facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Ι. Κιούμης: Η μελέτη Τσιόδρα λέει την αλήθεια και μάλιστα... ήπια

Η μελέτη – σοκ των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα αποτυπώνει μια πραγματικότητα για τις μεγάλες ανισότητες στην παροχή υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, και ίσως μάλιστα το κάνει με έναν ηπιότερο τρόπο. Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο iatronet.gr ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής.

«Ξέρω ότι αυτό θα δυσαρεστήσει πολλούς και κυρίως αυτούς που έχουν την ευθύνη να παίρνουν αποφάσεις για τα θέματα της υγείας, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή που λέει η έκθεση και είναι καλό ότι βγήκε επιτέλους να πει αυτή την αλήθεια», τονίζει, προσθέτοντας πως η πανδημία ήρθε για να αποτυπώσει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυτή την πραγματικότητα, που υπήρχε και αλλού.

«Πάντα το σύστημα ήταν εστιασμένο στο να δίνει τα καλύτερα εκεί που ήθελε να τα δώσει. Κι ακόμα και τώρα στον κορωνοϊό κάνει ακριβώς το ίδιο. Ακόμη και στα φάρμακα τα οποία χορηγήθηκαν ερευνητικά, αυτό έγινε επιλεκτικά, σε ορισμένα νοσοκομεία, πάντα με επίκεντρο την Αθήνα και λίγο στη Θεσσαλονίκη. Πάντα με έναν στόχο ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει, θα γίνει στο λεκανοπέδιο της Αττικής», επισημαίνει.

Επιπλέον, βάζει την παράμετρο της αντικειμενικής αδυναμίας λειτουργίας των νέων ΜΕΘ με την ίδια αποτελεσματικότητα που είχαν οι ήδη λειτουργούσες. «Είχαμε 550, άντε 600, κλίνες στην εντατική θεραπεία. Με τον κορωνοϊό τις διπλασιάσαμε. Ωραία, αν βγεις στην αγορά μπορείς να αγοράσεις κλίνες, αναπνευστήρες, μόνιτορς. Το προσωπικό από πού το βρίσκεις; Μπορείς να βγεις στην αγορά και να το αγοράσεις;», διερωτήθηκε για να προσθέσει: «Έτσι, λειτουργούσαμε εκ των ενόντων. Σε μια μονάδα φτιάχναμε άλλα δέκα κρεβάτια, βάζαμε έναν – δύο έμπειρους νοσηλευτές και γιατρούς, τους πλαισιώναμε με άλλους πέντε ή έξι οι οποίοι δεν ήταν καθόλου έμπειροι και καθόλου έτοιμοι για αυτή τη δουλειά και φτιάχναμε μια μονάδα. Αυτή η μονάδα μπορεί να έχει την αποτελεσματικότητα με μια μονάδα που λειτουργεί με ένα προσωπικό συγκεκριμένο, παγιωμένο και έχει αποκτήσει και τα πρωτόκολλά της και τα αντανακλαστικά της και τις φόρμες της δουλειάς της;».

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, όπως λέει, είναι η υψηλή θνητότητα, η οποία όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί σε κάποια περιφερειακά νοσοκομεία φτάνει ως και το 100%. «Ο κορωνοϊός δεν είναι ο ίδιος; Γιατί εκεί πέθαναν όλοι και στην Αθήνα πεθαίνει για παράδειγμα το 30%;», είπε, για να προσθέσει και το θέμα της απουσίας ελέγχου στην ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών: «Στα νομαρχιακά νοσοκομεία δεν πήγε ποτέ κανείς να δει, στις μονάδες που έχουν τι κάνουν αυτή τη στιγμή; Ποια περιστατικά διαχειρίζονται, ποιοι γιατροί τα διαχειρίζονται, τι αποτελεσματικότητα είχε αυτή η διαχείριση μέχρι τώρα. Ο έλεγχος της ποιότητας είναι κάτι που εφαρμόζεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου και είναι απολύτως απαραίτητο στις υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει πανδημία. Αυτό δεν το εφαρμόζουμε και υπάρχουν πολλοί λόγοι, ανάμεσα σε αυτούς και συνδικαλιστικοί», σημειώνει.

Ο μεγάλος άγνωστος Ομικρον

Ο κ. Κιουμής επισημαίνει πως είναι νομοτελειακό ότι η παραλλαγή Όμικρον θα κυριαρχήσει στο επόμενο διάστημα. «Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι έχει μια εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα που παρόμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί. Το πόσο κακό θα κάνει μένει να αποδειχτεί», αναφέρει και εξηγεί ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το ποιο μέγεθος θα επικρατήσει στη ζυγαριά: το μέγεθος της μεταδοτικότητας ή αυτό της νοσηρότητας. «Ο υπουργός Υγείας της Μ. Βρετανίας είπε ότι αν έχουμε 1% εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, δηλαδή πολύ μικρότερη δυνατότητα της Ομικρον να προκαλέσει βαριά νόσο από ό,τι η Δέλτα, αλλά ταυτόχρονα έχουμε ένα εκατομμύριο κρούσματα, αυτό αυτόματα σημαίνει μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας. Με αυτά τα μαθηματικά έχει δίκιο. Αν έχουμε ένα τεράστιο κύμα –πχ αντί 5.000 φτάσουμε να έχουμε 50.000 κρούσματα ημερήσια στην Ελλάδα- το σύστημα υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να μην πιεστεί».

Η είσοδος με PCR απλά θα καθυστερήσει τη διασπορά

Ο κ. Κιουμής χαρακτηρίζει ως αυστηρό και καλό το μέτρο του υποχρεωτικού αρνητικού PCR τεστ για την είσοδο στη χώρα (σ.σ. χθες διευκρινίστηκε ότι γίνεται δεκτό και rapid test 24 ωρών), αλλά ξεκαθαρίζει πως αυτό μπορεί μόνο να καθυστερήσει τη μεγάλη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα, και σε καμία περίπτωση να την ανακόψει.

«Κάποιοι από αυτούς που θα έρθουν με PCR θα εισάγουν την Όμικρον. Γιατί κάποιοι από αυτούς θα έχουν αρνητικό PCR γιατί θα βρίσκονται στην περίοδο της επώασης της νόσου. Και δεν χρειάζονται πολλοί, αν 100 άνθρωποι από τις χιλιάδες που θα μπουν έχουν αυτό, με βάση τη μεταδοτικότητα που έχει η νόσος, πέρασε στην Ελλάδα και από κει και πέρα όλα είναι προδιαγεγραμμένα», τονίζει. Διευκρινίζει ωστόσο πως αυτή η χρονική καθυστέρηση είναι κρίσιμη γιατί θα δώσει χρόνο στη μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία και στην προετοιμασία τους να δεχτούν με καλύτερες συνθήκες το κύμα της Όμικρον που θα ακολουθήσει.

Όχι νέα μέτρα στις γιορτές

Με δεδομένη τη χαμηλή προς το παρόν διασπορά της Όμικρον στην Ελλάδα και την τάση ύφεσης του κύματος που έφερε η παραλλαγή Δέλτα, ο καθηγητής υποστηρίζει πως δεν πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα ενόψει των εορτών. «Νομοτελειακά η Όμικρον θα μας έρθει. Δεν ωφελεί να καταστρέψουμε την ελπίδα των ανθρώπων να κάνουν Χριστούγεννα καλύτερα από αυτά που έκαναν την προηγούμενη χρονιά, με σκοπό να κερδίσουμε άλλες πέντε μέρες», τονίζει.

Δηλώνει, πάντως, διατεθειμένος να δεχτεί ακόμη και τα σκληρότερα μέτρα απέναντι σε όσους επιμένουν να μην εμβολιάζονται. «Αυτή η χώρα δεν μπορεί να γονατίσει γιατί κάποιοι άνθρωποι σε αυτή πιστεύουν σε εξωγήινους, παγκόσμιες συνωμοσίες και μικροτσίπς», αναφέρει και προσθέτει πως δυσκολεύεται να διαχωρίσει όσους δεν πιστεύουν σε συνωμοσίες, αλλά απλώς φοβούνται να εμβολιαστούν. «Βλέπουν τους περίπου 20.000 νεκρούς στην Ελλάδα, τα νοσοκομεία γεμάτα, το πρόβλημα που υπάρχει δίπλα στο σπίτι τους, στον γείτονά τους και παραπέρα, και παρόλα αυτά λένε εγώ φοβάμαι. Φοβάται το εμβόλιο, αλλά δεν φοβάται όλο αυτό το θανατικό που βλέπει εδώ και 2 χρόνια γύρω του. Στην ουσία δεν διαφέρει πολύ από αυτούς που βλέπουν εξωγήινους».

iatronet

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news