facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χριστός Ανέστη!!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 
Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει και Ανάσταση στις ψυχές μας!!! 
Σας εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας.!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Με σπασμένα φρένα οι τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο σε όλη την Ευρώπη

Ούτε στα πιο εφιαλτικά όνειρα δεν μπορούσε κάποιος να σχεδιάσει την πορεία των τιμών στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η χονδρική τιμή του ρεύματος είναι πάνω από τα 400 ευρώ η MWh, ενώ για το φυσικό αέριο η τιμή διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα 170 ευρώ η MWh.

Η εξέλιξη αυτή στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος απειλεί το πανευρωπαϊκό οικοδόμημα δεδομένου ότι ελάχιστες οικονομίες μπορούν να αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο υψηλές τιμές ενέργειας. Η πρώτη αντίδραση των επιχειρήσεων, είναι να περιορίσουν την παραγωγή τους, είτε να βάλουν προσωρινό λουκέτο.

Όμως και στις δύο περιπτώσεις αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πλήθος επιχειρήσεις, θα πλήξει την πλήξει την κατανάλωση και θα δημιουργήσει ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, εξαιτίας των ελλείψεων σε αγαθά.

Η τιμή του φυσικού αερίου στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF υποχωρεί σήμερα (22.12.2021) κάτω από τα 170 ευρώ η μεγαβατώρα, ωστόσο τα επίπεδα αυτά είναι απαγορευτικά για μία σειρά χωρών και επιχειρήσεων.

Η πορεία των τιμών σήμερα στην Ευρώπη δεν δείχνει καμία τάση αποκλιμάκωσης και έτσι μετά το χθεσινό ρεκόρ η τιμές διατηρούνται στα ίδια πάνω κάτω επίπεδα. Η χονδρεμπορική τιμή προσεγγίζει τα 416 ευρώ η MWh αυξημένη κατά 21,5% και υπολογίζεται να φτάσει η μέγιστη έως και τα 542,5 ευρώ MWh υψηλότερη τιμή κατέχει μακράν η Γαλλία, όπου η τιμή χονδρεμπορικής σκαρφαλώνει στα 452,94 ευρώ η MWh ενώ με εξαίρεση την Ελβετία, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Ισπανία και την Πορτογαλία οι τιμές ξεπερνούν τα 400 ευρώ η MWh.

Η Ελλάδα έχει μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Για παράδειγμα σήμερα το 52,68% της ζήτησης με φυσικό αέριο, από υδροηλεκτρικά το 15,27% ενώ από ΑΠΕ μόλις το 11,94%.

Η εικόνα αυτή που διαμορφώνεται σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Όμικρον παραμονεύει και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα «χτυπήσει» και πόση ένταση θα έχει, δημιουργεί τοξικό κοκτέιλ στην ελληνική οικονομία σε μία περίοδο, όπου οι προοπτικές της ήταν ιδιαίτερα καλές. 

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news