντι στα ιδρύματα τους να συνεργαστούν με πολιτεία για να τελειώνουμε με αυτά τα φαινόμενα».

Ανέφερε επίσης:

«Ξεκινά η εκπαίδευση των πρώτων πανεπιστημιακών αστυνομικών στην Κομοτηνή τη Δευτέρα. Καταλήξαμε ότι πρέπει να περάσουν από μία πολύ ειδική εκπαίδευση διότι μπαίνουν σε ένα ευαίσθητο χώρο. Και με το που θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους οι πρώτοι θα πάνε στα πανεπιστήμια τα οποία είναι και τα πιο προβληματικά, διότι δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια στην ίδια κατάσταση. Όμως χρειαζόμαστε τη συνεργασία των Πρυτάνεων. Οι Πρυτάνεις έχουν υποχρέωση, βάσει του νόμου, να εκπονήσουν σχέδια ασφάλειας για τα πανεπιστήμια και πρέπει να καταλάβουν και αυτοί ότι έχουν μία υποχρέωση απέναντι στα ιδρύματα τα οποία υπηρετούν, να συνεργαστούν με την πολιτεία έτσι ώστε να τελειώνουμε πια μια και καλή με τα φαινόμενα αυτά».

«Μμου κάνει πάντα εντύπωση: πειθαρχικό των φοιτητών. Είναι δυνατόν κάποιος, κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος μονίμως μπαίνει και τα σπάει να παραμένει φοιτητής; Γιατί δεν διαγράφεται; Δηλαδή, πείτε μου σε ποιο πανεπιστήμιο του κόσμου θα τα έκανες αυτά και δεν θα σε είχαν πετάξει έξω με τις κλωτσιές» συμπλήρωσε.

cnn

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news