Περιορισμένα ευρήματα υποδηλώνουν μια πτώση του αριθμού των αντισωμάτων όταν γίνονται δύο δόσεις με εμβόλια mRNA κατά της Όμικρον αλλά και με εμβόλια με βάση τον αδενοϊό, όπως αυτά των Oxford/AstraZeneca και Johnson and Johnson.
“Τα δεδομένα που έρχονται … δεν είναι καθόλου οριστικά, υπάρχουν πολύ μικροί αριθμοί, [αλλά] είναι σαφές ότι υπάρχει πτώση της αποτελεσματικότητας”, δήλωσε στους Financial Times η Έμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. “Πόσο, δεν ξέρουμε”, πρόσθεσε.
Ωστόσο, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι μια τρίτη δόση εμβολίων mRNA μπορεί να αποκαταστήσει τουλάχιστον εν μέρει τα επίπεδα αντισωμάτων. Τη Δευτέρα, η Moderna έγινε ο τελευταίος κατασκευαστής εμβολίων που δημοσίευσε αποτελέσματα μελέτης που έλεγαν ότι μια 3η δόση βελτίωσε τα επίπεδα αντισωμάτων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πλήρης εμβολιασμός μπορεί ακόμη να προστατεύσει από σοβαρή ασθένεια.
“Εάν [η πτώση της αποτελεσματικότητας] μπορεί να αντισταθμιστεί με την αναμνηστική δόση δεν το γνωρίζουμε, για εμάς είναι ακόμη πολύ νωρίς”, δήλωσε η Κουκ. Πρόσθεσε ότι η AstraZeneca δεν έχει υποβάλει επίσημα αίτηση για να χρησιμοποιηθεί η ένεση της ως αναμνηστική.
Η εταιρεία δήλωσε ότι είχε υποβάλει στοιχεία για να αξιολογηθεί το εμβόλιό της ως αναμνηστικό και ότι συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τον EMA.
Η Κουκ τόνισε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της μόλυνσης και να εμβολιάζονται καθώς και να ενισχύονται όταν αυτό προσφέρεται “επειδή αυτή είναι η καλύτερη προστασία αυτή τη στιγμή”.
“Αυτό είναι πραγματικά που πρέπει να κάνουμε ως μήνυμα τώρα και να αφήσουμε την επιστήμη να πάρει τον δρόμο της”, είπε. “Αλλά αν σταματήσουμε τον εμβολιασμό και την ενίσχυση, θα χάσουμε αρκετούς μήνες”.
Η απόφαση σχετικά με το αν χρειάζονται εμβόλια με στόχο την Όμικρον θα ληφθεί “όταν υπάρξουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία ότι τα σημερινά εμβόλια δεν λειτουργούν”, δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι η Όμικρον είναι μια «μεγάλη απειλή» που πρέπει να αξιολογηθεί από διάφορες ομάδες εμπειρογνωμόνων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η όποια απόφαση, είπε, δεν είναι απόφαση του ΕΜΑ, αλλά της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας που θα πρέπει να ληφθεί με συναίνεση.
Οι περισσότεροι παρασκευαστές εμβολίων δήλωσαν ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες για την αξιολόγηση νέων εμβολίων κατά της Όμικρον.
Financial Times/ertnews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου